Facelift : Wat u moet weten

Meest waard om te doen: 2019, 2020, 2021, 2022

Wat is een facelift?

Faceliftchirurgie, ook wel rhytidectomie genoemd, is een procedure om er jonger uit te zien in het gezicht. Het levert geweldige resultaten op en is de meest effectieve manier om verslappingen aan te pakken en diepe rimpels en plooien glad te krijgen. De resultaten blijven tien jaar aanhouden, maar een langere tijd is zeker ook mogelijk. 

“Een facelift is geweldig voor gezichtsverjonging”, zegt Dr. Prent, plastisch chirurg.

De facelifttechniek kan steeds aangepast worden op basis van het gezicht van de patiënt en diens doelen. Toch zal elke procedure omvatten dat het weefsel gelift wordt en ondertussen de spieren strakker gemaakt worden. Men verwijdert bovendien ook overtollige huid en bedekt de resterende huid zodat je er jeugdiger uitziet. Ondanks het hoge prijskaartje en de downtime van twee weken, is het een van de meest populaire ingrepen. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een facelift?

Voordelen 

 • De resultaten houden doorgaans tien jaar lang aan. 
 • Met de moderne chirurgische methoden is het nu mogelijk om zowel de onderliggende gezichtsspieren te liften, maar ook de huid een lift te geven. Zo zie je er na de ingreep enorm natuurlijk uit.  
 • De ingreep heeft een hoge patiëntentevredenheid waarbij de grote meerderheid het ziet als ‘de moeite waard’. Velen zeggen dat ze door de ingreep jonger leken, maar zich zelfs ook zo voelden. De voor en na foto’s tonen dan ook geweldige transformaties. 
 • Als de ingreep uitgevoerd wordt door een ervaren chirurg, zijn de littekens na de genezing vrijwel onzichtbaar. 

 

Nadelen 

 • Facelifts zijn enorm duur en worden niet terugbetaald door de ziekteverzekering. 
 • Er is kans op asymmetrie, misvormingen, of minder goede resultaten dan gehoopt.  
 • De ingreep zal geen impact hebben op de fijne lijntjes, volumeverlies, gekreukte huid, hyperpigmentatie, of andere verouderingstekeningen die komen door de zon of een slechte elasticiteit van de huid. Indien je deze zaken wilt tegengaan, zullen er andere huidverjongingsbehandelingen moeten plaatsvinden (zoals laserresurfacing, huidfillers, of vettransplantatie).  
 • Met de faceliftoperatie zal er niets veranderen aan de oogleden of wenkbrauwen. “Een wenkbrauwlift en blepharoplastie (chirurgie van de bovenste en onderste oogleden) zijn geen deel van de facelift. Het kan wel toegevoegd worden aan de operatie, mits extra betalingen”, zegt Dr. Phil.  
 • Er zijn heel wat complicaties, zoals: letsel aan de zenuwen in het gezicht (met bijhorende spierzwakte of verlamming), bloedingen, littekens, infecties, of zichtbare chirurgische littekens.  
 • Het herstel zal in de meeste gevallen minstens twee weken duren. 

Hoeveel kost een facelift?

De gemiddelde prijs is €9.375, maar kan variëren tussen de €2.800 en €22.000. 

De kosten van een facelift zijn dus sterk verschillend, afhankelijk van de omvang van de ingreep, het opleidingsniveau van de arts, diens ervaring en locatie, en zelfs het aantal social media volgers van de arts. Er zijn namelijk heel wat beroemde Instagram-artsen die prijzen met zelfs zes cijfers vragen. 

Bij een volledige facelift zal er altijd een halslift inbegrepen zijn. Echter, als je een lift wilt van de oogleden, het voorhoofd, de kin, de neus (neuscorrectie), of een ander gebied, dan zal deze combinatie van procedures hoog oplopen. 

Gerelateerd: Wat betaal je precies voor een Facelift? 

Vraag je chirurg daarom tijdens het eerste consult naar een volledig overzicht van de kosten (los van het honorarium van de arts). Dit gaat om kosten voor de operatiekamer, het ziekenhuis, de verdoving, en bijkomende afspraken of medicatie. Je vraagt ondertussen ook best naar de benodigdheden voor thuiszorg na de ingreep.  

Gezien de facelift gezien wordt als een cosmetische ingreep, zal deze niet gedekt worden door de ziekteverzekering. 

Wat is de ideale leeftijd om een facelift te doen?

De optimale leeftijd voor deze faceliftoperatie is meestal tussen de 40 en 60 jaar. Toch is het ook mogelijk om de ingreep vóór je 30 of ná je 60 te doen.  

