Borstvergroting : Wat u moet weten

Meest waard om te doen: 2019, 2020, 2021, 2022

Wat is een borstvergroting?

De borstvergroting, ook wel mammoplastie of boob job genoemd, kan gezien worden als een plastisch-chirurgische ingreep waarbij de natuurlijke grootte en vorm van de borsten verbeterd wordt.  

Een ingreep van de borsten is bovendien de meest uitgevoerde cosmetische ingreep die in de Verenigde Staten plaatsvindt. Tijdens de ingreep focust men zich op het vergroten van de natuurlijke buste of vervangt men het volume dat je kwijt bent wegens zwangerschap met eventuele borstvoeding, leeftijd, of gewichtsverlies.  

Patiënten die kiezen voor een borstvergroting, hebben veel opties. Toch zal de procedure meestal uitgevoerd worden aan de hand van borstimplantaten, te verkrijgen in verschillende diameters, volumes, en projecties. Dat laatste betreft de mate waarin de borst zal uitsteken van de borstwand. Ben je niet helemaal zeker welke optie je moet nemen? Dan kan je chirurg je helpen bij deze beslissing. Hij zal zich hierbij baseren op je lichaam en je gewenste resultaten. 

Gerelateerd: 5 dingen die je moet weten wanneer je de juiste implantaatgrootte moet kiezen 

De implantaten zijn enorm flexibel en kunnen gevuld zijn met siliconengel of zoutwater. Vervolgens is er een kleine incisie rond de tepels (periareolair), onder de borsten (in de plooi), of in de oksel (transaxillair) ingebracht en zal men deze implantaten onder de borstspier plaatsen. 

Een andere optie die resulteert in grotere borsten, is aan de hand van een borstvettransplantatie. Hierbij zal een chirurg een liposuctie uitvoeren en overtollig vet verwijderen uit bepaalde gebieden (waarvan de meest voorkomende plaatsen de buik of dijen zijn). Vervolgens zal men dit vet injecteren in de borsten, al dan niet in combinatie met implantaten. Deze optie kan gebruikt worden om borsten er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien. 

Tot slot is er, voor degenen die zich zorgen maken over verzakking van de borsten, nog een laatste optie. Hierbij hanteert men ook borstimplantaten, maar combineert men dit met een borstlift. De verslapte borsten worden hierbij opgetild en men verhoogt de tepel zodat er een meer opgewekte uitstraling verkregen wordt van de borsten. 

Wat zijn de voor en nadelen van een borstvergroting?

Voordelen 

 • Met een borstvergroting kan je 10 jaar lang genieten van de resultaten. 
 • De grotere borsten zullen er meteen groter, voller, en jeugdiger uitzien waardoor iedere vrouw zich meteen beter zal voelen in haar vel.  
 • De implantaten zijn zeer aanpasbaar waardoor je volledig vrij bent in maat en vorm. Op die manier past iedere borstvergroting bij je eigen lichaamstype en levensstijl.  
 • RealSelf-leden zien de borstvergroting als 97% de moeite waard. Dit maakt het dan ook de meest voorkomende ingreep op onze website. 

 

Nadelen 

 • De implantaten gaan nooit levenslang mee. Naarmate de ingreep dus steeds langer geleden is, heb je steeds meer kans dat ze aan vervanging toe zijn. 
 • Indien je een borstvergroting uitvoert tijdens de zwangerschap, menopauze, of in perioden van gewichtsverlies, kan dit een grote impact hebben op het resultaat. 

Wat is de kostprijs van een borstvergroting?

De gemiddelde prijs voor een borstvergroting is €5.575. Dit kan echter variëren tussen €2.750 en €9.775, afhankelijk van heel wat factoren. Enkele zaken die er invloed op hebben, zijn het type ingreep, het ervaringsniveau van de arts die het uitvoert, de plaats waar de ingreep zich bevindt, en de mate van narcose.  

Bovendien wordt de borstvergroting gezien als een cosmetische ingreep, waardoor er geen sprake zal zijn van betaling door de ziekteverzekering. 

Lees hier meer over de kostprijs van een borstvergroting en welke factoren er invloed op hebben. 

Hoe kan ik mij voorbereiden op een borstvergroting?

Elk consult zal van start gaan met één of meerdere plastische chirurgen. Dr. Erren, plastisch chirurg, begint zelf altijd met het beluisteren van wat zijn patiënten precies willen. Ondertussen bevraagt hij ook de gezondheid van de patiënt. 

