Liposuctie : Wat u moet weten

Meest waard om te doen: 2020

Wat is een liposuctie?

Lipo of liposuctie is een chirurgische procedure waarbij ze overtollig vet wegzuigen met een dunne buis (canule) die aan een vacuüm vastgebonden is. Een ervaren dermatologisch of plastisch chirurg zal vervolgens selectief het ongewenste vet verwijderen zodat het volledige lichaam er beter uit zal zien. Hij richt zich op de buik, kin, taille, dijen, bovenarmen, heupen, en nog andere delen. 

Volgens de International Society of Aesthetic Plastic Surgery zien ze liposuctie als de meest populaire chirurgische ingreep. Zo werd het in 2019 maar liefst 1,7 miljoen keer uitgevoerd. Uit andere gegevens van de American Society of Plastic Surgeons (ASPS) werden er in de Verenigde Staten in 2020 maar liefst 211.000 liposucties uitgevoerd.  

De chirurgische ingreep levert dan ook dramatische resultaten op na slechts één sessie. De meeste artsen, maar ook patiënten, geven de voorkeur aan liposuctie (in vergelijking met de niet-chirurgische behandelingen) omdat ze bij andere behandelingen soms maanden moeten wachten om resultaten te zien. De resultaten van een liposuctie zijn ook veel voorspelbaarder.  

Vaak zal men een liposuctie combineren met een andere, cosmetische ingreep. Denk hierbij maar aan de buikwandcorrectie of abdominoplastie als onderdeel van een mommy makeover. Indien men vet verwijdert met behulp van een liposuctie-ingreep, kan het vet ook gezuiverd worden om later terug in het lichaam te injecteren op plaatsen waar de patiënten meer volume willen.  

Tip van Kliniekvergelijker: Mensen stellen vaak de vraag hoeveel gewicht ze zullen kwijt zijn na een liposuctie. Artsen vertellen hen dan altijd dat liposuctie niet bedoeld is voor gewichtsverlies: het is bedoeld om het lichaam fijner te maken en hardnekkig vet te verwijderen. Je kunt er dus wel wat gewicht mee verliezen, maar dat zal enorm afhangen van je type lichaam en de te behandelen gebieden. 

“Als we het hebben over de veranderingen na een liposuctie, spreken we altijd over centimeters en nooit in gewicht”, zegt Dr. Doran, dermatologisch chirurg. “Je kan het zien als het inpakken van pinda’s: het neemt veel ruimte in, maar weegt niet zoveel.” 

Is een liposuctie veilig om te doen?

Indien de liposuctie gebeurt door een ervaren chirurg met een certificaat, zien we zelden bijwerkingen. Toch zijn er enkele risico’s die voor kunnen komen: 

 • Vetembolieën. Deze treden op indien een stukje vet vastzit in een bloedvat. Vervolgens kan dit zich verplaatsen naar de hersenen, de longen, of het hart. 
 • Huidverandering op vlak van gevoel en kleur. 
 • Seroom. Dit is een zakje vocht dat onder de huid zit en enkel weg kan na verwijdering door de arts.  
 • Hematoom. Dit zijn tijdelijke, onderhuidse ophopingen van bloed.  
 • Tromboflebitis. Dit is het geval wanneer bloedstolsels zich vormen in de diepe aders.  
 • Littekenvorming door thermische verbranding. Dit kan plaatsvinden boven en onder de huid, maar is meestal het geval indien men de liposuctie deed met laser- of ultrasone bestralingen. 

 

Indien je jou zorgen maakt over de risico’s, bel je best even je arts. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een liposuctie?