“De ideale patiënt is voor mij iemand met zichtbare verouderingen in het gezicht, vooral op de wangen, het gezicht, en de hals. Ze moeten natuurlijk ook de wens hebben om er iets aan te doen”, zegt Dr. Phil.  

Tot slot is het ook zo dat niet-rokers de beste kandidaten zijn, zeker indien ze over goede lichamelijk een geestelijke gezondheid beschikken zonder ernstige aandoeningen. Je chirurg zal je daarom tijdens het consult altijd vragen stellen over je medische geschiedenis. 

Wat zijn de verschillende soorten facelifts?

De twee technieken die bij een facelift kunnen gebeuren, zijn de SMAS-lift en de diepvlak facelift.  

SMAS (oppervlakkig muscoloaponeurotisch systeem) is een stevig gezichtsweefsel (fascia) dat de spierlaag van het gezicht bedekt. In vergelijking met de vroegere facelifts (die enkel de huid oprekten en het een nieuwe vorm gaven), zijn de moderne facelifts (SMAS en deep plane) veel beter.  

Het type facelift dat je chirurg uit zal voeren, zal altijd afhangen van diens voorkeur. Dit zal vooral bepaald worden door hoe hij opgeleid is en waar hij het meeste mee vertrouwd is. Verder is ook het gewenste resultaat en je anatomie (de dikte en kwaliteit van de huid, de hoeken in de hals, en je botstructuur) van invloed op het type.  

Ongeacht de techniek die gebruikt wordt, zullen de chirurgen altijd kleine incisies in het oor (tragal incisie) of voor het oor (pre-tragale incisie) maken en hierbij de natuurlijke plooi van de oorlel volgen. De traditionele facelift zal bijvoorbeeld altijd beginnen met een incisie in de temporale haarlijn en eindigen in de onderhuid (na het oor).  

Wat is de SMAS facelift?

Bij een SMAS-facelift zal de huid van de SMAS en spierlaag afgetrokken worden. Vervolgens wordt deze opgetild en strakgetrokken waarna er terug dieper gelegen weefsels gelegd worden en overtollige of losse huid verwijderd worden. Bij de SMAS-facelift zijn er meerdere technieken, waarvan de twee meest bekende de SMAS imbricatie en de SMAS-ectomie zijn.  

“Zonder te technisch te worden, zal de behandeling van de SMAS facelift altijd verschillen op basis van de gebruikte techniek”, zegt Dr. Sander. “Bij een imbricatie zal de SMAS overlapt worden en bij de laterale wang terug genaaid worden. Zo heeft de chirurg meteen ook de kans om het gezichtsvolume dat nu vrij en gelift is, te gebruiken om nieuw volume te geven aan het bovengezicht. Als je meer volume hebt in de bovenwang en de slaapstreek, zal je er veel jeugdiger uitzien. Bij de SMAS-ectomie is er dan weer sprake van een verwijdering van overtollig SMAS.” 

De meeste chirurgen geven hun eigen draai aan de standaardprocedures. Ze verschillen dan op vlak van dissectie-uitbreiding, het mobiliseren van de SMAS, en de richting van de lift (vector). Toch zal er bij alle SMAS facelifts sprake zijn van een huidoptilling én een SMAS-manipulatie zodat de contouren van het gezicht er beter uitzien. 

Wat is de Deep Plane facelift?

In geval van een Deep Plane facelift zal de huid én de SMAS gelift en strak getrokken worden zodat er één eenheid ontstaat. Voorstanders van deze techniek stellen dat deze resultaten er veel natuurlijker uitzien én deze langer blijven. Toch hebben studies aan kunnen tonen dat er geen grote verschillen zijn tussen SMAS en Deep Plane, zelfs niet indien ze de patiënten 10 jaar lang opvolgden. 

Indien iemand een dikke gezichtshuid heeft met een zeer vol gezicht, zal een Deep Plane lift een veel betere ondersteuning aanbieden. Chirurgen zullen dan ook altijd hun techniek laten afhangen van de patiënt zelf en zich hierbij baseren op de anatomie zoals de breedte en de vorm van het gezicht, de dikte van de huid, en de verdeling van het onderhuidse vet.  

Tijdens dit type facelift zullen de chirurgen bepaalde ligamenten in het gezicht losmaken zodat de wangen beter gelift kunnen worden. 

Wat is de Minifacelift?

