BBL – Brazilian Butt Lift : De ultieme gids voor een BBL

Wat is een Brazillian Butt Lift (BBL)?

Een Brazilian Butt Lift (kort: BBL) is een populaire procedure die ontwikkeld werd in Rio de Janeiro. Bij deze operatie gebruiken ze je eigen vet om je billen ronder en voller te maken. Tijdens dergelijke procedures voert de chirurg eerst een liposuctie uit zodat het ongewenste vet uit een gebied naar keuze wordt verwijderd. De meest voorkomende gebieden zijn de dijen, de rug, de buik, of de flanken van het lichaam.

Na deze liposuctie vindt de echte bilvergroting plaats. Hierbij zal een deel van het vet in de billen en heupen geïnjecteerd worden zodat ze mooier worden van vorm en je een zandloperfiguur krijgt. 

Dr. Chambers, plastisch chirurg die zich gespecialiseerd heeft in de BBL-chirurgie, stelt dat de procedure momenteel enorm populair is omdat het ‘twee vliegen in één klap’ is. Je verwijdert namelijk vet van ongewenste plekken én geeft je billen en heupen tegelijkertijd een nieuwe, betere vorm. Het geweldige eraan is dat er nooit sprake is van kunstmatige injecties of implantaten.” 

Volgens de American Society for Plastic Surgery (ASPS) werden er maar liefst 21.823 BBL-procedures uitgevoerd in 2020, en dit was enkel en alleen in de Verenigde Staten! Dit cijfer was echter een daling van 22% ten opzichte van het jaar ervoor, maar dit zou te wijten kunnen zijn aan de coronapandemie. Toch blijft het op Kliniekvergelijker een van de meest onderzochte en beoordeelde procedures.  

Wat zijn de voor- en nadelen van een Brazilian Butt Lift?

Voordelen 

 • Bijna alle patiënten zijn tevreden met het eindresultaat. Op Kliniekvergelijker geven leden de BBL veel hogere waarderingscijfers dan wanneer ze siliconenbilimplantaten gestoken hebben. 
 • Als de procedure correct en veilig uitgevoerd werd (en gebeurde met het eigen vet), is de procedure volledig veilig. Meer over deze veiligheid is te vinden in dit artikel. 
 • Het vet dat overleeft gedurende de transfer, zal voor altijd op zijn nieuwe plek blijven zitten. De resultaten zijn dus permanent, uiteraard op voorwaarde dat er niet te veel gewichtsschommelingen zijn. 
 • Als de BBL-operatie correct werd uitgevoerd, zal je zeer natuurlijke resultaten hebben. 
 • Naast de betere omvang en vorm van de kont, zal de BBL ook mooie resultaten geven aan de taille, love handles, dijen, onderrug, en andere gebieden waar je je vet hebt laten verwijderen.  
 • Met deze procedure heb je geen enkele kans op allergische reacties of afstoting omdat je eigen vet wordt gebruikt.  
 • De littekens na een BBL-operatie zijn minimaal: enkel de kleine, noodzakelijke incisies voor de liposuctie zijn zichtbaar, maar bevinden zich vaak op minder zichtbare plaatsen.  

 

Nadelen 

 • Na bevraging van de leden die op Kliniekvergelijker de BBL-operatie níet de moeite waard vonden, bleek dat dit kwam omdat ze dramatischere resultaten wilden. Anderen hadden bobbels of inzakkingen die later gecorrigeerd moesten worden met een extra operatie (zonder terugbetaling). 
 • Enkele weken na de operatie mag je niet zitten en geen activiteiten uitvoeren waarbij er druk op de kont uitgeoefend kan worden (anders zou het getransplanteerde vet verstoord worden). Het herstel duurt enkele maanden. 
 • Doordat de technieken best risicovol zijn, kan de BBL-operatie als één van de meest gevaarlijke cosmetische chirurgische ingrepen gezien worden. 
 • De resultaten zijn bij iedere patiënt anders. Dit komt omdat je de eerste vier maanden na de BBL-operatie tot maar liefst 40% van het vet terug kwijtgeraakt omdat het geabsorbeerd wordt door het eigen lichaam.  

Wat is de kostprijs van een Brazilian Butt Lift?

De gemiddelde kostprijs van een Brazilian Butt Lift bedraagt €6.650. Deze kan echter variëren tussen de €2.250 en €10.950. De prijs zal afhangen van het land waarin je het laat uitvoeren, het niveau van de arts, de locatie waar de operatie uitgevoerd wordt, en welk type anesthesie aangeboden wordt.  

