Neuscorrectie (Rhinoplasty) : Wat u moet weten

Meest waard om te doen: 2019, 2020, 2022

Wat is een neuscorrectie?

Een neuscorrectie kan gezien worden als een vorm van rhinoplastie en wordt gebruikt om de vorm, grootte, en structuur van de neus te veranderen. Een neuscorrectie wordt vaak gecombineerd (en daardoor verward) met een septoplastie. Deze laatste is een chirurgische correctie indien het tussenschot van de neus afwijkt (een aandoening waarbij je een scheve scheidingswand tussen de neusholten hebt). Bij een septoplastie voert men de ingreep uit zodat de ademhaling terug makkelijker kan verlopen, terwijl de neuscorrectie eerder plaatsvindt om er mooier uit te zien. 

De neuscorrectie en septoplastie kunnen tegelijkertijd uitgevoerd worden zodat er maar één operatie en één herstelperiode is. In dat geval zal de ingreep van de septoplastie door de verzekering terugbetaald worden (maar is er geen terugbetaling voor de neuscorrectie). 

In sommige gevallen is er bij een neuscorrectie ook sprake van een alarplastie. Dit is nodig wanneer de neusgaten vernauwd zijn en de neusvleugels minder uitlopen.  

Indien je een neuscorrectie overweegt, ben je zeker niet de enige. Volgens de American Society of Plastic Surgeons is de neuscorrectie de derde meest populaire procedure in Turkije. Meer dan 200.000 patiënten laten er namelijk jaarlijks hun neus corrigeren. 

Tip van Kliniekvergelijker: Indien je van Afrikaanse of Aziatische afkomst bent, zullen er andere vaardigheden vereist zijn voor de neuscorrectie. Daarom kies je best voor een chirurg die ervaring heeft in de ‘etnische neuscorrectie’ omdat de resultaten dan beter zullen passen bij de kenmerken en evenredigheid van je gezicht. 

Het is dan ook zeker de moeite waard om een chirurg te nemen die er reeds voldoende ervaring in heeft en je kan helpen bij het bereiken van je doelen (rekening houdend met je etniciteit). Zorg er ook voor dat je even de voor en na foto’s in hun galerij bekeken hebt. 

Wat kan je bereiken met een neuscorrectie?

Bij een neuscorrectie kan je eigenlijk de volledige neus aanpassen volgens je eigen doelen. Wat je redenen ook zijn, zal de beste neusvorm gecreëerd worden door de volgende opties: 

 • In evenwicht brengen van het gelaat door een kleinere of kortere neus te geven. 
 • Rechtzetten van een scheve neusbrug.  
 • Versmallen van de neuspunt zodat je een minder bolle neus hebt.  
 • Verkleinen van een bult of bochel op de neus.  
 • Liften van een hangende neuspunt of het naar beneden brengen van een opstaande neuspunt.  
 • Corrigeren van asymmetrie. 

 

De meeste chirurgen die gespecialiseerd zijn in de neuscorrectie, zullen ook altijd 2D (of zelfs 3D) simulaties aanbieden zodat je op voorhand al de nieuwe neus kunt bekijken. Het is ook een goed idee om foto’s mee te brengen van hoe je je neus uiteindelijk wilt zodat je chirurg duidelijk weet wat je doelen zijn. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een neuscorrectie?

Voordelen 

 • Met een functionele neuscorrectie of septorhinoplastie kan je structurele problemen corrigeren en zelfs ademhalingsproblemen verhelpen.  
 • Een neuscorrectie gebeurt poliklinisch waardoor je dezelfde dag terug naar huis kunt.  
 • Leden op Kliniekvergelijker geven de neuscorrectie een 91% ‘de moeite waard’-beoordeling. Er is dus een grote tevredenheidsgraad. Indien jij al meerdere jaren geobsedeerd bent door je neus, kunnen de resultaten van de neuscorrectie zorgen voor een geweldige boost aan je zelfvertrouwen.  
 • Met een neuscorrectie kun je je gelaatstrekken in balans brengen.  
 • De ingreep is allesbehalve pijnlijk omdat je verdoofd wordt. Het herstel lijkt ook mee te vallen: “Het lijkt gewoon als een verstopt gevoel”, zegt plastisch chirurg Dr. Melo.  

