Facings : Wat u moet weten

Meest waard om te doen: 2019, 2020, 2021, 2022

Wat zijn facings?

Facings zijn op maat gemaakte dunne omhulsels die door een tandarts permanent aan de voorkant van de eigen tanden worden bevestigd zodat je glimlach er beter uitziet. 

“Facings hebben een mooi, sterk, en glad oppervlak dat de buitenste laag van de tanden mooier maakt”, zegt Dr. Steve, cosmetisch tandchirurg. “Indien je tanden hebt die afgebroken zijn of sterk afgesleten zijn, kunnen facings dit oplossen. Ze veranderen drastisch het uiterlijk van de tanden, zeker als het gaat over de kleur, textuur, en vorm”, legt Dr. David uit. “Dit heeft echt levensveranderende resultaten voor mensen die niet tevreden zijn met hun glimlach.” 

Facings zijn mogelijk op één tand, maar kunnen ook op meerdere tanden aangebracht worden. Hoewel ze erop gezet worden om de tanden er beter uit te laten zien, “is het belangrijk om het aantal facings te beperken tot 10 à 20”, zegt Dr. David. “Voor patiënten die een volledige smile makeover doen met deze veneers, doe ik altijd hun volledige glimlach om zo de beste resultaten te verkrijgen. Hiermee krijgt de patiënt een symmetrische, natuurlijke glimlach die volledig past bij hun persoonlijkheid.”  

Dr. Vic, cosmetisch tandarts, vindt ook dat het “belangrijk is om naar de volledige lach van het gezicht te kijken. Zo zie je wat het beste zal werken bij de patiënt”. Ze noemt deze aanpak ook de ‘dentofaciale esthetiek’.  

Iets wat je zeker niet mag vergeten nadat de facings geplaatst zijn, is dat je ze altijd moet bedekken met een porseleinen restauratie (Dr. Veyt). “Ik vertel mijn patiënten altijd dat, eenmaal ze facings hebben, ze er nooit meer vanaf zullen stappen. Zoek daarom een cosmetische tandarts waar je je meteen goed bij voelt zodat het meteen goed is gedaan.”  

Tip van Kliniekvergelijker: Indien het gaat om het type facing, zullen de meeste cosmetische tandartsen de porseleinen facings aanraden (i.p.v. de facings uit composietmateriaal). De composietfacings verkleuren namelijk snel en zijn minder duurzaam dan de porseleinen facings. Ze gaan meestal 5 à 7 jaar mee (in vergelijking met de 10 à 30 jaar van de porseleinen versie). 

Wat zijn de voor- en nadelen van facings?

Facings zijn geweldig als je je glimlach wilt verbeteren. In slechts twee weken wordt er een dun laagje over de voorkant en rand van de tanden gezet om zo de kortere tanden langer te maken of ze te repareren in geval van kapotte tanden. Ook de kleur van de tanden ziet er beter uit.  

In slechts twee bezoeken aan de tandarts, kan je glimlach volledig veranderd zijn. Indien het gebeurd is door vakkundige handen, zullen ze dan ook erg lang meegaan. Bij rechte tanden hoeft er maar weinig (of zelfs niets) veranderd worden aan de tandstructuur, maar in heel wat gevallen is vermindering van de structuur toch belangrijk om een mooi resultaat te krijgen. Het enige nadeel is dat dit een onomkeerbaar proces is: toch komt het gelukkig weinig voor dat patiënten de tanden terug willen verwijderen.  

Hoeveel kosten de facings?

Hoeveel je uiteindelijk zal betalen voor de facings, zal bepaald worden door je kliniek, hun reputatie, het aantal facings dat je wilt laten plaatsen, en nog enkele andere factoren (zoals het materiaal). 

Goedkope composietfacings zullen €100 à €300 per tand zijn, terwijl de porseleinen facings tussen de €250 en €750 per tand zullen zijn. 

Wie is een goede kandidaat voor het plaatsen van facings?

Ten eerste moet je reeds een goede mondhygiëne hebben om de facings te kunnen aanvragen. Om er zeker van te zijn dat je mond wel een goede kandidaat is, zal de arts eerst een grondig onderzoek uitvoeren op onderliggende problemen (zoals tandbederf). Hij kan hierbij ook enkele röntgenfoto’s maken zodat hij zeker weet dat de structuur van de tanden goed zit. 

Verder zal een kleine scheefstand van de tanden niet erg zijn, maar indien ze enorm scheef staan, zal je waarschijnlijk eerst clear aligners of een beugel moeten plaatsen voor je de weg van de facings in kunt slaan. “We willen dat deze cosmetische ingreep je hele leven lang meegaat”, zegt Dr. Lern, tandarts. “De kans daarop is het grootste indien je op voorhand tanden hebt die allemaal op de juiste plek staan.” 

Iedereen die met de tanden knarst tijdens het slapen, moet zeker een gebitsbeschermer aanschaffen zodat schade aan de facings niet voor kan komen. Indien je tandenknarst, bespreek je best met je tandarts of kronen misschien beter zouden zijn. 