Voordelen 

 • Volgens beoordelingen op Kliniekvergelijker zien we dat 87% van de patiënten de liposuctie ‘de moeite waard’ vond. Ze zeggen hierbij dat ze blij zijn terug in hun kleren te passen, meer zelfvertrouwen te voelen, en er jonger uitzien. Sommigen zeggen zelfs dat het hen geholpen heeft om gezonder door het leven te gaan en naar de fitness te gaan.  
 • De littekens na de liposuctie zijn meestal onopvallend omdat ze zo klein zijn. Sommige chirurgen zullen hun gaatjes ook altijd in plooien, oksels, navels, of boven de bilspleet plaatsen zodat ze nooit opvallen.  
 • Met liposuctie kan je permanent hardnekkig vet verwijderen.  
 • Met deze plastische chirurgie kun je grotere hoeveelheden vet verwijderen dan wanneer men dit niet-chirurgisch zou doen. De ASPS beveelt echter nooit meer dan 5.000 cc aan om te doen in een polikliniek.  
 • Met deze ingreep zal je lichaam er volledig anders uit zien, zeker indien je het combineert met een vettransplantatie naar gebieden waar je er voller wilt uitzien. “In de meeste gevallen krijg je na de behandeling een zandloperfiguur bij vrouwen en een gespierd lichaam bij mannen”, zegt Dr. Moran.  

 

Nadelen 

 • De vetcellen worden wel permanent verwijderd, maar resterende vetcellen kunnen zich weer gaan uitbreiden indien je gewicht bijkomt.  
 • Eenmaal het vet weg is, zal je huid er slapper uitzien indien je weinig elastische huid hebt. Sommige patiënten zijn na de liposuctie verplicht om een huidverstrakkingsbehandeling te laten doen.  
 • Gezien liposuctie nog steeds een operatie is, zal je best wat tijd nodig hebben om ervan te genezen. Indien je een liposuctie onder druk hebt gedaan, zien we meestal een tweetal weken enkele blauwe plekken, zwellingen, gevoelloosheid, en pijn aan de zenuwen. Sommige leden zeggen op Kliniekvergelijker dat ze maar liefst drie weken nodig hadden om te herstellen. 
 • Met liposuctie is het altijd mogelijk om achteraf kuiltjes, asymmetrie, of ongelijkheden in het lichaam te hebben (zeker indien je chirurg onvoldoende ervaring heeft in de operatie). Leden die de liposuctie als ‘niet waard’ beoordeelden, gaven deze beoordeling omdat ze bobbels, littekens, en misvormingen hadden na de operatie. “De chirurg moet echt heel goed rekening houden met de onderliggende botanatomie en spieren. Indien dit niet gedaan wordt, kan je er echt vreemd uit zien”, zegt Dr. Moran.  

Zijn er nog enkele andere zaken waar de liposuctie een oplossing voor kan zijn?

De liposuctie-operatie heeft heel wat voordelen om er mooier uit te zien, maar het heeft ook enkele andere voordelen ten opzichte van bepaalde medische aandoeningen: 

 • Lipodystrofie syndromen. Indien patiënten last hebben van een zeldzame stofwisselingsziekte (met als gevolg vetverlies of ongewenste vetophopingen), kan men kiezen voor een liposuctie. Dit gebeurt vaak voor gebieden zoals de kin of achter de nek (buffalo hump). 
 • Gynaecomastie. Afhankelijk van hoe ernstig dit probleem is bij de patiënt, kan er met behulp van liposuctie een verwijdering zijn van de mannelijke borsten. Dit is echter enkel mogelijk indien het gaat om overtollig vet. Vervolgens kan men een combinatie uitvoeren met een chirurgische verwijdering van het klierweefsel, eventueel met het strakker maken van de huid (Renuvion, BodyTite, of een chirurgische huidverwijdering). 
 • Lipomen. Dit zijn goedaardige, vettige tumoren die men meestal met een chirurgische excisie eruit snijden. De artsen zeggen dat het de beste manier is om ervoor te zorgen dat ze niet terugkeren. Uit een studie van 2017 is gebleken dat de patiënten enorm tevreden zijn met een liposuctie van lipomen: in de periode van 12 maanden was er zelfs geen enkele patiënt die hervallen was. Toch is het mogelijk dat niet alle lipoommassa meegenomen wordt, waardoor je nog steeds het risico hebt dat het achteraf terugkomt.  
 • Lymfoedeem. Indien mensen deze chronische aandoening hebben, zullen ze vaak lymfevocht met ontstekingen en zwellingen hebben bij de armen en benen. Dit zal de groei van hun vetcellen stimuleren waardoor het extra vet verwijderd moet worden met een liposuctie. 