 

Nadelen 

 • Indien je neuscorrectie mislukt is of in geval van een slechte genezing, zal er een nieuwe neuscorrectie nodig zijn die best complex en kostelijk is.  
 • Na de operatie zal je een hard gips rond je neus moeten dragen. Dit is oncomfortabel en zal je het gevoel geven dat je neus voortdurend verstopt is.  
 • De operatie is ingrijpend waardoor er tot maar liefst twee weken lang aanzienlijke blauwe plekken en zwellingen zullen zijn.  
 • Het kostenplaatje van deze operatie kan hoog oplopen en zal enkel gedekt worden door de ziekteverzekering indien het gaat om structurele problemen (zoals neusobstructie of een klepverzakking met problemen in de luchtwegen). De zuivere, cosmetische ingrepen zullen nooit terugbetaald worden.  
 • Sommige patiënten zullen na de operatie last hebben van misselijkheid, keelpijn, en overgeven. 
 • Sommigen moeten maar liefst één jaar wachten voordat ze de resultaten zien.

Hoeveel kost een neuscorrectie?

Gemiddeld zal een neuscorrectie €4.750 kosten, al kan deze prijs wel variëren van €1.900 tot €13.735.  

De prijs die je uiteindelijk zal betalen, zal bepaald worden door de kosten van de chirurg, het type verdoving, de benodigdheden tijdens de operatie, en de locatie van waar je het laat doen. Ga dus zeker op voorhand na wat de kosten zullen zijn. Bij een kliniek in Turkije zal het snel goedkoper zijn dan in Nederland. 

Wat is het verschil tussen een neuscorrectie met vs. zonder operatie?

Bij een neuscorrectie zonder chirurgische ingreep (vloeibare neuscorrectie), zal je fillers toegediend krijgen op basis van hyaluronzuur (zoals Juvéderm Voluma of Restylane Lyft). De behandeling is daarom veel korter (slechts 20 minuten) en zal geen uitvaltijd inhouden. De resultaten zijn echter slechts 6 tot 18 maanden zichtbaar; vervolgens zal je terug een nieuwe sessie moeten inplannen. 

Indien er sprake is van de volgende problemen, zal een neuscorrectie zonder operatie voldoende zijn: 

 • De neusbrug liften of veranderen 
 • Oneffenheden camoufleren (langs de brug) 
 • Asymmetrie wegwerken 

 

Indien er injecties plaats moeten vinden aan de neuspunt, kan dit wel gedaan worden maar zal men enorm voorzichtig moeten zijn wegens de hoge risico’s. Verder zal de niet-chirurgische aanpak enkele beperkingen hebben: “Indien je een grote neus hebt, zal hij niet kleiner kunnen worden met fillers”, zegt Dr. Errol. Je kunt je neus dus wel veranderen op vlak van proportie, maar niet kleiner maken. Verder kan je met fillers ook niets veranderen aan een scheve neusbrug.  

Gezien het injecteren van de neus met fillers best wel enkele risico’s met zich meebrengt, is het nog niet goedgekeurd door de FDA.  

Wie zijn goede kandidaten voor een neuscorrectie?

Het al dan niet kunnen uitvoeren van een neuscorrectie, zal afhangen van heel wat factoren zoals de cosmetische of structurele problemen die je hebt, je budget, en of je enkele weken verlof kunt nemen van het werk.  

Verder zal je voor een neuscorrectie reeds volgroeide gelaatstrekken moeten hebben, waardoor tieners meteen uit de boot vallen. Meisjes zullen zo moeten wachten tot ze 15 jaar zijn, terwijl het bij jongens 16 jaar is. “Zolang je in een goede gezondheid verkeert, maakt het niet oud hoe oud je bent. Ik werk altijd vanaf een leeftijd van 16 jaar”, zegt Dr. Nancy.  

Naarmate het ouder worden, zullen er ook steeds meer veiligheidsrisico’s zijn die besproken moeten worden. Indien je bijvoorbeeld wat ouder bent, heb je vast al een meer gedetailleerde medische geschiedenis en zal er eerst een gezondheidsonderzoek plaats moeten vinden. Toch gebeurt het enorm vaak dat patiënten ouder dan 40 jaar nog een neuscorrectie ondergaan. 