Zijn facings de moeite waard om te plaatsen?

Op Kliniekvergelijker zien we dat 89% van de leden een ‘moeite waard’-beoordeling gegeven hebben. De meesten lijken de procedure dus positief te beoordelen en waren tevreden met de resultaten. Velen zeggen zelfs dat de facings er enorm natuurlijk uitzien en dat het een grote boost gegeven heeft aan het zelfvertrouwen. 

Eén van de Kliniekvergelijker-leden kreeg facings voor haar 50ste verjaardag: “Niets is beter dan een glimlach waarmee je zelfvertrouwen krijgt. Ik heb echt gehuild van geluk toen ik mijn nieuwe glimlach in de spiegel zag.” 

Toch kunnen facings ook grote investeringen zijn waarbij het wel eens fout gaat. Degenen die niet zo tevreden zijn met de procedure, zijn voornamelijk gefrustreerd met de onnatuurlijk ogende resultaten, verkeerde uitlijningen van de nieuwe tanden, of enkele bijwerkingen (zoals irritatie aan het tandvlees). Toch lijken deze complicaties voornamelijk voor te komen bij patiënten die ver buiten de VS gereisd hebben, waar ze vervolgens niet de nodige tijd en aandacht besteed kregen van hun cosmetische tandarts (in combinatie met een slechte nazorg). Hoewel er al geweldige klinieken zijn in Mexico en Zuid-Amerika, is het slim om eerst wat onderzoek te doen over de beste klinieken. Zo bespaar je zelfs heel wat geld op het reizen. 

Tijdens het kiezen van een goed kliniek, moet je ook altijd kijken naar de patiëntenbeoordelingen. Je kan vervolgens zelfs aandringen op een virtuele afspraak voordat je effectief naar de afspraak komt. Je kan hen hierbij vragen waarom jij een goede kandidaat zou zijn, hoe ze de nazorg tot stand zetten en wat ze doen met patiënten die niet dicht bij deze locatie wonen. Je moet er zeker op kunnen vertrouwen dat je in goede handen zult zijn. 

Hoe worden facings aangebracht?

Voor het plaatsen van facings, zijn er altijd drie afspraken nodig met de tandarts. 

Tijdens je eerste afspraak is er meestal een mock-up of simulatie op de computer om na te gaan hoe je eruit zou zijn met de verschillende vormen, maten, kleuren van facings. Verder kun je ook een werkmodel krijgen dat ze in de mond schuiven. Op die manier kun je nog een beter beeld krijgen van hoe je eruit zult zien met de facings.  

Tijdens de tweede afspraak is er de voorbehandeling van de facings. De tandarts zal je hierbij plaatselijk verdoven zodat je je niet ongemakkelijk voelt. Vervolgens verwijdert hij een halve millimeter van het tandglazuur zodat er ruimte is voor de facings (full prep veneer). Als je wilt dat de tanden na de ingreep korter zijn, kunnen ook de onderkanten afgevijld worden. Indien je eigen tanden al in een goede staat zijn, kan je ook kiezen voor een no-prep veneer. Hierbij wordt er geen glazuur verwijderd of is er slechts een minimale prep (met minder glazuurverwijdering). Houd er wel rekening mee dat deze prep invloed zal hebben op de resultaten. 

Vervolgens zal de tandarts ook een mal maken van de tanden. Hij stuurt deze dan naar het lab of een keramist zodat de facings volledig op maat gemaakt kunnen worden. Het duurt meestal één tot drie weken. Sommigen zullen elke laag met de hand schilderen zodat de facings er nog natuurlijker uitzien. Tijdens het wachten op deze facings, zal de tandarts je al tijdelijke facings geven. “Deze tijdelijke facings zijn echt nuttig, zowel voor de arts als de patiënt”, zegt Dr. David. “Als je tijdens de tijdelijke facings al ziet dat het er wat vreemd uit ziet, kun je nog wat veranderingen aanbrengen zodat de permanente facings er geweldig uit zien.” 

Tijdens de periode met de tijdelijke facings moet je maken dat je geen zoete, zure, warme, of koude dingen eet of drinkt. “De tanden zullen in deze fase heel kwetsbaar zijn omdat ze wat blootliggen. Er is dan ook veel kans op een verhoogde gevoeligheid”, zegt Dr. David. Verder raden we ook aan dat je voedsel vermijdt waarop je lang zou moeten kauwen (zoals biefstuk of appels). Op die manier ben je er zeker van dat je de facings niet zult breken; ze zijn namelijk niet zo sterk als echte tanden of de permanente facings.  

In de derde afspraak zullen de facings aangebracht worden onder plaatselijke verdoving. Eenmaal je verdoofd bent, zal je tandarts de facings op je uitproberen en nagaan of deze passen. In deze fase kunnen er dus nog aanpassingen gedaan worden.  

