Schaamlipcorrectie : Wat u moet weten

Wat is een schaamlipcorrectie?

Bij een schaamlipcorrectie wordt overtollig weefsel van de binnenste vaginale lippen of buitenste lippen te verkleinen

Het doel van de ingreep is om de binnenste schaamlippen te verkleinen, zodat ze netjes tussen de buitenste schaamlippen zitten. Dit beperkt de hoeveelheid weefsel die zichtbaar is als je staat.

“Het creëert een mooie, vrouwelijke vorm van de vrouwelijke genitaliën en vermindert knijpen en trekken en problemen bij het vrijen,” zegt dr. Evers

Om een cosmetisch gewenst resultaat te bereiken, is het essentieel dat uw chirurg het hele gebied evalueert tijdens een pre-operatief onderzoek en een uitgebreid behandelplan opstelt. Dit kan ook de overtollige plooien of draperende huid omvatten die aansluiten op de kleine schaamlippen en de clitoris omhullen. Dit weefsel, ook wel bekend als de voorhuid, is eigenlijk een ander bovenste paar schaamlippen dat de kap van de clitoris vormt.

“De voorhuid strekt zich vaak uit en versmelt met de onderste kleine schaamlippen, waardoor deze vervormen en soms worden overweldigd,” legt Dr. Evers uit, een cosmetisch gynaecoloog,  “Een goede reductie van dit overtollige voorhuidweefsel is vaak noodzakelijk voordat het onderste paar schaamlippen wordt aangepakt, om een natuurlijk symmetrisch uiterlijk te krijgen.”

“Het gaat niet altijd alleen om de kleine schaamlippen,” zegt Dr. Alter, plastisch chirurg in New York City en Beverly Hills, Californië. Dr. Alter is de uitvinder van de centrale wiglabiaplastie, een van de populairste operatietechnieken. “Vrouwen komen bij me en hun schaamlippen kunnen groot zijn, maar hun kap kan dat ook zijn. Als je alleen de schaamlippen doet, ziet hun kap er gigantisch uit.” Om deze onevenwichtigheid te corrigeren, kan het ook nodig zijn om de clitoris te verkleinen.

Deze uitgebreide aanpak kan helpen om wat Kliniek-leden zeggen als hun meest voorkomende zorg na de operatie te verlichten: de grootte van het clitorale gebied in vergelijking met de rest van de vulva, zodra de labiale randen zijn verkleind.

De mons pubis (de behaarde vetheuvel die het schaambeen bedekt) kan ook worden verkleind door middel van schaamliposuctie of een schaamliplift, monsplastie genaamd, waarbij overtollige huid wordt verwijderd.

Kliniekvergelijker Tip: schaamlipcorrectie betreft alleen de uitwendige geslachtsorganen, dus deze procedure alleen maakt je niet strakker. Ze kan echter worden gecombineerd met een vaginoplastie, om het vaginakanaal strakker te maken, en een perineoplastie, om de vaginale opening strakker te maken.

Wie zou een schaamlipcorrectie operatie moeten doen?

Het is van essentieel belang dat deze operatie wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg, cosmetisch gynaecoloog of cosmetisch uroloog die een uitgebreide opleiding heeft gevolgd en ervaring heeft met het opereren in dit gevoelige, zenuwrijke gebied.

Sommige chirurgen raden zelfs aan om alleen chirurgen te raadplegen die ten minste 100 labiaplasties hebben uitgevoerd, omdat er zoveel nodig kunnen zijn om bedreven te raken.

Een studie uit 2018 wees uit dat veel aanbieders die de procedure aanbieden mogelijk niet voldoende ervaring hebben: terwijl er in 2017 bijna 11.000 labiaplasties werden uitgevoerd door leden van de American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS), voerde 66% van deze chirurgen slechts tussen één en tien van deze procedures per jaar uit.