“Bij een short-scar of Minifacelift zal er een kleine incisie gemaakt worden (voornamelijk voor het oor en in de temporale haarlijn)”, zegt Dr. Bossuwé. Bij de traditionele facelift zal de incisie zich echter ook uitstrekken tot de haarlijn en achter het oor, maar bij een beperkt aantal facelifts zijn de hechtingen achter de oren minimaal. “De short-scar facelift zal vooral gebeuren bij jonge patiënten die al op vroege leeftijd ouder lijken en reeds huidsverslapping hebben.” 

Hoe werkt de faceliftoperatie?

Een facelift zal meestal uitgevoerd worden in een polikliniek, een erkende operatiekamer in de praktijk van je chirurg, maar het kan ook een extern operatiecentrum of OK in een ziekenhuis zijn. De operatie gebeurt altijd met volledige anesthesie of plaatselijke verdoving met IV-sedatie. Eenmaal je verdoofd bent, wordt je gezicht geïnjecteerd met een mengsel van lidocaïne, epinefrine, en transexaminezuur. Het gebied wordt hiermee verdoofd en de blauwe plekken zullen er veel minder door zijn. 

Als er sprake is van een SMAS facelift, maakt de chirurg incisies voor en achter de oren. Vervolgens scheidt hij de huid en het vetweefsel van de SMAS en gaat hij vervolgens de spieren optillen en vastzetten met hechtingen. Daarna wordt de huid opnieuw bedekt en zal overtollige huid weggesneden worden. De incisies worden meteen terug gesloten met kleine hechtingen. 

Bij een Deep Plane facelift zal de chirurg een flap maken met de huid, je vet, en de SMAS. Vervolgens zal hij deze als één geheel optillen en verplaatsen, wat ook het geval is met de spierstructuur van de hals. De spanningsdragende hechtingen zullen in de SMAS-laag gezet worden. 

Na de operatie zal je meteen naar huis mogen, weliswaar met verband om het gezicht en het hoofd (met eventueel een drainageslang). Je zult je erg suf voelen waardoor een vriend, partner, of familielid je naar huis zal moeten brengen. Ze blijven de eerste nacht ook best bij jou zodat je het hen kan melden als het niet goed gaat. 

Sommige chirurgen zullen je ook vragen of je ‘s nachts bij hen wilt blijven. Dit kan zeker gunstig zijn voor sommige patiënten, maar zal wel heel wat extra kosten met zich meebrengen. 

Wat is het verschil tussen een Full of Lower facelift?

“Terwijl men bij de traditionele, volledige facelift de verslapping van de wang, de wang zelf, en de hals aanpakt, zal men bij een lower facelift focussen op de kaaklijn en de hals”, zegt Dr. Riden.  

“De locaties van de incisies zullen hetzelfde zijn, maar bij de lower facelift zullen enkel de platysma (nekspieren) aangespannen worden (i.p.v. de hele SMAS-laag bij de full facelift). Bij een lower facelift is het vooral handig voor jonge patiënten met vroegtijdige veroudering van het aangezicht.” 

Is de nek inbegrepen bij de facelift?

Gewoonlijk zal er bij iedere facelift ook inbegrip zijn van de hals. De chirurg zal de huid van de platysmaspier (een verlengstuk van de SMAS-laag in de hals) optillen en aanspannen. 

Meestal zal de platysma bereikt worden via dezelfde incisies achter het oor, maar soms moeten er ook incisies onder de kin gemaakt worden. Dit is vooral het geval bij ernstige huidverslapping en platysmal banding (indien de spier zichtbaar is wanneer twee verticale banden in de lengte van de hals lopen; van de kaaklijn tot het sleutelbeen). Platysmal banding kan gecorrigeerd worden door de spier door te snijden en deze te hechten via een kleine incisie onder de kin. 

Indien er sprake is van overtollig vet onder de kin, kan dit meteen verwijderd worden met liposuctie. Men doet dit dan via dezelfde incisie. Sommige chirurgen kunnen ondertussen ook het diepe vet verwijderen voor een meer dramatische look. 

Hoelang duurt de faceliftoperatie?

Een faceliftoperatie zal in de meeste gevallen twee à vier uren duren, maar dit zal ook afhangen van de vaardigheid en de techniek van de chirurg. 

Verder zal je na de operatie ook wat tijd nodig hebben in de kamer omdat de verdoving nog moet uitwerken. De verpleegkundigen zullen gedurende deze tijd controleren of alles nog goed gaat.  

Wat is de hersteltijd na een facelift?