Vervolgens zal hij het oppervlak van de tanden wat ruwer maken zodat de facings er goed aan kunnen hechten (wat hij zal doen met een hechtcement laagje). De facings worden dan effectief geplaatst en men hanteert een speciale lamp zodat de chemicaliën in het cement snel kunnen drogen.  

Deze derde afspraak eindigt met een beoordeling van je beet en eventueel enkele aanpassingen. Het hele proces zal echter niet snel gaan: per tien tanden mag je rekenen op een drietal uur.  

Zijn facings pijnlijk?

Tijdens deze procedure zal je volledig verdoofd zijn rond het gezicht. Daarom zal je dus geen pijn voelen. Ook het herstellen na de ingreep is relatief pijnloos, hoewel de helft van de patiënten wel wat last ervaart van gevoeligheid (omdat het hechtingscement de tanden wat irriteert). Dit kan pijn veroorzaken gedurende zes uren nadat de verdoving uitgewerkt is; vervolgens zal de pijn afnemen of gewoon een kleine, doffe pijn worden. 

Verder kan je ook pijn voelen aan het tandvlees, zeker indien er meer dan acht facings gezet worden. Pijnstillers zijn echter voldoende om deze pijn tegen te gaan. 

Indien je enkele dagen na de procedure nog steeds pijn hebt of het bijten wat vreemd voelt, moet je zeker teruggaan naar je arts. Hij kan met een kleine veil nog enkele aanpassingen doen of zelfs kleine stukjes hechtingscement verwijderen die ongemakken veroorzaken. 

Wat zijn de risico's en bijwerkingen bij facings?

Facings zijn veilig en hebben weinig risico’s, maar hebben wel enkele complicaties die kunnen voorkomen: 

  • Onnatuurlijke resultaten. Verkeerde facings kunnen er nep, te dik, of te lang uitzien. Een lid op Kliniekvergelijker zegt zelfs dat haar facings eruitzagen als een gebit. 
  • Gevoeligheid van de tanden. Dit komt meestal door het hechtingscement of irritatie aan de zenuwen. Na een tweetal weken zal deze pijn meestal weg zijn.  
  • Afbrokkeling of verlies van glazuur. Dit is het geval wanneer het te agressief weggevijld was. 
  • Trauma aan de tand. “Als er geboord wordt of er veel wrijving is tussen tanden, kan dit een ontsteking veroorzaken aan de zenuwen”, zegt Dr. David. Een ernstige beschadiging of ontsteking van de tand kan opgelost worden met een wortelkanaal.  
  • Schade aan de tandstructuur. Dit is het geval bij een te agressief wegvijlen van het tandglazuur.  
  • Gevoeligheid van het tandvlees met eventuele infectie. Sommige leden op Kliniekvergelijker hebben maanden lang na de ingreep last gehad van een gevoelig tandvlees. 
  • Een scheef gebit. Om deze reden moet je op voorhand altijd weten of je tandarts het toestaat om na de ingreep nog enkele aanpassingen te doen aan de facings.  

Hoelang gaan de facings mee?

Composietfacings kunnen 5 à 7 jaar meegaan, afhankelijk van de eigen gewoonten en hoeveel composiet er gebruikt is. 

De porseleinen facings zullen over het algemeen 10 à 15 jaar meegaan bij een goede mondverzorging. 

Wat zijn de verschillen in facings?

Bij porseleinen facings zullen je eigen tanden gevijld worden, terwijl dit bij de composietfacings niet hoeft te gebeuren. Het voordeel van deze composietfacings is dat er een no-prep is, maar ook porseleinen facings hebben een voordeel: ze zijn veel sterker en gaan daarom veel langer mee.  

Wat is het verschil tussen composiet of porseleinen facings?

Facings die gemaakt zijn van composietvulling, hebben enkele voordelen. Ze kunnen bijvoorbeeld aangebracht worden in slechts één afspraak: je tandarts brengt hars aan, hardt en polijst dit uit, en je kan alweer naar buiten stappen met een prachtige glimlach. Bij scheurtjes en barstjes kan dit meteen gerepareerd worden en ze kosten ook veel minder.  

Het grote nadeel bij deze composietfacings, is echter dat ze maar 5 tot 7 jaar meegaan. Ze zien er ook veel minder natuurlijk uit en kunnen na verloop van tijd wat gaan verkleuren (wat niet het geval is bij de porseleinen facings).  

Facings of implantaten: wat is de beste keuze?

De beslissing of je facings of implantaten neemt, zal altijd afhangen van het probleem dat je op wilt lossen. Tandheelkundige implantaten vervangen tanden die uitgevallen zijn, terwijl facings zich eerder richten op het uiterlijk van tanden die nog in de mond zitten.  

Indien je gezonde tanden hebt met enkele cosmetische problemen (vlekken, openingen, etc.) zal je in een korte periode geweldige tanden krijgen met facings.  

Bij grotere mondproblemen, zoals ontbrekende of beschadigde tanden, zal een implantaat een betere keuze zijn. Je kan dan tandheelkundige kronen (permanente valse tanden) laten zetten.