Gerelateerd: 20 zaken die u zich moet afvragen tijdens een borstvergrotingsconsultatie 

Indien je kiest voor een plastisch chirurg die zich elke dag bezighoudt met borstvergroting, ben je in principe in de veiligste handen. Deze chirurgen zullen namelijk altijd eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren waarbij ze kijken naar de borstwand en de borsten zelf. Hierbij is het ook mogelijk dat ze een 3D-beeldvorming van de borsten aanbieden zodat je na de operatie virtueel de verschillen kunt zien. 

Vervolgens zullen ze je enkele aanbevelingen geven over de operatie (inclusief de plaats van de incisie). Ze zorgen er ondertussen ook voor dat je zicht hebt op alle risico’s en geven je een samenvatting van het herstelproces en de exacte tijdlijn. 

Ben je ouder dan 50 jaar en wil je een borstvergroting laten doen? Dan stelt Dr. Cortes dat de kans groot is dat er eerst een mammografie gemaakt wordt. 

Gerelateerd: De 6 meest voorkomende oorzaken waarom een plastisch chirurg een borstvergroting niet toestaat 

Indien je graag borstimplantaten wilt steken, zal je chirurg je altijd helpen bij enkele beslissingen. Denk hierbij maar aan de grootte, het type, de plaats van de incisie, en enkele andere factoren die invloed zullen hebben op het uiteindelijke resultaat. Zo blijkt uit onderzoek van de American Society of Aesthetic Plastic Surgeons (ASAPS) dat bij 87% van de borstvergrotingsoperaties gebruikgemaakt wordt van de siliconenimplantaten. 

Tot slot is het ook mogelijk dat je arts een digitale bodyscan en/of 3D-modellering van de implantaatopties aanmaakt. Anderen kunnen je ook de implantaten even laten uitproberen door ze in je beha te plaatsen. Op die manier kun je ook meteen het gewicht ervan voelen.  

Wat gebeurt er allemaal tijdens een borstimplantatenoperatie?

Het eerste wat er altijd zal gebeuren, is dat je chirurg een incisie maakt rond de tepel. Hij kan dit echter ook doen in je borst of in de oksel.  

Vervolgens maakt hij een holte aan de bovenkant (subglandulair) of onderkant (submusculair) van de borstspieren en plaatst hij er de implantaten in. Tot slot wordt de incisie terug gesloten aan de hand van enkele inwendige hechtingen en zal de huid gesloten worden (met hechtingen, huidlijm, of chirurgische tape).  

Uiteindelijk zal de operatie binnen het uur klaar zijn en zal je meteen naar huis mogen.

Zijn siliconen of zoutwater gevulde implantaten wel veilig?

De meeste patiënten die een borstvergroting willen, kiezen ervoor om hoog cohesieve siliconengelimplantaten te gebruiken. Deze zijn rond en gevuld met een dikke siliconengel. Toch kan je ook kiezen voor de zoutwaterimplantaten. Deze hebben een siliconenomhulsel, maar hebben binnenin steriel, zout water. Indien je het zelf niet helemaal zeker weet, zal je chirurg je zeker helpen bij het bepalen van je implantaattype.  

Gerelateerd: Siliconen of zoutwater implantaten? 5 dingen die je moet overwegen tijdens het kiezen van het borstimplantaattype 

Wat zeker belangrijk is om te weten, is dat de borstimplantaten met zoutwateroplossing na het plaatsen nog gevuld kunnen worden. Dit betekent dat de incisies en littekens dus veel kleiner zullen zijn dan wanneer je met siliconengel implantaten werkt.  

Indien je siliconenimplantaten hebt, zegt de Amerikaanse Food & Drug Administration dat je 5 à 6 jaar na de eerste implantaatoperatie een MRI moet laten maken om te controleren op een ‘stille breuk’. Dit is wanneer het implantaat scheurt zonder dat er symptomen te zien zijn. Vervolgens raden ze je aan om elke 2 jaar dit opnieuw te controleren. 

Verder heeft onderzoek ook aan kunnen tonen dat de implantaten geen enkele invloed hebben op de resultaten van een mammografie (American Surgeon). Je kunt je dus nog steeds laten screenen op kanker, maar het is wel beter om je arts even te vermelden dat er implantaten zijn.  