Tip van Kliniekvergelijker: Uit een studie is gebleken dat van de 226 patiënten die een neuscorrectie wilden, 33% een matige tot ernstige body dysmorphic disorder (BDD) hadden. Dit is een obsessief-compulsieve stoornis waarbij je negatieve gedachten hebt over het lichaam (Plastic and Reconstructive Surgery, 2011). In een andere studie bleek dat er een sterke correlatie was tussen pre-operatieve symptomen en ontevredenheid met de resultaten (2013). Indien je dus geobsedeerd bent door ‘dé perfecte neus’, is de kans groot dat je een onbehandelde BDD hebt. Je moet dan ook weten dat de kans groot is dat je na de operatie nog steeds niet tevreden zal zijn met je neus. 

Is een neuscorrectie het waard?

Op Kliniekvergelijker zien we dat 91% van alle patiënten de operatie de moeite waard vonden. Een kleine groep van deze mensen is ontevreden wegens de hoge kosten, de ongemakken, en enkele problemen tijdens het herstellen. Toch zal de impact van een neuscorrectie enorm hoog zijn op het gezicht en zal er vaak een grote verbetering zijn van je zelfvertrouwen en eigenwaarde.  

“Mijn neus was mijn grootste onzekerheid”, zegt een lid op Kliniekvergelijker. “Het leek echt alsof mijn gezicht niet van mij was omdat mijn oude neus echt niet hoorde bij mij.” Over haar nieuwe neus zegt ze het volgende: “Ik ben er echt door geobsedeerd, maar op een goede manier!” Helaas zien we ook nog steeds patiënten die op een negatieve manier geobsedeerd zijn door hun neus (na de operatie). Dit gaat dan vaak over hoe hij eruitziet of hoe hij functioneert. In 10% van de gevallen wordt er zelfs een nieuwe operatie ingepland.  

Hetgeen uiteindelijk zorgt voor een goed resultaat, is dat je neus er zo natuurlijk mogelijk uitziet en zelfs beter functioneert dan voorheen. Dit kun je echter enkel verkrijgen bij chirurgen die ervaring hebben en een certificaat hebben voor de neuscorrectie. Zij zullen je esthetische visie namelijk perfect begrijpen en de operatie erop kunnen afstemmen. 

Rhinoplastie wordt door vele chirurgen gezien als de moeilijkste cosmetische ingreep. Het vereist dan ook een moeilijke opleiding en heel wat ervaring om vóór de operatie reeds te kunnen voorspellen hoe de nieuwe neus eruit zal zien. We raden dan ook aan om je chirurg altijd te vragen hoeveel neuscorrecties hij jaarlijks uitvoert en vinden dat 100 een voldoende aantal is. Zorg er natuurlijk ook voor dat de beoordelingen door de eerdere patiënten goed zijn en dat de voor en na foto’s wat overeenkomen met hoe jij het wilt.  

Tot slot kunnen chirurgen je ook gesimuleerde beelden geven van hoe je neus eruit zal zien na de operatie. “Dat is echt belangrijk omdat je er zo zeker van kunt zijn dat jij en je chirurg hetzelfde idee voor ogen hebben op vlak van je nieuwe uiterlijk.” 

Hoe bereid je je voor op een neuscorrectie?

Vlak voor de neuscorrectie kan je enkele dingen doen waardoor je veel minder kans hebt op blauwe plekken en zwellingen. Je plastische chirurg kan je daarom de volgende dingen aanraden:  

 • Beperk of stop je gebruik van visolie en vitamine E. 
 • Stop gedurende vier à zes weken voor én na de ingreep met roken. In dit artikel kun je lezen waarom dit zo belangrijk is. 
 • Stop met het innemen van bloedverdunners (ook aspirine en ibuprofen) en doe dit gedurende één à twee weken voor de operatie. Je chirurg zal je meer uitleg geven over welke zaken je even niet meer mag innemen. 
 • Sommige chirurgen zullen je vertellen om na de operatie arnica of bromelaïne te gebruiken om ontstekingen en bloeduitstortingen minder ernstig te maken. 
 • Drink tenminste 48 uur voor de operatie en twee weken na de operatie geen alcohol. 

 

De grootste no-go is het innemen van ibuprofen en aspirine. “Die medicijnen veroorzaken allemaal bloedingsproblemen tijdens en na de operatie”, zegt Dr. Huygens, plastisch chirurg. Hij raadt zijn patiënten altijd pijnstillers aan die acetaminofen bevatten (bijv. Tylenol).  