Graag willen we je nog adviseren om op te letten met artsen die grote kortingen geven op deze operatie. “Als algemene regel geldt dat, als de prijs te mooi klinkt om waar te zijn, je het beter niet doet”, waarschuwt plastisch chirurg Dr. Kane. Dr. Riddly heeft sinds 2008 al meer dan 5000 BBL-operaties uitgevoerd en sluit zich aan bij de mening van Dr. Kane: “Chirurgen die een BBL-operatie voor een lage prijs uitvoeren, hebben vaak enorm veel patiënten per dag. Dit betekent dat ze je niet de aandacht en concentratie kunnen geven die iedere patiënt zou moeten krijgen.” 

Verder zullen sommige artsen die de BBL-operatie zeer goedkoop aanbieden onvoldoende opleiding gekregen hebben om het veilig uit te kunnen voeren. Het gebeurt dan ook vaak dat ze niet de richtlijnen volgen die ontwikkeld zijn om het voor patiënten een veilige operatie te maken. Kies daarom een chirurg die zijn certificaten heeft gekregen voor borst-, buik-, en biloperaties (van de American Board of Plastic Surgery). We raden je aan om liever iets langer te sparen voor de operatie, of eventueel een lening af te sluiten, zodat je voldoende geld hebt om een ervaren plastisch chirurg te kunnen betalen. Je hebt namelijk heel wat geld uitgespaard als het meteen goed gedaan werd omdat de kans op revisieoperaties anders heel hoog ligt.  

Ben ik een goede kandidaat voor een Brazilian Butt Lift operatie?

Indien je iemand bent met een gezond gewicht en voldoende overtollig vet zodat je chirurg ermee aan de slag kan gaan, ben je zeker een goede kandidaat. Ben je eerder aan de magere kant? Dan wordt het wel aangeraden om 5kg à 10kg bij te komen voordat je de operatie uit laat voeren. Op die manier ben je er zeker van dat je voldoende vet hebt om te gebruiken tijdens de operatie. 

Kies je ervoor om even bij te komen zodat je zeker genoeg vet hebt? Houd er dan zeker rekening mee dat je billen en heupen weer kunnen krimpen als je na de procedure terug wilt vermageren. “De hoeveelheid vet in het lichaam zal altijd veranderen bij gewichtstoename of –afname, en BBL zal daar niets aan veranderen”, verduidelijkt Dr. Davey.  

De laatste tijd zien we steeds meer aanbieders die spreken over de ‘skinny BBL’-procedure. Deze operatie is bedoeld voor patiënten met een BMI die onder de 21 ligt. Enkelen van hen gebruiken dan het BeautiFill-systeem waarbij vet gekweekt wordt en dit een levensvatbaarheidspercentage van 95% heeft. Vervolgens zal er een veel kleinere hoeveelheid vet overgebracht worden en zal je er veel natuurlijker uit zien. Bij deze procedure is het van uiterst belang dat je realistische verwachtingen hebt en dus niet denkt dat er drastische veranderingen van je kont zullen zijn.  

Indien je een roker bent, kun je nog steeds een goede kandidaat zijn. Toch zal je minstens vier weken voor de operatie de sigaretten even moeten laten liggen. Verder is het ook aangeraden om de eerste maanden na de operatie roken te vermijden. Het kan namelijk het risico op ernstige complicaties verhogen en zo een negatieve invloed hebben op het genezingsproces.  

Tip van Kliniekvergelijker: Als je een chirurg probeert te kiezen, kijk je best zorgvuldig naar alle voor en na foto’s op hun platform. Probeer te zoeken naar mensen die een vergelijkbaar lichaamstype hebben en krijg zo een beter beeld van wat de resultaten bij jou zouden kunnen zijn. 

Hoe gevaarlijk is een Brazillian Butt Lift operatie?

De Brazilian Butt Lift operaties zijn operaties met de hoogste meldingen van complicaties na de procedure. Toch zijn de meeste complicaties louter cosmetisch: vreemde contouren of deuken, knobbeltjes, of diepe rimpels. Sommige van de patiënten vragen dan een revisieoperatie aan om deze weg te werken. 

Wegens pulmonale vetembolie (wanneer vet in de bloedbaan terechtkomt en de bloedstroom naar de longen niet meer mogelijk is), was het tot voor kort een ingreep met de hoogste sterftecijfers. Zo kon een onderzoek in 2017 aantonen dat BBL een sterftecijfer van 1 op 3.000 had, wat betekende dat het de meest dodelijke cosmetische ingreep was (Aesthetic Surgery Education and Research Foundation (ASERF) task force). Dr. Tait en zijn collega’s hadden echter enkele twijfels over de resultaten uit dit onderzoek: “Het onderzoek lijkt heel wat gebreken te hebben en we denken eigenlijk allemaal dat dit overgewaardeerde sterftecijfer allesbehalve waar is”, zegt hij.  