Tot slot, hebben siliconenimplantaten altijd een glad of gestructureerd oppervlak. Echter, onderzoek van Plastic and Reconstructive Surgery, heeft aangetoond dat de getextureerde implantaten in verband kunnen gebracht worden met een hoger risico op BIA-ALCL, een zeldzaam type lymfoom. Hier moet je dus zeker voor opletten. 

Hoe werkt een borstvergroting met mijn eigen vet?

Als je je borsten laat vergroten met je eigen vet, wordt er gesproken van een lipofilling. Hierbij gaan ze met behulp van liposuctie je eigen, overtollige vet wegnemen uit een gebied naar keuze (meestal de buik of de dijen). Vervolgens gaan ze dit vet zuiveren en wordt het in de borsten geïnjecteerd zodat je er meer volume krijgt. 

“Het voordeel van deze methode is dat je eigen weefsel gebruikt wordt om de borsten te vullen (in plaats van vreemde stoffen)”, zegt dr. Floyd. “Het nadeel is echter dat het minder effectief zal zijn dan met een implantaat: daarbij kan je namelijk zelf kiezen wat de exacte grootte moet zijn.” Zo is het namelijk zo dat je met een borstvergroting met eigen vet slechts één cupmaat groter kan worden. 

Het belangrijkste risico van een borstvergroting met je eigen vet, is dat de resultaten redelijk onvoorspelbaar zijn. Tijdens de overdracht is het namelijk mogelijk dat 30 tot 50% van de vetcellen afsterft. Verder kan je in de ene borst meer overlevende vetcellen hebben dan in de andere, wat dan weer kan resulteren in ongelijke borsten.  

Wat gebeurt er tijdens een borstlift?

Iedere borstliftoperatie zal beginnen met een kleine incisie rond de tepel. Dit kan uitgebreid worden langs de onderkant, beneden in de plooi, of aan de andere kant van de borst.  

Vervolgens zal de chirurg je borst optillen en zal er een nieuwe vorm aan gegeven worden. De slappe huid die over is, wordt meteen verwijderd. Als je nog meer volume wilt, zal er een holte gemaakt worden aan de boven- of onderkant van de spier zodat er een borstimplantaat geplaatst kan worden. Er kan ook een vettransplantatie uitgevoerd worden, zoals hierboven beschreven.  

Na de eventuele plaatsing van de implantaten, wordt de tepel gelift en zal hij verplaatst worden (maar hij wordt nooit losgemaakt). Indien je vervolgens niet tevreden bent met het resultaat, kunnen je tepels ook nog worden verkleind.  

Wat kan ik verwachten van het herstel na een borstvergroting?

De meesten die een borstvergroting hebben gedaan, hebben ongeveer een week de tijd nodig om te herstellen (tenzij de chirurg de flitsherstel-augmentatietechniek gebruikt heeft). 

Waar kan ik me aan verwachten tijdens de 1 week durende herstelperiode?  

 • Sommige chirurgen raden hun patiënten aan om tot zes weken na de operatie zoveel mogelijk op de rug te slapen, dit om implantaatvervorming tegen te gaan. Als jij daar echter moeite mee hebt omdat je een zijslaper bent, kan je chirurg je enkele kussens aanraden die je daar mee kunnen helpen. 
 • Indien je drainagebuisjes hebt, moeten deze een tweetal weken op hun plaats blijven. Vervolgens kan je ze in een vervolgafspraak laten wegnemen. 
 • Je incisie zal altijd bedekt zijn met een verband. Daarom zal je arts je enkele instructies meegeven over het vervangen van het verband en hoe je de incisie altijd zal moeten schoonmaken, dit om infecties tegen te gaan. 
 • De meesten kunnen na een week terug aan het werk, maar er wordt wel aangeraden om een tweetal weken geen seksuele activiteiten te hebben, alsook vier weken geen enkele krachtige activiteit uit te voeren zoals hardlopen. Je chirurg kan echter andere aanbevelingen meegeven, luister dus goed naar deze adviezen. 
 • Na de operatie zal je een elastisch verband of sportbeha moeten dragen zodat er steun kan geboden worden aan de borsten. Ook zal je hiermee de zwellingen kunnen beperken. “Over het algemeen dragen alle patiënten met een borstvergroting gedurende één week 24/7 een sportbeha, behalve als ze aan het douchen zijn”, zegt Dr. Hollis, plastisch chirurg. “Patiënten die een borstlift hebben uitgevoerd, kunnen dit best nog langer dragen. Ze krijgen dan meestal individuele instructies om de resultaten zo optimaal mogelijk te hebben.” 