Voor een betere genezing en comfort zal je ook enkele herstelbenodigdheden in huis moeten hebben. Je chirurg zal in de meeste gevallen gewoon een lijstje meegeven zodat je dit op voorhand kunt in huis halen. Hieronder volgen nog enkele must haves volgens leden op Kliniekvergelijker: 

 • Biotene mondspray 
 • Een nekkussen zodat je makkelijker rechtop kunt slapen 
 • Ijspakken  
 • Neusspray 
 • Antibiotische zalf (wat je vrijwel altijd zal krijgen door je chirurg) 
 • Wattenstaafjes 
 • Babydoekjes 
 • Hoestdruppels 

 

Tip van Kliniekvergelijker: Probeer geen zalven aan te brengen van neomycine omdat deze een antibiotische werking hebben. Deze zullen vrijwel altijd resulteren in ernstige huidreacties. 

Is het verplicht om onder narcose te gaan voor een neuscorrectie?

De anesthesie die gebruikt wordt, zal bepaald worden door hoe complex de neuscorrectie is en wat de voorkeur is van je chirurg.  

Er zijn twee mogelijkheden op vlak van anesthesie: 

 • Volledige anesthesie waarbij je in een slaapachtige toestand gebracht wordt. 
 • Plaatselijke anesthesie met IV-sedatie (schemeringssedatie). Hierdoor val je precies in een diepe slaap en ben je volledig op je gemak, maar ben je technisch gezien nog volledig wakker. 

 

Tijdens de consultatie met je chirurg bespreek je best al op voorhand wat hij verkiest en wat de risico’s zijn bij ieder type anesthesie. 

Hoe verloopt een neuscorrectie?

Reeds vanaf het begin krijg je narcose toegediend zodat je meteen op je gemak bent. Voordat de incisies gemaakt worden, zal de chirurg eerst met een pen aantekeningen maken op je neus zodat hij op voorhand al op de neus getekend heeft wat er aangepast zal worden. De chirurg zal dan één van de twee hoofdbenaderingen voor de neuscorrectie hanteren: een open of gesloten benadering. 

Bij een gesloten neuscorrectie zullen er twee kleine incisies gemaakt worden in elk neusgat. Op deze manier heb je dus geen zichtbaar litteken. 

Bij een open neuscorrectie zal de chirurg kleine incisies maken in de neussteeg (het weefsel tussen de neusgaten) én in elk neusgat. De chirurg maakt dan wel iets meer zichtbare incisies, maar zal wel de volledige toegang krijgen tot het onderliggende geraamte van de neus. Sommige patiënten maken zich zorgen over de littekens bij dit type neuscorrectie, maar de incisies zijn eigenlijk redelijk goed verborgen en zullen enkel te zien zijn indien je je hoofd volledig naar achter buigt. “De vaardigheid van de chirurg is allesbepalend voor hoe het uitgevoerd wordt en waar de incisies zitten. Dat gezegd hebbende, ben ik ook wel een grote fan van de open neuscorrectie omdat je dan makkelijker de neus kan aanpassen”, zegt Dr. Boker.  

De verdere details van de operatie zullen afhangen van je anatomie, wat je precies wilt bereiken, en de exacte techniek van de chirurg. De volgende zaken zullen voornamelijk te pas komen: 

 • Kraakbeentransplantaat van het tussenschot, het oor, of de ribben. Dit zal gebeuren indien de punt van de neus opnieuw gevormd moet worden of je een rechtere neusbrug wilt. Sommige chirurgen zullen in plaats van een transplantatie gebruikmaken van synthetische materialen (bijv. silicone), maar studies hebben kunnen aantonen dat dit meestal eindigt in ernstige complicaties.  
 • Verwijderen van kleine stukjes weefsel bij ieder neusgat (alarplastie). Dit zal de neusvleugels minder wijd maken en de neusgaten stroomlijnen omdat er een stukje neusbeen en kraakbeen verwijderd wordt (osteotomie) en de overblijvende botten en het kraakbeen terug samengebracht worden zodat de neusbrug smaller wordt.  
 • Verwijderen van delen van het kraakbeen in de neusvleugel. Vervolgens zal men met hechtingen de grote of bolle neusvleugel versmallen. 
 • Indien de vorm van de neus aangepast werd, zal de chirurg incisies maken met oplosbare hechtingen zodat het terug gesloten kan worden.  