Hoeveel kost een liposuctie?

Gemiddeld zal een liposuctie €6.525 kosten, maar dit kan variëren tussen de €2.075 en €11.600.  

De kosten zullen steeds afhangen van het ervaringsniveau van de chirurg, de locatie van diens praktijk, het type anesthesie, en de zones die behandeld moeten worden. 

“De meeste mensen zullen de prijs laten bepalen door het aantal sessies dat men nodig heeft om de zones te behandelen. Naarmate er dan meer zones behandeld moeten worden, zal de gemiddelde prijs per zone lager liggen”, zegt plastisch chirurg Dr. Torta.  

“Over het algemeen zal de eerste zone het duurste lijken omdat daar de kosten van de operatiekamer, het apparaat, en de anesthesie in zitten”, zegt Dr. Loren. “Eenmaal je meerdere gebieden wilt behandelen, zullen die kosten meestal al gedekt zijn. Je moet dan enkel nog extra betalen voor de tijd.”  

Gezien liposuctie gezien wordt als cosmetische ingreep, zal dit niet terugbetaald worden door de ziekteverzekering. 

Wie zijn goede kandidaten voor een liposuctie?

De beste kandidaten voor een liposuctie zijn de niet-rokers die een BMI hebben van 30 of lager én een goede elastische huid hebben. 

“Indien een patiënt goede elasticiteit heeft van de huid, is de kans enorm groot op een geweldig resultaat”, zegt Dr. Merol. “Als die patiënt dan geen elastische huid heeft, zoals bijvoorbeeld een vrouw die al meerdere bevallingen heeft doorgemaakt waardoor de buikhuid uitgerekt is, dan zal de huid niet meer krimpen eenmaal het vet weg is. Je zult dan blijven zitten met een hangende huid.” 

Om na te gaan of je huid elastisch is, zal er een knijptest uitgevoerd worden. Indien na het knijpen de huid terugveert, zal die waarschijnlijk voldoende elastisch zijn om door de liposuctie goede resultaten te krijgen.  

Tot slot zal liposuctie niet aangeraden zijn voor mensen die medische aandoeningen hebben. Denk hierbij maar aan mensen die last hebben van een slechte bloeddoorstroming, hartaandoeningen, een zwak immuunsysteem, of diabetes.  

Gerelateerd: Deze 5 dingen moet je bedenken voordat je een liposuctie overweegt 

Tip van Kliniekvergelijker: Indien je je cellulitis wilt laten behandelen, zal liposuctie zeker geen optie zijn voor jou. Overtollig vet heeft inderdaad een slechte invloed op cellulitis, maar het zal niet de oorzaak zijn. De kuiltjes die je bij cellulitis ziet, verschijnen indien de vezelige weefselbanden (die fascia verbinden met de huid) stijver worden waardoor de huid niet meer naar beneden wordt getrokken. Behandelingen die zich richten op cellulitis, zullen deze banden terug verbreken of versoepelen zodat de huid gladder wordt. 

Hoe verloopt een liposuctie?

Deze procedure is poliklinisch en zal meestal slechts twee uren duren (al is dit natuurlijk afhankelijk van hoeveel lichaamsgebieden er behandeld moeten worden). Voordat er van start gegaan wordt, krijg je een intraveneuze sedatie, volledige verdoving, of een plaatselijke verdoving. Dit betekent dus ook dat je iemand moet hebben die je na de operatie naar huis kan brengen. 