Dr. Michael Goodman, een OB-GYN in Davis, Californië, die gespecialiseerd is in vrouwelijke genitale esthetische chirurgie, zegt dat “jaarlijks duizenden labiaplasties worden uitgevoerd door ‘algemene gynaecologen,’ om meestal functionele redenen. Om door de verzekering gedekt te worden, worden deze ingrepen niet als cosmetisch beschouwd”. Hij waarschuwt dat, omdat algemeen gynaecologen geen opleiding plastische chirurgie krijgen, “verminkingen het gevolg kunnen zijn.”

Waarom zou iemand een schaamlipcorrectie laten doen?

Waarom zou iemand een schaamlipcorrectie laten doen?

De meeste vrouwen overwegen een schaamlipcorrectie vanwege voordelen die verder gaan dan esthetiek.

 • Overtollig weefsel (ook wel labiale hypertrofie genoemd) waardoor de kleine schaamlippen lager hangen dan de buitenste lippen, kan fysiek ongemak en pijn veroorzaken tijdens seksuele activiteit en lichaamsbeweging.
 • Grote schaamlippen kunnen het moeilijk maken om strakke kleding te dragen, zoals yogabroeken en badpakken.
 • Voor sommigen is het ook een bron van zelfbewustzijn, vooral in intieme situaties.
 • Een ander veelvoorkomend doel is dat de randen van de schaamlippen, die vaak donkerder worden naarmate men ouder wordt, er roze uitzien.

“Patiënten in mijn praktijk vallen in een van de drie groepen. Sommigen hebben functionele problemen als gevolg van vergrote of asymmetrische schaamlippen,” legt Atlanta plastisch chirurg Dr. Castillo uit. “Anderen willen een betere esthetiek en een groter gevoel van eigenwaarde, en weer anderen hebben een combinatie van functionele en esthetische problemen”, legt hij uit.

Kliniekvergelijker Tip: schaamlipcorrectie is de meest voorkomende esthetische ingreep voor vrouwelijke geslachtsdelen. De American Society of Plastic Surgeons meldt dat in 2020 9.725 procedures werden uitgevoerd, maar dat houdt geen rekening met het aantal dat door algemene gynaecologen werd uitgevoerd.

Wat zijn de voor- en nadelen van een schaamlipcorrectie?

Voordelen

 • De ingreep kan zowel functionele als cosmetische problemen verhelpen en zo de levenskwaliteit verbeteren.
 • RealSelf-leden die zeggen dat de schaamlipcorrectie “De moeite waard” was, melden vaak een toegenomen zelfvertrouwen, vooral in intieme situaties of bij het dragen van zwemkleding of leggings.
 • De verminderde wrijving nadat het overtollige weefsel is verwijderd, kan het mogelijk maken om vrijer deel te nemen aan voorheen pijnlijke sporten, lichaamsbeweging en andere lichamelijke activiteiten. Het kan ook het ongemak tijdens het vrijen verminderen.

Nadelen

 • U hebt een paar dagen tot een week hersteltijd nodig (hoewel een aanzienlijk ongemak meestal alleen de eerste twee dagen duurt).
 • U moet ook drie tot vier weken na de operatie wachten voordat u kunt sporten en zes tot acht weken voordat u geslachtsgemeenschap kunt hebben.
 • U kunt onregelmatigheden aan de huid overhouden, zoals rimpels op de huid van de schaamlippen en onregelmatige pigmentatie of verkleuring aan de rand van de schaamlippen.
 • Zoals alle chirurgische ingrepen brengt ook deze operatie risico’s met zich mee, waaronder zenuwpijn, infectie, littekenvorming, asymmetrie en scheiding van de aan elkaar gehechte randen. “Hoewel deze complicaties niet ongewoon zijn wanneer ze worden uitgevoerd door een algemene OB-GYN, zijn ze zeldzaam wanneer ze worden uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog,” zegt Dr. Goodman.
 • Sommige vrouwen zijn niet tevreden met hun resultaat. De meest voorkomende zorg van de RealSelf-leden die zeiden dat hun ingreep “het niet waard” was, is de grootte van het clitorisgebied in vergelijking met de rest van de vulva. Maar nogmaals, een ervaren chirurg moet weten hoe dit resultaat te vermijden.
 • Het kan zijn dat u een revisieoperatie nodig heeft om een suboptimaal resultaat te corrigeren. Als uw chirurg te veel weefsel verwijdert, kan zelfs reconstructieve chirurgie nodig zijn.