 

Na de operatie zal er een gips of spalk op de neus gezet worden dat je gedurende één week zal moeten dragen. Je chirurg zal het gips zelf verwijderen tijdens een volgende afspraak. 

Tip van Kliniekvergelijker: Sommige chirurgen kiezen ervoor om de neusgaten op te vullen met gaasachtige of katoenen verpakkingen zodat het bloed geabsorbeerd wordt en de neusstructuur niet beschadigd wordt. We zien dit echter steeds minder voorkomen wegens de moderne neuscorrectietechnieken. Indien je toch thuiskomt met zo’n verpakking in de neusgaten, zal je chirurg je antibiotica geven en zal je binnen enkele dagen terug moeten gaan zodat hij ze kan verwijderen. 

Hoelang duurt een neuscorrectie?

De meeste neuscorrecties zullen binnen 1 à 2 uur reeds klaar zijn, maar bij meer complexere ingrepen kan het langer duren. “De duur van de neuscorrectie is eigenlijk niet zo allesbepalend, maar wel de kunstzinnigheid en ervaring van de chirurg”, zegt Dr. Erren.  

In het beste geval zal je chirurg zijn volledige tijd nemen zodat je zeker het resultaat krijgt waar je naar verlangt.  

Is een neuscorrectie veilig om te doen?

Indien de neuscorrectie gebeurt door een ervaring chirurg, zal het altijd veilig zijn. Toch zijn er enkele risico’s en bijwerkingen die vaak voorkomen bij chirurgische ingrepen: 

 • De meest voorkomende bijwerkingen zijn blauwe plekken, zwellingen, en enkele bloedingen. 
 • Het is ook mogelijk om een infectie te krijgen rond de neus. Dit is vooral het geval indien er een uitgebreide kraakbeentransplantatie werd gedaan of indien de incisie niet schoongehouden werd na de operatie.  
 • Een ernstige complicatie is een neusobstructie, hoewel dit niet levensbedreigend is. 

 

Tenslotte kan er ook een septale perforatie (een scheur in beide zijden van het tussenschot van de neus) optreden. “Indien er zo’n scheur ontstaat, kan het zijn dat je een permanent gat krijgt”, zegt Dr. Spence. “Indien die perforatie klein is, kan je soms fluitende geluiden horen wanneer je ademt. Dat komt omdat er dan lucht door de gaten stroomt. Indien het een grote perforatie is, kan er slijm ophopen en korstvorming ontstaan. Ze hebben ook de neiging om vaak neusbloedingen te veroorzaken.” 

Doet een neuscorrectie pijn?

Een neuscorrectie zal nooit pijn doen omdat je verdoofd bent. Echter, tijdens de eerste drie dagen zal je wel enige ongemakken en pijn rond de neus voelen eenmaal de operatie achter de rug is. Toch is de pijn altijd veel minder dan verwacht en zijn de patiënten vaak aangenaam verrast. 

“We raden altijd aan om pijnstillers zo lang als nodig in te nemen”, zegt Dr. Moerman die meestal Tylenol aanbeveelt. “Het is veel makkelijker om de pijn de baas te zijn met enkele pillen dan door de pijn heen te bijten. Eenmaal de pijn begint af te nemen, kan je je pillen doormidden of in kwartjes breken.”  

“Bijna alle patiënten hebben niet eens mijn pijnstillers op voorschrift nodig”, zegt Dr. Basill.  

Hoelang duurt het om te herstellen van een neuscorrectie?

Na een neuscorrectie zal het meestal twee weken duren voordat je terug de oude bent. “Mijn patiënten kunnen meestal na een tiental dagen terug naar hun werk”, zegt Dr. Basill. Tijdens de herstelfase kun je blauwe plekken, zwellingen, of een verstopte neus krijgen, maar dat zal niet altijd betekenen dat je pijn hebt. Eenmaal het gips verwijderd is, zal je geen last meer hebben van een verstopte neus. 