De wereldwijde Gluteal Fat Grafting Task Force, ontwikkeld om oorzaken van sterfte te bestuderen, gaf in 2018 de waarschuwing aan alle BBL-chirurgen dat ze hun techniek voor het uitvoeren van de gluteale vetvergroting moesten evalueren en aanpassen. De belangrijkste aanbeveling die toen gegeven werd, was dat de vetinjecties in billen wel veilig zijn als ze onderhuids gebeuren net onder de huid, maar dit nooit onder de fascia of bilspier mag terechtkomen. Anders is er namelijk een grote kans op vet in de bloedvaten waardoor er meer kans is op vetembolieën.  

Als follow-up van het BBL-onderzoek (2017), werd er in het voorjaar van 2020 een artikel uitgebracht door het Aesthetic Surgery Journal. Hieruit bleek dat het sterftecijfer reeds verlaagd was naar 1 op 14.952 (indien het uitgevoerd wordt door gecertificeerde chirurgen). Dit nieuwe cijfer ligt dus veel lager dan het eerdere cijfer en is zelfs lager dan dat van een buikwandcorrectie. “De opzet van deze nieuwe studie was veel beter en had niet dezelfde gebreken als het onderzoek van 2017. Het toont duidelijk aan dat we al die tijd juist waren: als de ingreep correct uitgevoerd wordt en het vet enkel boven de spier geïnjecteerd wordt, is de BBL-ingreep veel veiliger dan enkele andere cosmetische ingrepen”, zegt Dr. Tait. “Helaas zullen sommige collega’s en media nog steeds zeggen dat BBL het risico van 1 op 3.000 overlijdens heeft, terwijl de wetenschap nu duidelijk heeft aangetoond dat dit niet het geval is. In het uitgebrachte artikel zegt 94% van de chirurgen die erop gereageerd hebben dat ze weten welke aanbevelingen de Task Force meegegeven heeft. Slechts 0,8% van de artsen injecteert nog steeds vet in de spieren. (Merk op dat de resultaten uit de enquête ook chirurgen omvatten die geen strenge opleiding tot plastisch chirurg gekregen hebben). 

Gerelateerd: De Brazilian Butt Lift is nu minder gevaarlijk dan vroeger. Lees hier waarom. 

“Een embolie zal optreden als de injectiecanule een verwonding aangebracht heeft aan een ader, met als gevolg dat het vet de ader kon binnendringen”, legt Dr. Kane uit die al 16 jaar de BBL-ingreep uitvoert. “Het bilgebied heeft een vasculaire structuur waardoor er veel bloedvaten rond de bilspier liggen. Als er dan vet terechtkomt in de ader, kan dit snel tot de longen of het hart komen waardoor de kritieke vaten ook geblokkeerd geraken. Dit kan heel snel tot de dood leiden, zelfs al tijdens de BBL-operatie.” 

Om het risico op de bovenstaande complicaties zo klein mogelijk te houden, adviseert Dr. Kane dat je de operatie altijd moet laten uitvoeren in een faciliteit die geaccrediteerd is: denk maar aan ambulante faciliteiten of ziekenhuizen. Bij het kiezen van een plastische chirurg gebruik je ook best altijd de BBL Consultatiechecklist zodat je er zeker van bent dat deze persoon alle risico’s van de BBL kent en op de hoogte is van de laatst uitgebrachte aanbevelingen van de Task Force. Hij moet ook correct opgeleid zijn en de meest up-to-date technieken gebruiken zodat je veiligheid zo goed mogelijk gewaarborgd kan worden én je tevreden bent met het uiteindelijke resultaat. 

Hoe kies ik de beste chirurg voor een Brazilian Butt Lift operatie?

Niet alle chirurgen die de BBL-ingreep aanbieden, zijn er correct voor opgeleid. Het is een complexe procedure waardoor het wel degelijk aan te raden is dat je voor de ingreep wel wat huiswerk doet en het beste BBL-ziekenhuis kiest. Ga daarom opzoek naar een plastische chirurg met het certificaat zodat je weet dat ze dergelijke ingrepen vaak uitvoeren. Ga ook na of er goede beoordelingen zijn en hoe de voor en na foto’s eruitzien. Tenslotte is de arts ook best lid van een gerenommeerde vereniging (zoals de American Society, de Plastic Surgeons, of de American Society for Aesthetic Plastic Surgery).  

De resultaten die je hebt na een BBL-operatie hangen altijd af van de gebruikte techniek. “Als je je borsten laat doen door een arts die er geen ervaring mee heeft, krijg je lelijke borsten, maar bij een BBL kan je gewoon sterven als het niet goed gedaan wordt. Dat is een héél groot verschil”, zegt Dr. Chavez, plastisch chirurg.  

Wat gebeurt er allemaal tijdens een Brazilian Butt Lift operatie?