Hoeveel kost een schaamlipcorrectie?

Een schaamlip correctie kost gemiddeld tussen de 750 en 3000 euro.

Wordt een schaamlipcorrectie gedekt door de verzekering?

De meeste verzekeringsmaatschappijen dekken geen schaamlipcorrectie, omdat het als een cosmetische ingreep wordt beschouwd.

“Pas op voor chirurgen die aanbieden om uw schaamlipcorrectie ‘onder de verzekering’ uit te voeren. Het is meestal niet esthetisch,” waarschuwt Dr. Bever

Wie een goede kandidaat is voor een schaamlipcorrectie?

Volwassen vrouwen die zich fysiek ongemakkelijk of zelfbewust voelen door de grootte of het uiterlijk van hun kleine schaamlippen, kunnen goede kandidaten zijn. Als u een vergrote schaamlip wilt verkleinen, huid met pigmentproblemen wilt verwijderen of asymmetrie wilt corrigeren, kan deze ingreep een goede keuze voor u zijn. Over het algemeen kunnen de meeste gezonde niet-rokers en niet-diabetici deze ingreep ondergaan.

Kliniekvergelijker Tip: Uit een studie is gebleken dat 18% van de vrouwen die een schaamlipcorrectie ondergingen, voldeden aan de criteria voor een stoornis in de lichaamsbeleving (body dysmorphic disorder of BDD), een psychische aandoening waarbij u niet kunt stoppen met denken over een of meer waargenomen gebreken in uw uiterlijk. Als uw chirurg denkt dat u symptomen van BDD vertoont, kan hij of zij weigeren u te opereren.

Wat voor anesthesie wordt er gebruikt tijdens de procedure?

Het type anesthesie dat u krijgt, hangt af van de complexiteit van uw ingreep en de voorkeur van u en uw arts, maar u krijgt ofwel:

 • algehele anesthesie, zodat u volledig in slaap bent
 • plaatselijke verdoving in het genitale gebied, met intraveneuze verdoving om u zeer ontspannen en slaperig te houden
 • plaatselijke verdoving, samen met een licht oraal anti-angst medicijn
  “De keuze voor plaatselijke verdoving of algehele anesthesie wordt bepaald door de chirurg en de patiënt,” zegt dr. Alter. “Ik voer de centrale wigtechniek uit, vaak met uitgebreide clitorale kapoperatie. Deze procedure kan tot twee uur duren, wat moeilijk kan zijn voor patiënten met plaatselijke verdoving in stijgbeugels, dus gebruik ik meestal algehele anesthesie of sedatie.”

Dr. Goodman gebruikt echter alleen plaatselijke verdoving, met lichte sedatie voor alle procedures tot 3,5 uur.

Welke optie u ook kiest, u zou geen pijn moeten ondervinden tijdens de ingreep.

Hoe gaat een schaamlipcorrectie?

Deze poliklinische ingreep duurt meestal één tot twee uur, maar langer als hij gecombineerd wordt met andere ingrepen.

Er zijn meer dan een dozijn variaties op de twee belangrijkste labiaplastietechnieken: de trim- en wigmethode.