De volgende zaken kunnen je helpen tegen de zwellingen: 

 • Indien je arts dit aanbeveelt, kan je ‘s nachts je neus aftapen voor tijdens het slapen. Dit kan een kleine strook tape zijn over de punt van je neus, maar kan ook onder de columella (de weefselbrug die de neusgaten van je neus scheidt) zijn.  
 • Je kan uitwendige arnicagel of -crème aanbrengen of bromelaïne-supplementen innemen.  
 • Na de operatie slaap je best op je rug met het hoofd zo hoog mogelijk. Op die manier vermijd je zwellingen en zal je je neus niet stoten tijdens het slapen. Na drie weken zal je je normale slaaphouding terug aan kunnen nemen (inclusief slapen op je zij), maar je bespreekt dit best eerst met je arts voordat je daarmee begint.  
 • Leg de eerste 48 uren na de neuscorrectie voortdurend koude kompressen, ijspakken, of bevroren erwten op je neus. Na deze 48 uur doe je dit beter niet meer omdat je anders de genezing zou kunnen tegengaan.  
 • Eet enkel vloeibaar of zacht voedsel. Zo kan je het de eerste twee dagen best houden bij bouillon of zelfgemaakte soep, appelmoes, puree, en ander zacht voedsel. Probeer een week lang geen gekruid of zout voedsel te eten omdat dit kan resulteren in bijkomende blauwe plekken en zwellingen.  

 

De volgende hersteltips kunnen je helpen om sneller te genezen van de neuscorrectie: 

 • Vermijd minstens drie maanden lang sporten waarbij je klappen kunt krijgen op je neus.  
 • Houd altijd je gips droog omdat je anders jeuk en huidirritatie kunt krijgen. Je kan dit bijvoorbeeld bedekken met plasticfolie op je voorhoofd zodat je makkelijker kunt douchen. 
 • Weersta de drang om gedurende minstens een week je neus te snuiten (na deze week enkel heel zacht). Zo verstoor je het genezingsproces niet en zal je geen risico’s hebben op verkeerde resultaten. 
 • Probeer de eerste twee maanden geen bril te dragen of vraag je chirurg om je een gips te geven indien je toch een bril moet dragen. “Ik zeg mijn patiënten altijd dat ze twee maanden lang geen bril mogen dragen”, zegt Dr. Robby. “Eenmaal de neusspalk weg is, zeg ik hen dat ze de bril op hun voorhoofd moeten plakken of het op hun wangen moeten laten rusten.  
 • Neem tot een week na de operatie geen ibuprofen (bijv. Advil of Motrin) of naproxen (bijv. Aleve). Deze medicijnen kunnen zorgen voor bloedingen.  
 • Probeer zo weinig mogelijk te niezen. Indien je niet anders kunt, doe je dit best met je mond open.  
 • Vermijd inspannende activiteiten gedurende de eerste paar weken. Elke chirurg zal daar zijn eigen mening over hebben, maar over het algemeen zeggen ze allemaal dat je gedurende 3 à 4 weken geen inspannende en seksuele activiteiten mag doen. 

 

Gerelateerd: Deze 8 dingen doe je beter niet na een neuscorrectie 

Tip van Kliniekvergelijker: Indien je jeuk hebt met uitslag, kan het zijn dat je allergisch bent aan het kleefmiddel in het gips. De jeuk zal vanzelf verdwijnen eenmaal het gips verwijderd is, maar je kunt je arts zeker op voorhand al informeren. Hij kan dan een medicijn voorschijven die de jeuk vermindert.  

Hoelang blijft de zwelling na een neuscorrectie?

De zwellingen van een neuscorrectie kunnen maar liefst maandenlang het uiterlijk van je neus beïnvloeden. Eenmaal de spalk eraf is, ben je misschien wel enorm enthousiast om je nieuwe neus te tonen aan je omgeving, maar de kans is groot dat de resultaten toch niet helemaal zijn zoals verwacht. Na een paar dagen kan de zwelling zelfs erger worden, maar: geen paniek want dit was te verwachten. 

“De neusspalk zal steeds een vorm hebben op basis van je eigen neusvorm. Op die manier zal hij dus zachte weefsels samendrukken. Eenmaal de spalk weg is, zal die druk weg zijn en terug opzwelling veroorzaken. Je neus kan er dan ineens heel groot uitzien of zelfs een bult hebben. Weet echter dat dit slechts tijdelijk is en gewoon het resultaat is van een zwelling.” De mate van opzwelling zal afhangen van welke techniek je chirurg gebruikt heeft en hoe je lichaam erop reageert. 