In geval van een tumescente liposuctie (de traditionele techniek) zal de arts enkele incisies maken in het gebied en spuit hij vervolgens een zoutoplossing (samen met de plaatselijke verdoving of lidocaïne en epinefrine). Vervolgens zal de vloeistof ervoor zorgen dat je huid opzwelt en steviger wordt zodat het vet makkelijker verwijderd kan worden. Verder kan het er ook voor zorgen dat je bloedvaten vernauwen, wat dan weer goed is om bloedverlies en blauwe plekken tegen te gaan.  

Vervolgens zal de chirurg zijn canule inbrengen via de incisie en schuift hij dit heen en weer in het gebied. Daarna kan hij beginnen met het vet weg te zuigen. Voor kleine gebieden zal dit een half uur duren, maar bij een 360 liposuctie (love handles, buik, torso, en de rug) kan het tot vier uren duren.  

Hoewel de meeste chirurgen nog steeds gebruikmaken van de oude, traditionele liposuctietechniek, zijn er nu wel al enkele nieuwe technologieën op de markt. Deze verwijderen elk voor zich makkelijker het vet en zorgen voor minder schade aan het weefsel. Tijdens de consultatie is het daarom aan te raden om te bespreken welke techniek bij jou gebruikt zal worden. 

 • Radiofrequentie-geassisteerde lipolyse (RFAL). Dit zijn procedures (zoals BodyTite) waarbij men aan de hand van een radiofrequentie-energie de losse huid strak zal trekken. Ondertussen zal men met liposuctie het vet wegzuigen.  
 • Liposuctie met ultrageluid (UAL). Hierbij zal men geluidsgolven gebruiken om klonterig en vezelig vet weg te doen. Bij een VASER-liposuctie (een variant van UAL) zal men de ultrasone energie gelijkmatig verspreiden met een canule en sonde.  
 • Liposuctie met stroomstoten (PAL). In deze procedure zal men een vibrerende canule gebruiken om vetklonters en vezelig vet af te breken. 
 • Liposuctie met laser (LAL). Voorbeelden van deze procedure zijn SmartLipo en Airsculpt. Met behulp van laag-energetische lasergolven zal het vet vloeibaar gemaakt worden.  
 • Kietellipo. Dit is bekend als Nutational Infrasonic Liposculpture (NIL) en zal vibraties geven om de pijn te blokkeren terwijl het vet weggezogen wordt. Ze gebruiken dan een kleinere canule dan de canule van een gewone liposuctie.  

 

Dr. Moran gebruikt meestal de VASER-liposuctie. De energie zal dan het vet afbreken en het meteen losmaken van het weefsel zodat het vet voor hem makkelijker te verwijderen is. Zijn patiënten hebben dan ook veel minder pijn, zwellingen, downtime, en minder kans op losse huid. “Vet is echt makkelijk te verwijderen met de VASER-techniek, zeker bij mannen met vezelig vet.” 

Verder wijst Dr. Moran er ook op dat VASER een geweldig voordeel heeft: Indien het vet vloeibaar gemaakt wordt (bijvoorbeeld met de laserliposuctie) kan je er niets meer mee doen, maar met een VASER-liposuctie kan je nog steeds het vet gebruiken voor een transfer naar de billen, borsten, of eender welke andere plaats. “Ik gebruik het ook graag omdat ik vervolgens het lichaam kan modelleren. Deze geavanceerde techniek is echt meer dan enkel een vetverwijdering.” 

Hoe pijnlijk is een liposuctie?

Gezien je onder volledige narcose bent, zal je tijdens de ingreep geen pijn hebben. Het herstel zal echter wél pijnlijk zijn. Je kan je hierbij verwachten aan pijnlijke huid met zwellingen en kneuzingen. Je zult dan ook enige tijd nodig hebben voordat je terug aan het werk kan gaan.  