 • Bij de trimmethode van de schaamlipcorrectie (ook bekend als de curvilineaire of lineaire resectiemethode):
  Uw chirurg maakt één ononderbroken incisie langs de rand van de kleine schaamlippen, om gelijkmatig overtollig weefsel te verwijderen, inclusief de buitenste randen.
 • Deze techniek is “vergelijkbaar met het snoeien van de toppen van heggen – een deel van het weefsel wordt op een vooraf bepaald niveau verwijderd,” zegt Dr. Castillo.
 • “Dit is een bijzonder nuttige techniek als een volledige verwijdering van donker gepigmenteerd weefsel langs de labiale rand gewenst is”, legt hij uit.

Met de centrale of “V-Y” wigmethode:

 • Uw chirurg verwijdert een V-vormige wig van weefsel uit het midden van elke labia minora lip.
 • Vervolgens wordt het resterende weefsel weer aan elkaar gehecht, waardoor de hele lengte van de kleine schaamlippen strakker wordt getrokken en “naar binnen wordt geplooid”. Het is een complexere procedure dan de trimmethode, met kortere incisies over de breedte van de schaamlippen.
 • “Bij deze techniek kan het bovenste deel van de ‘V’ naar boven toe worden uitgebreid om overtollig kapweefsel in één enkele incisielijn op te nemen, voor een contourrijke oppervlakkige sluiting,” legt dr. Goodman uit.
 • De resultaten van deze techniek zien er natuurlijker uit, met een minder opvallend litteken. “Het litteken aan de buitenkant bevindt zich in of net mediaal van de groef tussen de kleine en grote schaamlippen, en het litteken aan de binnenkant gaat naar de vaginale opening”, legt Dr. George Marosan uit, plastisch chirurg in Bellevue, Washington.
 • Hoewel de centrale wig het donkerste deel van de kleine schaamlippen verwijdert, wordt niet al het donkere weefsel verwijderd, waardoor een “pigmentovergang” ontstaat. “Ik vertel patiënten dat alles een kosten/baten verhouding heeft,” zegt Dr. Alter. “Je krijgt een lichtere kleur met een trim, maar je zult wat onregelmatigheden hebben langs de rand, die er niet zullen zijn met een wig.”

Als de ingreep is voltooid, hecht de chirurg de incisies dicht met oplosbare hechtingen. De littekens gaan meestal op in de rimpels en plooien van het labiale weefsel.

Kort na de operatie kunt u weer naar huis. U kunt suf zijn van de anesthesie of de verdoving, dus zorg ervoor dat iemand die u vertrouwt u veilig thuis kan brengen.

“Als uw chirurg een langwerkende verdoving gebruikt, die 4 tot 5 uur duurt, kunt u naar huis of naar uw hotel gaan, een maaltijd nuttigen en pijnmedicatie innemen voordat de verdoving is uitgewerkt”, aldus Dr. Goodman.

Wat is een barbie schaamlipcorrectie?

Bij deze agressieve vorm van trim-schaamlipcorrectie worden de kleine schaamlippen volledig weggesneden, zodat er aan de basis weinig tot geen weefsel overblijft en de grote schaamlippen zich volledig kunnen sluiten. Het bootst de gladde look van een Barbiepop na, vandaar de naam.

Aanbieders op Kliniekvergelijker waarschuwen vrouwen over de gevaren van het verwijderen van te veel weefsel, omdat een bepaalde hoeveelheid-typisch 10 millimeter, of ongeveer .40 inch-is noodzakelijk om de juiste vorm, functie en comfort te behouden.

Een volledig verwijderde binnenste schaamlip resulteert in een gecompromitteerde vaginale opening, wat betekent dat bacteriën en vloeistoffen vrij de vagina in en uit kunnen gaan, waardoor de patiënt problemen kan krijgen met gistinfecties, UTI’s, problemen met smering, en pijnlijke littekens, zegt Dr. Oppenheimer.

“Er is een dunne lijn tussen het veilig uitvoeren van de Barbie-methode en het volledig verwijderen van te veel en te eindigen met een afschuwelijk uiterlijk, seksuele pijn en ‘niets daar’,” waarschuwt Dr. Goodman.

