Haartransplantatie : Wat u moet weten

Meest waard om te doen: 2019, 2020, 2021, 2022

Wat is een haartransplantatie?

Bij de haartransplantatie is er een cosmetische ingreep waarbij donorharen (komend uit het eigen lichaam – meestal de achterkant of zijkant van het hoofd, de baard, de rug, of de borst) naar een ander deel van het lichaam worden geplaatst waar sprake is van haarverlies. De gezonde haarfollikels worden dan getransplanteerd als ‘grafts’ en bevatten tot maximum drie haren.  

De techniek van de haartransplantatie werd vroeger bijna enkel op de hoofdhuid uitgevoerd. Het is momenteel zelfs nog steeds de meest voorkomende procedure. Volgens Dr. Koens, plastisch chirurg, doen haartransplantatiechirurgen nu ook vaak transplantaties op de baard en de wenkbrauwen.  

Verder hebben meer dan 80 miljoen mannen en vrouwen last van haaruitval (American Academy of Dermatology). Desondanks, is het normaal dat je dagelijks tot wel 100 haren verliest. Kale plekken zijn echter vervelend en kunnen wijzen op een groter probleem.  

De oorzaak van haaruitval is meestal genetisch bepaald: men spreekt dan over androgene alopecia. Deze vorm van haaruitval zal bij mannen meestal beginnen met een terugwijkende haarlijn of het dunner worden van de haren rond de kruin. Bij vrouwen zullen ze eerder last hebben van gespleten haarpunten. Gelukkig kunnen, indien de haaruitval niet al te ver gevorderd is, haartransplantaties geweldig herstellen wat je kwijt bent geraakt. Het zal ook een positieve boost geven aan het zelfvertrouwen. 

Wat zijn de voor- en nadelen van de haartransplantatie?

Voordelen 

 • Wenkbrauwen, de baard, of enkele andere gebieden kunnen ook behandeld worden met de haartransplantatie. 
 • De meeste patiënten hadden geen pijnstillers nodig, zeker niet als de FUE-techniek gebruikt werd (follicular unit excision).  
 • De chirurgische haartransplantatie zal meestal gebeuren onder plaatselijke verdoving (met sedatie). Je zal dus wel wakker zijn, maar volledig ontspannen en gerelaxeerd liggen tijdens de procedure. 
 • Indien de haartransplantatie correct werd uitgevoerd, zal je de rest van je leven groeiend haar hebben.  
 • De resultaten van een haartransplantatie zien er meestal enorm natuurlijk uit (indien het goed uitgevoerd werd).  
 • De meeste leden die de haartransplantatie hebben laten doen, vonden het de moeite waard omdat het ook een geweldige boost aan hun zelfvertrouwen gaf. “Ik heb echt een nieuw zelfvertrouwen gekregen en laat tegenwoordig mijn petten thuis”, zegt Jan.  

 

Nadelen 

 • De haartransplantatie is best duur en zal niet terugbetaald worden door de ziekteverzekering. 
 • De getransplanteerde haren zullen niet allemaal overleven. 
 • Indien de ingreep fout gaat, zal het haar er best vreemd of zelfs slecht uitzien. Veel van de leden die de operatie als ‘niet waard’ zien, vonden dat hun haar er pluizig uitzag.  
 • Met een haartransplantatie zal haarverlies in de hoofdhuid niet tegengegaan worden. Indien je dus geen preventieve therapie doet (of deze niet werkt), kan het nodig zijn dat je meerdere transplantaties moet laten doen.  
 • Indien de haartransplantatie niet goed uitgevoerd wordt, is er kans op beschadiging aan de haarfollikels.  
 • De littekens worden meestal verborgen in het haar, maar je kan nog steeds zichtbare littekens overhouden (zeker indien je je haar meestal kort knipt).  

Hoeveel kost een haartransplantatie?

Gemiddeld kost een haartransplantatie €3.300, maar dit kan variëren tussen de €25 en €18.000. 

Het uiteindelijke bedrag zal afhangen van heel wat factoren, zoals wie de procedure uitvoert, de locatie van de praktijk, het aantal nodige grafts, het apparaat dat men gebruikt, en hoeveel werk het is voor de arts. 

Wij zijn goede kandidaten voor de haartransplantatie?