Doorgaans zal je na 7 à 10 dagen het ergste meegemaakt hebben. Na 2 weken zal je er zelfs weer goed uitzien. Dat gezegd hebbende, zal de eerste week sowieso zwaar zijn. Je zult opgezwollen zijn en alles zal stijf en pijnlijk aanvoelen (zeker indien je extra ingrepen ondergaan hebt zoals laser resurfacing, vettransplantatie, ooglidchirurgie, of neuscorrectie). Ze zullen allemaal zorgen voor extra wallen en kunnen de ongemakken enorm erg maken. 

Na de faceliftoperatie zal je de eerste dagen een speciaal dieet moeten volgen. Je kan hierbij enkel drinken uit glazen of kopjes (gezien het zuigen aan rietjes pijnlijk zal zijn). Daarom zal je ook enkel smoothies, zachte soepen, of gemakkelijk te kauwen voedsel mogen innemen waarin er veel eiwitten zitten. Verder zal je ook een stevig kussen moeten hebben zodat je hoofd tijdens het slapen altijd omhooggehouden wordt. Dit zal echter een enorme druk uitoefenen op de oren. 

“Eenmaal je begint te genezen, zal je zeker zwelling, benauwdheden, en jeuk ervaren. Dat is volkomen normaal en zal binnen de eerste weken terug afnemen”, zegt plastisch chirurg Dr. Jason. De hersteltijd zal ook afhangen van de mate waarop je lichaam geneest.  

Dit is de typische tijdlijn van herstel na een faceliftoperatie:  

 • Dag 2: De dag na de facelift is er meteen een follow-upafspraak. Je chirurg zal hierbij het operatieverband wegdoen en je incisies en blauwe plekken of zwellingen bekijken. Hij verwijdert ook de drains die eventueel geplaatst werden om vochtophoping of seroomvorming tegen te gaan. Vervolgens zal je naar huis gestuurd worden met een nieuw verband, maar het kan ook zijn dat hij je geen nieuw verband meer geeft. Dit zal afhangen van de mate waarop je al genezen bent. De dag erna kun je in bad, maar zal je bij een verband wel nog wat voorzichtig moeten zijn. 
 • Dag 3 à 4: Allerlei kneuzingen en zwellingen zullen nu op hun ergste zijn. Neem daarvoor enkel de voorgeschreven pijnstillers en vermijd aspirines of andere pijnstillers zonder voorschrift. 
 • Dag 5: Binnen de vijf dagen zal je een nieuwe afspraak hebben waarbij het eventueel resterende verband verwijderd wordt. Je arts kan je dan een verwijderbare elastische band geven zodat je extra ondersteund wordt. Hij zal je ook uitleggen hoe je de incisies zelf schoon kan maken met een zoutoplossing en dikke zalf (vaak Vaseline of Aquaphor). Vanaf deze dag kun je terug je haren wassen met warm water en babyshampoo. Laat het water zacht door je haren stromen zodat opgedroogd bloed, chirurgische zeep, of andere resten eruit lopen. Zorg er ook voor dat je niet aan de hechtingen of nietjes komt en vermijd dat water rechtstreeks op je gezicht komt. Dep vervolgens je gezicht droog en laat je haar in de lucht drogen (gezien haardrogers te warm zijn voor het gezicht). Make-up en andere huidverzorging sla je best nog even over.  
 • Dag 7: Na deze dag zullen de hechtingen verwijderd worden. Indien je je goed genoeg voelt, mag je terug beginnen met huishoudelijk werk of andere activiteiten. Sommigen kiezen er zelfs voor om na een week terug aan het werk te gaan, maar velen wachten tot de grootste zwellingen verdwenen zijn (wat pas na 2 weken is). We raden op deze tijd nog steeds aan om niet te buigen, niets zwaars te tillen, en op te letten met je hoofd te stoten. Bloedingen op je hoofd, gezicht, of nek zijn namelijk nog snel gebeurd. 
 • Dag 14: Na een tweetal weken is het terug mogelijk om op je zij te slapen. Je arts moet echter wel zeggen dat je mag.  
 • Dag 30: Een maand na de operatie kan je terug beginnen met je gewone routine. Wandelen mag zeker, maar we raden wel aan om niets te doen waardoor je een verhoogde hartslag zou hebben. 
 • Maand 3 à 4: Gedurende de eerste drie, vier maanden moet je uit de zon blijven en altijd zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor gebruiken.  

 

Tot een jaar lang na de ingreep kan je nog kleine zwellingen, een strak gevoel, blauwe plekken, of zelfs gevoelloosheid ervaren. We zien dit echter heel weinig terug bij de patiënten. 