Bespreek steeds met je arts wat de mogelijkheden zijn op pijnstillers, zowel vrij verkrijgbaar als met voorschrift. Op die manier ben je althans op je gemak tijdens de genezingsperiode. 

Hoe is het herstellen na een liposuctie?

Tijdens het eerste consult met de arts, vraag je best meteen hoeveel tijd je vrij zal moeten nemen van je werk. Dit is namelijk afhankelijk van welke liposuctie je uitvoert en hoeveel gebieden je wilt laten behandelen. Voor kleine ingrepen (zoals de kin) zal een arts meestal enkele dagen aanraden, terwijl het bij de 360 liposuctie eerder een tweetal weken zal zijn. Verder kan hij je ook enkele pijnstillers voorschrijven.  

Na de behandeling is er een grote kans op blauwe plekken, zwellingen, of ontstekingen. Verder is er ook kans op zenuwpijn en gevoelloosheid van de huid. Het behandelde gebied kan stevig aanvoelen door de zwelling. Gelukkig duren deze bijwerkingen slechts zes weken.  

Verder zijn er ook enkele patiënten die last hebben van klonters, dit eenmaal de zwellingen afnemen. Ze zouden na een paar weken moeten verdwijnen, maar je kan deze knobbels ook gewoon voorkomen door compressiekledij te dragen. Verder zeggen enkele artsen ook dat compressiekleding essentieel is om zo weinig mogelijk blauwe plekken en zwellingen te hebben na de operatie. Bijkomend heeft het ook een positieve impact op de soepelheid van de huid en het onderliggende weefsel. Sommige artsen vinden het echter niet nodig. Degenen die het wél aanraden, laten de patiënten het meestal minstens twee weken lang dag en nacht dragen (met pauze tijdens het douchen). Vervolgens kan dit aantal uren geleidelijk aan verminderd worden.  

Volg altijd de specifieke instructies die je arts meegegeven heeft. Sommige chirurgen raden bijvoorbeeld een lymfatische massage aan vanaf de eerste dag na de operatie tot een viertal weken later. Dit kan helpen om het vocht af te voeren en is ook goed om zwellingen tegen te gaan. “Zelf ga ik eigenlijk nooit zelfmassages aanraden omdat dit meestal de operatie tegenwerkt”, zegt Dr. Maron. “Naar een massagetherapeut gaan, is natuurlijk weer een ander verhaal. Sommigen zijn namelijk gespecialiseerd in post-chirurgische massages waardoor deze wel degelijk kunnen helpen met het genezingsproces.”  

Tot slot zien we dat de meeste mensen binnen de 3 à 4 weken hun gewone activiteiten (inclusief lichaamsbeweging) terug kunnen aanvatten.  

Wanneer zie je de eerste resultaten na een liposuctie?

Na de operatie zal je vrijwel meteen een verschil aan je lichaam opmerken, maar de resultaten zullen wel nog enigszins verstopt zijn door de zwellingen. Na een zestal weken zullen deze zwellingen drastisch verminderd zijn en de komende zes maanden blijven afnemen. Indien je echter denkt dat je nóg meer liposuctie wilt laten doen omdat je niet tevreden bent met het resultaat, raden we aan om minstens zes maanden te wachten. Tot die tijd is er namelijk nog kans dat de zwellingen de resultaten niet correct tonen. Evalueer ook altijd de tijden met je chirurg en bedenk jezelf dat je een jaar lang na de operatie zult blijven genezen en steeds meer resultaten zult zien. 