Als het de bedoeling is dat de binnenste schaamlippen niet meer zichtbaar zijn, kan een schaamlipcorrectie met verkleining van de clitoris worden gecombineerd met een vergroting van de buitenste schaamlippen (ook wel “puffing” genoemd), met behulp van huidvullers of vettransplantatie.

Hoelang duurt herstel na een schaamlipcorrectie?

Reken op een herstelperiode van drie tot zeven dagen, en mogelijk langer, afhankelijk van welke techniek is gebruikt (de wig vereist een langer herstel) en of u meerdere ingrepen tegelijk hebt ondergaan.

Gedurende deze periode kunt u het volgende verwachten:

 • Zwelling en blauwe plekken
 • ongemak en pijn, die met medicijnen – vaak extra sterke Tylenol of ibuprofen, maar soms met sterkere ontstekingsremmers of verdovende pijnstillers, zoals hydrocodone – kunnen worden behandeld
 • Af en toe een spot bloeding

Je chirurg moet je specifieke instructies geven over wat je moet doen tijdens het herstel en de genezing, en het is belangrijk om hun specifieke aanbevelingen op te volgen.

“Mijn ervaring is dat vrouwen die minder zwellingen hebben en bij wie alles intact blijft, degenen zijn die – vooral in de eerste week tot tien dagen – het echt rustig aan doen en niet overdrijven,” zegt Dr. Goodman.

Dr. Castillo benadrukt ook het belang van bedrust, het hoger leggen van je bekken, koude kompressen, pijnstillers en ontstekingsremmers, waaronder arnica en bromelaïne.

Het is ook belangrijk om na de eerste dag niet te veel te zitten. “Ik moedig al mijn patiënten aan om na 24 uur te bewegen met korte wandelingen van 5-10 minuten,” zegt Dr. Angelica Kavouni, een plastisch chirurg in Londen. “Het is ongemakkelijk, dus neem een half uur van tevoren je pijnstillers in. Rust daarna een paar uur uit met je voeten omhoog.”

Urineren en zitten tijdens deze periode kunnen ongemakkelijk zijn. “Zitbaden kunnen verzachtend werken, en het gebruik van een perineale spuitfles tijdens het plassen spoelt het zuur weg en vermindert het branderige gevoel, en helpt ook bij het schoonhouden”, adviseert Dr. Troy Robbin Hailparn, een OB-GYN in San Antonio.

“In het begin van de postoperatieve periode is een zekere mate van zwelling en pijn normaal,” zegt Dr. Nicole E. Williams, een OB-GYN in Chicago. “Om de pijn, jeuk en zwelling te verminderen, kunt u ijspakkingen aanbrengen door fijngestampt ijs of bevroren maïs of erwten in een hersluitbare plastic zak te doen, deze af te dekken met een vochtige, zachte doek en deze gedurende 20-30 minuten per keer aan te brengen.”

Hechtingen lossen binnen zes tot acht weken op. “Sommige chirurgen gebruiken langzaam oplossende hechtingen die onder de huid zijn verborgen, en gebruiken snel oplossende hechtingen voor alleen de huidranden”, aldus Dr. Goodman.

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van een schaamlipcorrectie?

Wanneer de ingreep wordt uitgevoerd door een ervaren arts, wordt de schaamlipcorrectie veilig geacht. Maar zoals bij elke operatie zijn er risico’s.

Een onervaren of ongeschoolde arts kan een slecht resultaat opleveren dat leidt tot complicaties zoals chronisch littekenweefsel, zenuwongemakken, misvormingen van de labia en de noodzaak van verdere chirurgie, merkt Dr. Alter op. “Ongeveer 40% van de schaamlipcorrectie gevallen zijn reconstructies van schaamlipcorrectie van andere chirurgen.”

Infectie, overmatig bloeden en extreme zwelling zijn ook mogelijk tijdens de herstelperiode. Postoperatieve zorg kan een antibioticaronde omvatten om infecties te voorkomen, met inbegrip van zowel orale medicatie als zalven.