Tip van Kliniekvergelijker: Dr. Raoul adviseert zijn patiënten dat ze goed moeten eten omdat dit de genezing versnelt. Hij spreekt hier over een dieet met veel proteïnen en zo weinig mogelijk visolie, alcohol, ginkgo biloba, vitamine E, en andere bloedverdunners (gezien deze het verdwijnen van blauwe plekken kunnen tegengaan).  

Hoelang duurt het voordat je gezicht er terug normaal uitziet na de faceliftoperatie?

Na een tweetal weken zie je er terug goed uit om buitenshuis te gaan. Een zestal weken na de operatie mag je terug gaan sporten en je sociale contacten onderhouden. 

Het zal een jaar duren voordat de volledige resultaten zichtbaar zijn en de littekens voldoende verminderd zijn. 

Hoe pijnlijk is de facelift?

Bij de operatie zelf zul je geen ongemakken voelen: je bent namelijk volledig onder narcose. Echter, zodra de verdoving uitgewerkt is, is het raadzaam om de tot vier dagen lang durende pijn tegen te gaan met de voorgeschreven pijnstillers. 

Toch zal iedereen de pijn anders ervaren. De enige zekerheid is dat je de eerste twee weken sowieso zwellingen, kneuzingen, of gevoeligheden zult ervaren. De ergste zwellingen zullen tussen de 48 uur en 72 uur na de operatie zijn. Vermijd, om overmatige zwellingen te beperken, bukken of zwaar tillen. 

Om de bijwerkingen wat tegen te gaan, kun je altijd koude kompressen gebruiken. Hierbij zit er fijn ijs in een zacht zakje, maar kan je ook gewoon ijs in een washandje steken. Vervolgens leg je dit voorzichtig op het gebied en kan je daarmee blauwe plekken en zwellingen verminderen. Leg het kompres gedurende de eerste 48 uren na de ingreep voortdurend 20 minuten op, 20 minuten af, op het gezicht. 

Wat zijn de risico's van een facelift?

Het complicatiepercentage van de facelift is 1,8%, aangetoond door een studie in 2015. Toch is er een gebrek aan duidelijkheid over de complicaties die horen bij de facelift. Auteurs merken namelijk het volgende op: “Er is een overvloed aan technieken voor de facelift en chirurgen lijken allemaal hun eigen manier van werken te hebben. Dit leidt tot heel wat verschillen.” De analyse in 2015 richtte zich daarom niet op één specifieke stijl, maar keek naar maar liefst 11.300 facelifts die tussen 2008 en 2013 uitgevoerd werden. De complicaties bij deze doelgroep waren de volgende:  

 • Licht bloedverlies na het hoesten, niezen, of inspannen. Bij hevige bloedingen moet er wel contact opgenomen worden met je chirurg. 
 • Infectie van de gebieden. Dit kan echter beperkt worden door incisies schoon te houden. 
 • Hematoom. Dit kwam voor bij 1,1% van de patiënten en is een bloedverzameling onder de huid. “Een hematoom komt meestal doordat men tijdens de genezing te veel activiteiten doet en/of men een verhoogde bloeddruk heeft”, zegt Dr. Phil. Bij het ontwikkelen van een hematoom, moet je arts een injectiespuit gebruiken om je bloed af te voeren. 

 

Verder lijkt ook letsel van de gezichtszenuw mogelijk te zijn, al is deze kans enorm klein. Indien het tóch gebeurt, is dit meestal niet blijvend. “Verlamming van de gezichtszenuw, of zwakte van de spieren na de operatie, zijn vrijwel altijd tijdelijk. Binnen de drie à zes maanden is men meestal hersteld”, zegt Dr. Jamey.  

Hoe lang kan ik genieten van de resultaten door de facelift?

Na de facelift zul je er gedurende 10 jaar gelift en jeugdiger uit moeten zijn. Hoewel je de klok in principe terugdraait, zal het verouderingsproces nog steeds zijn rol spelen en zullen de tekenen steeds meer zichtbaar zijn. 

Een consequente huidverzorging (zoals een zachte reiniger, vochtinbrengende crème, vitamine C-serum, en een nachtelijke crème) kunnen helpen om de resultaten zo lang mogelijk te hebben. Zo bescherm je namelijk de gezondheid en elasticiteit van de huid, wat een positieve impact heeft op de resultaten van een facelift. Verder moet je ook altijd zonnebrandcrème gebruiken, goede voeding eten, voldoende slapen, en stress zo minimaal mogelijk houden om de resultaten er op hun best uit te laten zien.” zegt Dr. Riley, plastisch chirurg.