Dr. Will, plastisch chirurg, zegt er het volgende over: “De zwelling van een neuscorrectie zal afhangen van welk type neuscorrectie uitgevoerd werd, de dikte van je huid, de eventuele aanpassing van de neuspunt, en de variabiliteit van patiënten hun genezingsproces.” Hij stelt ook dat sommige patiënten steroïdeninjecties of tape nodig hebben om de zwellingen gedurende enkele maanden zo laag mogelijk te houden. 

Artsen lijken over het algemeen de volgende tijdlijn te verwachten op vlak van de zwellingen: 

 • Twee weken na de neuscorrectie zal je er normaal genoeg uitzien om terug uit huis te gaan. De blauwe plekken en zwellingen zullen al voldoende afgenomen zijn waardoor je terug aan het werk kunt of naar de supermarkt kunt gaan zonder dat mensen je vreemd gaan bekijken. 
 • Drie maanden na de neuscorrectie zal je al een idee beginnen krijgen van hoe je nieuwe neus eruit zal zien. In het bovenste derde deel van de neus zullen de meeste zwellingen reeds weggetrokken zijn. 
 • Zes maanden na de neuscorrectie zal reeds 90% van de zwellingen verdwenen zijn. De overige 10% van de zwelling zal zich vooral rond de neuspunt bevinden.  
 • Eén tot drie jaar na de neuscorrectie zullen alle zwellingen verdwenen zijn en zie je de echte resultaten.  

 

Het kan tot maar liefst een jaar lang duren voordat alle zwellingen weg zijn, zeker indien de operatie enorm complex was. “De neuspunt zal het meeste tijd nodig hebben om te genezen en zich aan te passen aan zijn nieuwe vorm. Dit komt omdat dit het dikste deel van de neus is”, zegt Dr. Ben, plastisch chirurg. Indien je dus na de operatie denkt dat je een nieuwe neuscorrectie nodig hebt of je een kleinere neus wilt, wacht je best nog een jaar voordat hij volledig genezen is. 

Hoe maak je je neus schoon na de neuscorrectie?

In het begin kan het best moeilijk zijn om je neus schoon te maken en de opgedroogde bloedklonters weg te krijgen zonder ongemakken te ervaren. Toch is het belangrijk omdat je op die manier infecties kunt voorkomen. 

“Om het bloed weg te doen, kan je een oorstokje in waterstofperoxide dopen en het bloed voorzichtig verwijderen. Zorg ervoor dat je niet te hard tegen de korstjes aan zit”, zegt Dr. Julian. “Nadat het bloed weg is, kan je een antibiotische zalf of vaseline aanbrengen om irritaties aan de neus te voorkomen.”  

Andere artsen kunnen ook zoutoplossingssprays (op basis van zoutwater) aanraden. Je chirurg zal zeker zijn voorkeursmethode met je delen.  

Een infectie is best zeldzaam, maar indien je toch toegenomen pijn, koorts, roodheid, warmte van de huid, of drainage hebt, neem je best contact op met je chirurg.  

Hoelang blijven de resultaten van een neuscorrectie?

De resultaten van een neuscorrectie zijn permanent, hoewel je na verloop van tijd terug veranderingen op kunt merken doordat je ouder wordt. Indien je toch niet tevreden bent met het uiteindelijke resultaat of eventueel ademhalingsmoeilijkheden opmerkt, kan je in aanmerking komen voor een revisieoperatie. In de meeste gevallen zal littekenweefsel dan de grootste boosdoener zijn. 

“Littekens zijn erg vervelend”, zegt Dr. Julian. “Ze kunnen je neus ineens naar een andere kant trekken, naar binnen duwen, naar buiten trekken, of zelfs verdraaien. Indien dit het geval is, zal je terug moeten naar je chirurg zodat hij dit kan corrigeren.”  

Volgens Dr. Nancy zullen de oudere neuscorrectietechnieken altijd zorgen voor een zwakkere neus. Hierdoor zal de genezing minder krachtig zijn en kan littekenweefsel je neus opnieuw veranderen na verloop van tijd. De nieuwere technieken houden je neus stabiel genoeg waardoor hij gewoon in het begin wat stijver aan zal voelen. Vervolgens zal hij gewoon zijn vorm behouden en zal het littekenweefsel geen impact meer hebben op de resultaten.