Het risico op separatie – wanneer de incisie splijt – is groter bij de wigtechniek dan bij de trimtechniek, als het niet precies goed wordt uitgevoerd en als de postoperatieve instructies niet worden opgevolgd.

Wordt gevoel vermindert na een schaamlipcorrectie?

Tijdelijke gevoelloosheid van de schaamlippen (en soms het omliggende gebied) is gebruikelijk na deze operatie. De zenuwen die voor het gevoel zorgen, hebben enkele dagen en soms weken nodig om weer normaal te worden.

Als het gevoel terugkomt, ervaart u vaak het soort “pinnen en naalden” dat u voelt als uw voet in slaap valt en weer “wakker” wordt.

Langdurige gevoelsveranderingen na een routine schaamlipcorrectie zijn naar verluidt zeer zeldzaam, maar deze complicatie kan vaker voorkomen dan algemeen bekend is. Volgens Dr. Alter zien hij en andere artsen regelmatig vrouwen met aanzienlijke seksuele en orgasmestoornissen na een schaamlipverkleining.

“Deze vrouwen die zich presenteren voor labiale reconstructie zijn meestal kapot van het slechte uiterlijk, maar hebben vaak ook ongemak en orgasmestoornissen en seksuele stoornissen door pijn, gebrek aan stimulatie, verlies van zelfvertrouwen of schade aan seksuele structuren,” schreef Dr. Alter in 2016 in een artikel in Aesthetic Surgery Journal.

Een recente studie van de zenuwen van de clitoris, die groot zijn en dicht bij het oppervlak van de huid liggen, kan helpen bij het verklaren van sensorisch verlies of chronische pijn. Het lichaam van de clitoris is lang en ligt meestal onder de clitorale kap en mons pubis, twee gebieden die kunnen worden beïnvloed door een schaamlipcorrectie en verwante operaties. “Kennis van deze anatomie is van cruciaal belang voordat een operatie in de buurt van de clitoris wordt uitgevoerd,” concludeerden de auteurs van de studie.

De kleine schaamlippen zelf zijn ook rijk aan zenuwen en spelen een rol bij opwinding.

“Het is van cruciaal belang dat vrouwen hun huiswerk doen en hun chirurg goed onderzoeken,” zegt Dr. Scheinberg. “Een ervaren chirurg met een goede reputatie zou eventuele problemen moeten voorkomen.”

Hoe snel zie je resultaat na een schaamlipcorrectie?

U ziet uw eindresultaat binnen drie tot vier maanden, als alle zwelling is verdwenen.

“Over het algemeen duurt het drie maanden voordat de zwelling grotendeels is verdwenen”, zegt Dr. Mathew Plant, plastisch chirurg in Toronto. “Er kan nog tot een jaar lang enige verbetering in het uiterlijk zijn.”

Wees niet verbaasd als je in de eerste week na je operatie een “OMG-moment” hebt, zegt Dr. Goodman. “De eerste week of twee is de ‘Frankenstein-fase’, waarin u naar beneden kijkt en het er positief afschuwelijk uitziet – onregelmatig, hobbelig en gezwollen.”

Het gebied zal binnen 5-6 weken volledig genezen zijn, zegt hij, maar u zult het uiteindelijke resultaat pas zien als alle oneffenheden zijn verdwenen en het gebied zachter is geworden.

Zijn de resultaten van een schaamlipcorrectie permanent?

De resultaten van een schaamlipcorrectie worden als blijvend beschouwd, maar uw lichaam zal blijven veranderen naarmate u ouder wordt.

U kunt een baby krijgen na een schaamlipcorrectie, hoewel een bevalling het weefsel van de schaamlippen kan oprekken of het uiterlijk ervan kan veranderen. Er zijn geen aanwijzingen voor meer scheuren in de schaamlippen, noch is er bewijs dat de ene techniek beter bestand is tegen bevallingen dan de andere.