Wat zijn de potentiële risico's en bijwerkingen van een borstvergroting?

Bij borstimplantaten zijn er enkele risico’s aan verbonden. De voornaamste risico’s zijn de volgende: 

 • Zichtbare rimpeling van de huid of het implantaat zelf 
 • Vochtophoping (seroom) 
 • Lekkage of scheuring van het implantaat 
 • Pijnlijk littekenweefsel rond het implantaat (capsulaire contractie) 

Je arts zal alle risico’s grondig uitleggen en hierbij aangeven hoe je met deze complicaties om kan gaan.  

 

Enkele risico’s die iets minder voorkomen, zijn de volgende:  

 • Sommige structuurimplantaten zijn in verband gebracht met BIA-ALCL. Dit resulteert dan in een lymfoom (maar geen borstkanker). Deze implantaten zijn echter weggeroepen uit de markt.  
 • Enkele vrouwen hebben een reeks symptomen die duiden op BII (borstimplantaatziekte): gewrichtspijn, chronische vermoeidheid, en cognitieve problemen. Hoewel de FDA stelt dat de huidige studies geen bewijs aantonen dat implantaten BII kunnen veroorzaken, is er nog steeds onderzoek bezig om dit alsnog aan te tonen. Toch zijn er al heel wat vrouwen die hun implantaten weer laten verwijderen om de symptomen van BII tegen te gaan of te voorkomen. 

Wanneer zie ik de eerste resultaten?

Bij een borstvergroting met implantaten zullen de borsten in het begin eerst zakken omdat de huid zich uitrekt. Vervolgens gaan de spieren terug ontspannen en zullen de implantaten, die eerst in een vreemde, hoge positie zaten, naar een natuurlijke positie zakken. “Het kan ongeveer zes weken duren tegen dat de implantaten gezakt zijn naar een natuurlijke positie. Na drie maanden zullen ze zelfs al 80% gezakt zijn”, zegt Dr. Hollis.  

Na een vettransfer heb je meteen je volume, maar zal je lichaam de eerste drie maanden redelijk wat van het geïnjecteerde vet absorberen. Binnen de zes maanden zal de zwelling grotendeels weg zijn en zie je de echte resultaten. Binnen het jaar zal het nieuwe vet volledig opgenomen zijn door het borstweefsel.  

Bij een borstlift zal je meteen verschil zien, maar kan het weefsel de maanden erna voortdurend verschuiven en zakken. De werkelijke resultaten zal je opmerken vanaf drie tot vier maanden na de operatie. Het eindresultaat is er binnen het jaar. 

Hoelang blijven de resultaten van een borstvergroting?

De resultaten van een borstvergroting zijn doorgaans maximum 10 jaar zichtbaar. Het is echter een misvatting dat je ze om de 10 jaar moet vervangen, maar het klopt ook dat ze niet je hele leven lang mee zullen gaan. Uit een rapport van de FDA blijkt dat ongeveer 20% van de vrouwen met siliconenimplantaten binnen de 10 jaar vervanging nodig hebben wegens kapselvorming, lekkage, of andere problemen. Als je echter niet te maken krijgt met dergelijke complicaties, kunnen ze wel degelijk langer meegaan.  

Bij een borstlift of vettransfer kunnen de resultaten ook 10 jaar lang meegaan, hoewel er natuurlijk impact zal zijn van veroudering van de borsten. Ze zullen uitzetten of krimpen naarmate je gewicht verandert. Vanaf de middelbare leeftijd zullen ze ook beginnen verslappen omdat je huid minder strak is. Daarom kiezen de meesten na 10 jaar voor een nieuwe borstoperatie. 

Kan ik na een borstvergroting nog steeds melk geven aan mijn kind?

Ook met borstimplantaten kan je nog steeds veilig borstvoeding geven. Echter, uit onderzoek van het International Breastfeeding Journal, blijkt dat elke borstoperatie (maar voornamelijk deze met incisies rond de tepel) de melkkanalen kan beschadigen. Op die manier heb je dus wel risico op onvoldoende melkproductie. 

Bij een borstvergroting met behulp van vettransfer, is het risico op aantasting van de melkkanalen natuurlijk aanzienlijk kleiner, mits je geen tepeloperatie ondergaat.