De beste kandidaten voor de haartransplantatie zijn mensen eind de 20 of ouder. Indien je nog maar begin de 20 bent, is het moeilijk om al zicht te hebben op hoeveel haarverlies je later zal hebben. “Jonge patiënten hebben vaak ook onrealistische verwachtingen van de transplantatie”, zegt Dr. Steen. De oudere patiënten hebben meestal wel al een patroon van haaruitval waardoor het voor de artsen duidelijker is om te bepalen welk haarverlies er nog in de toekomst zal zijn én welke haarlijn ervoor zal zorgen dat het resultaat er natuurlijk uitziet. 

Verder zal je ook genoeg gezond haar moeten hebben zodat de arts dit kan gebruiken. Indien je hoofdhuid overal al dun haar heeft of je al te veel haar kwijt bent, kan het zijn dat je donorgebied niet als gezond genoeg beschouwd wordt voor de transplantatie.  

Uit een enquête bij haartransplantatiespecialisten blijkt dat 86% van de gevallen bij mannen gebeuren. Toch zijn ook de vrouwelijke patiënten geweldige kandidaten, zeker indien ze lang haar hebben. 

Tip van Kliniekvergelijker: Indien je je zorgen maakt over je haarlijn, kan je zeker een goede kandidaat zijn voor een haarlijnverlagende ingreep (voorhoofdvermindering).  

Hoe verloopt een haartransplantatie?

Voor de haartransplantatie zijn er twee mogelijke technieken: FUT (folliculaire unit transplantatie) of FUE (folliculaire unit extractie of folliculaire unit excisie).  

Bij de FUT (ook wel stripchirurgie genoemd) zal de chirurg een incisie maken en verwijdert hij een deel van de huid waar nog gezond haar op staat. Dit zal steeds aan de achterkant van de hoofdhuid zijn. Vervolgens wordt de incisie terug gesloten en zal je enkel een fijn litteken overhouden dat meestal door je haar verborgen is. De techniek levert levensvatbare grafts op die vervolgens getransplanteerd kunnen worden naar het te behandelen gebied.  

“Bij een FUE, de meest gangbare techniek, zullen de haarwortels één voor één verplaatst worden zodat er nergens één groot litteken is”, zegt Dr. Steen. Met de FUE-procedure zal de chirurg zich niet enkel focussen op de haarfollikels, maar neemt hij ook haar van de baard, de rug, en de borst. “Het belangrijkste donorhaar heeft niet de hoofdhuid als bron. Daarom is het een geweldige optie voor wie veel grafts nodig heeft of al enkele haartransplantaties in het verleden heeft gedaan”, zegt hij. 

Hou er echter rekening mee dat je bij een FUE altijd een afgeschoren gebied zal hebben waar de chirurg zijn haren uit haalt. De procedure moet dus goed ingepland worden. Het is echter ook mogelijk om een ‘no-shave’ FUE in te plannen, maar deze vereist meer tijd en nauwkeurigheid omdat de chirurg andere technieken moet bovenhalen om aan de grafts te geraken. Verder zal de ingreep ook niet littekenvrij zijn. Je houdt bij een FUE namelijk altijd kleine puntjes over waar hij de haren uit gehaald heeft. Als het geschoren haar echter terug gegroeid is, zal je daar niets meer van zien.  

Bij haartransplantaties zullen de meeste patiënten verdoofd worden. Dit is plaatselijk waardoor ze wel wakker zijn, maar enorm ontspannen en slaperig zijn. De te behandelen delen van het hoofd zijn dan verdoofd met een plaatselijk verdovingsmiddel. “Ik vond het wel wat pijnlijk, maar ik kon het nog goed verdragen”, zegt Kliniekvergelijkerlid Mark. Nadat de chirurg de donortransplantaten gekregen had, maakte hij kleine gaatjes met een mesje of naald en plaatste hij er de transplantaten in. “De esthetiek wordt absoluut bepaalt door hoeveel plaatsen de chirurg maakt. Denk hierbij maar aan het patroon, de verdeling, de hoek, en de plaatsing van grafts.” 

Tijdens het haartransplantatieproces kunnen er tot wel 2.000 (of soms meer) grafts geplaatst worden. Gezien dit allemaal één voor één gebeurt, kan het tot wel acht uren duren. “Het is zeker geen snelle procedure”, zegt Dr. Steen. “We willen de beste haargroei verkrijgen en moeten dit heel nauwkeurig doen”, zegt hij.  

Sommige artsen kunnen ook een haartransplantatie-apparaat ‘Artas’ gebruiken om de grafts eruit te halen. Ze gebruiken het soms zelfs voor het maken van de nieuwe plaatsen. Andere artsen hanteren de NeoGraft, een apparaat dat zorgt voor de FUE grafts. NeoGraft wordt dan ook vaak aan artsen verkocht als manier om de procedure te vergemakkelijken.  