Gerelateerd: Plastische chirurgen zagen deze 4 dingen bij alle patiënten die een succesvolle liposuctie ondergaan hebben 

Enkele van de patiënten kunnen ervoor kiezen om een liposuctierevisie (tweede ingreep) in te plannen wegens onregelmatigheden in het lichaam. Dit is vooral handig indien er sprake is van bultjes, oneffenheden, asymmetrie, en dergelijke. Volgens Dr. Moran is een revisie meestal nodig als de chirurg niet zo ervaren was, maar het kan ook gewoon komen doordat het genezingsproces niet helemaal goed verlopen is. Revisies zijn echter moeilijker dan de originele operaties waardoor er bij een tweede ingreep meestal sprake is van bijkomende littekens, vettransplantatie, of een complete heroperatie. 

Zijn de resultaten van een liposuctie permanent?

Met behulp van een liposuctie-operatie zal je permanent de vetcellen verwijderen en deze resultaten behouden mits je je gewicht zo stabiel mogelijk houdt. Bij gewichtstoename zullen de vetcellen namelijk terug groter worden waardoor de verkregen contouren van het lichaam terug verminderen. Verder kunnen er zich zelfs nieuwe vetcellen ontwikkelen. Toch zal je nog steeds een mooier lichaam hebben mét de liposuctie dan wanneer je de operatie niet gedaan zou hebben. 

De belangrijkste zaken om resultaten te kunnen behouden, is een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Dr. Brecht, plastisch chirurg, zegt het volgende: “Een operatie zal altijd resulteren in spierpijn, dit in combinatie met een lange periode waarin je niet mag sporten. Het is dan ook logisch dat je na de operatie terug wat gewicht bijkomt.” 

Eenmaal je dus in staat bent om te sporten, wordt dit zeker aangeraden. “Sommige patiënten hebben een vals gevoel na de liposuctie, maar in principe moeten ze eigenlijk nóg actiever en gezonder gaan leven na de operatie om de resultaten te kunnen behouden.” 

De Tummy Tuck en de liposuctie: wat is het verschil?

Bij een liposuctie zullen ongewenste vetcellen weggezogen worden, terwijl er bij een buikwandcorrectie sprake is van een verwijdering van overtollig huid en vet. Vervolgens zal er bij de tummy tuck ook een herstelling zijn van de spierscheiding (fasciale laxiteit).  

De twee ingrepen kunnen elkaar echter goed aanvullen, zeker indien je huid onvoldoende elastisch is om goede resultaten te krijgen met enkel een liposuctie. 

Het vet bevriezen en de liposuctie: wat is het verschil?

Het bevriezen van de vetcellen zal erin resulteren dat de vetzakjes bevroren worden. Na één sessie zal je bijvoorbeeld al 25% van de vetcellen bevroren hebben. Vervolgens moet er een maand gewacht worden om de echte resultaten te zien, wat aan kan houden tot 20 weken na de operatie. Na deze periode kiezen veel leden er echter voor om een tweede vetbevriezing in te plannen. 

Over het algemeen is de liposuctie beter in het verwijderen van grote hoeveelheden vet. Het bevriezen van het vet is namelijk beter indien het om kleine hoeveelheden gaat. Verder zal je bij een liposuctie al de eerste resultaten meteen na de operatie zien (terwijl dit bij het bevriezen van vet meestal pas na enkele maanden zichtbaar is). 

Hoewel je met het bevriezen van vet niet dezelfde risico’s hebt als bij een chirurgische ingreep (zoals liposuctie), zijn er nog steeds enkele risico’s en bijwerkingen. “We zien de laatste tijd veel meldingen van PAH (paradoxale adipose hyperplasie of vetvergroting) na het bevriezen van vet. We zijn dan verplicht om een liposuctie in te plannen om dat te corrigeren”, zegt Dr. Moran.  

Een ander ding dat je in gedachten moet houden bij deze overweging, is dat patiënten met een niet-chirurgische vetreductie in het verleden vaak meer littekens en minder resultaten hebben bij een liposuctie. In de praktijk van Dr. Moran waren de resultaten zelfs bij 50% van de leden slecht indien ze al een eerdere niet-chirurgische ingreep gedaan hebben.