Ongeveer 80% van alle haartransplantaties zal gebeuren met de FUE-techniek. Deze toename heeft erin geresulteerd dat het voornamelijk haartransplantatietechnici zijn die de procedure uitvoeren; artsen lijken het nu veel minder te doen. 

De beste resultaten kun je krijgen met artsen die een prachtig diploma hebben van de haarherstellende chirurgie. “Je moet er zeker van zijn dat je arts goed is in zijn werk”, zegt Dr. Steen. De haartransplantatie is een chirurgische ingreep, dus als het niet goed gedaan wordt, zal dat heel wat risico’s opleveren. De technicus die er geen training in gehad heeft, zal daarom verkeerde diagnoses kunnen stellen en geen zicht hebben op de mogelijkheid op onderliggende haarziektes. 

Tenslotte willen je nog melden dat je altijd moet vragen naar voor en na foto’s van je toekomstige chirurg. “Zorg ervoor dat dit foto’s zijn van de patiënten zelf, en bijvoorbeeld geen foto’s die de fabrikant meegegeven hebben met het apparaat”, zegt Dr. Steen. Je moet opzoek gaan naar resultaten die er natuurlijk én geloofwaardig uitzien. 

Hoelang duurt het herstellen van een haartransplantatie?

“Het herstellen duurt echt niet lang, zeker rond het donorgebied van de drafts. Binnen de drie dagen moet je volledig genezen zijn”, zegt Dr. Mutler.  

Op de plek waar de haren geïmplanteerd zijn, kan je wel een week lang lichte gevoeligheid en zwelling van de hoofdhuid hebben (eventueel in combinatie met wat korstvorming). “Indien er een FUE werd uitgevoerd, zal het donorgebied op het achterhoofd binnen de 10 dagen genezen zijn en niet meer zichtbaar zijn”, zegt Dr. Guman, plastisch chirurg. 

De eerste vijf dagen let je ook best op tijdens het wassen van de haren. Gebruik hierbij een milde shampoo zonder agressieve middelen en wees voorzichtig zodat de grafts niet terug loskomen. Na een week is het terug veilig om je haar op de normale manier te wassen. Een maand na de transplantatie is het terug veilig om te gaan sporten.  

Hoe snel zie je de resultaten van een haartransplantatie en hoelang blijven deze?

Tot twee à drie weken na de transplantatie is het mogelijk dat de geïmplanteerde haren uitvallen. Maak je echter geen zorgen, want deze groeien sowieso terug. “Het nieuwe haar zal drie à vier maand later volledig beginnen groeien uit zichzelf en zal dit ook blijven doen”, zegt Dr. Mutler.  

Ongeveer 6 à 10 maanden na de operatie zal je de werkelijke resultaten beginnen opmerken. Na een jaar zal je al 90% van de echte resultaten zien.  

Het is belangrijk om te weten dat haaruitval, of het dunner worden van de haren, nog steeds mogelijk is na een haartransplantatie. Om het nieuwe, vollere haar te behouden, kan je arts je wel enkele behandelingen aanraden die erbij kunnen helpen (zoals minoxidil (Rogaine) of finasteride (Propecia)). “De laatste tijd boeken we veel succes bij het voorschrijven van een combinatie van topische finasteride en minoxidil. Ze lijken heel goed te werken en hebben geen seksuele bijwerkingen”, zegt Dr. Mirla.  

Is het veilig om een haartransplantatie te laten doen?

Met een ervaren chirurg zullen de risico’s altijd beperkt zijn. Toch zijn er enkele kleine bijwerkingen die wel plaats kunnen vinden, zoals korstjes op het haar, zwellingen, wat jeuk, of kleine bloedingen. Deze verdwijnen echter binnen enkele weken.  

Sommige patiënten ontwikkelen ook een ontsteking of infectie (folliculitis). Indien dit het geval is, kan je dit zeker bespreken met je chirurg zodat hij deze delen terug schoon kan maken.  

‘Schokverlies’ van het oorspronkelijke haar (na de transplantatie) komt niet vaak voor, maar is wel zeker iets dat kán voorkomen. Dit is meestal tijdelijk, maar kan wel (in geval van een slecht uitgevoerde transplantatie) resulteren in beschadiging van de haarfollikels. Dit kan op zijn beurt eindigen met plukjes van het haar.