De meeste BBL-ingrepen duren tussen de twee en vier uur, waarvan de tijd afhangt van de techniek van de chirurg. Gedurende deze tijd, kan je je zeker aan de volgende zaken verwachten: 

 

Markering en foto’s 

In de eerste fase zal er nog een laatste gesprek gevoerd worden om de doelen en de gewenste resultaten te bespreken. Terwijl je rechtop staat, worden er markeringen op de huid getekend zodat het duidelijk is welke gebieden vet weggenomen zullen worden. Gedurende deze markeringen worden er ook foto’s genomen zodat je deze later kunt vergelijken met het resultaat.  

 

Anesthesie 

Eenmaal je aangekomen bent in de pre-operatieve ruimte, zullen ze een infuus in je arm plaatsen. Afhankelijk van je chirurg, zal er gekozen worden voor een volledige anesthesie (vooral bij grotere betrokken gebieden) of lokale anesthesie met sedatie. In geval van een volledige anesthesie, zal dit toegediend worden via het infuus. Een andere optie is plaatselijke verdoving aan de hand van injecties. Op die manier ben je de volledige procedure wakker, maar zullen de te behandelen gebieden gevoelloos zijn. Mogelijks kan je arts ook verdoving via het infuus toedienen zodat je meer ontspannen of slaperig bent.  

Indien je de verdoving bespreekt met je arts, moet je er rekening mee houden dat heel wat patiënten die de ingreep reeds uitgevoerd hebben, dit een enorm pijnlijke operatie vonden (zelfs mét verdoving). Als je dus voor de plaatselijke verdoving kiest en ineens pijn begint te voelen, moet je dit meteen zeggen tijdens de operatie. Dr. Greig zegt dat, indien je enkel plaatselijke verdoving verkiest, de chirurg zich altijd bewust moet zijn van de mogelijkheid op lidocaïnevergiftiging. Dit is een mogelijke dode complicatie indien je te veel van het plaatselijk verdovende middel gekregen hebt.  

 

Liposuctie 

Om je voor te bereiden op de eigenlijke operatie, zal je naar de operatiekamer gebracht worden. Daar zullen ze je huid reinigen met een antiseptisch operatiepreparaat. Voordat de liposuctie uitgevoerd wordt, zal je chirurg ook een mengsel van zout water, epinefrine, en lidocaïne (om bloedingen en blauwe plekken minder ernstig te maken) inspuiten.  

Tijdens de liposuctie zal er in de meeste gevallen een zuivering van het vet gebeuren, dit om enkel de gezondste cellen eruit te halen die later gebruikt worden voor de BBL. Er zijn heel wat technieken die dit mogelijk maken, waardoor het zeker iets is dat op voorhand besproken moet zijn met je chirurg.  

 

Vetoverdracht 

Eenmaal het vet gezuiverd is, zal je chirurg eerst dit vet in beginnen spuiten in het weefsel dat net onder het oppervlak van de huid zit. De injecties vinden onder andere plaats in de billen en heupen zodat er vollere rondingen gecreëerd worden. Sommige van de chirurgen zijn ervan overtuigd dat de BBL-injecties moeten gebeuren met stompe, vibrerende canules (dunne buizen) die groot genoeg zijn dat de aders niet per ongeluk kunnen scheuren; anderen denken dat het beter is met een injectiespuit. Toch zijn ze het er allemaal over eens dat het belangrijkste is dat de injecties altijd boven de fascia blijven en dus niet in de spier mogen terechtkomen. Vroeger ging men echter intramusculair injecteren omdat het vet zogezegd beter opgenomen zou worden, maar volgens een studie in 2019 is gebleken dat het vet op lange termijn net zo effectief blijft indien het niet in de spieren wordt gespoten.  

De chirurg zal stoppen met de injecties wanneer esthetisch mooie contouren bereikt zijn. Uiteraard zal hij hierbij rekening houden met de veiligheid.  

Hoeveel vet kan er verplaatst worden tijdens een Brazilian Butt Lift operatie?

“De hoeveelheid die veilig overgezet kan worden, zal altijd afhankelijk zijn van de beoordeling van je chirurg”, zegt Dr. Verhofstadt, plastisch chirurg. “Deze beoordeling zal bepaald worden door je omvang, de capaciteit van je bilweefsel, en je gewenste resultaten. Voor de meeste mensen zal het minstens gaan om 250 tot 300 cc vettransfer per kant om resultaten te zien.” 

Gegeven de grote kans dat het vet de transfer niet zal overleven, denken patiënten vaak dat het een slim idee is om extra vet te injecteren. Toch zeggen sommige artsen dat een te grote hoeveelheid vet vernauwingen kan veroorzaken waardoor er meer kans is op sterfte (door vetcellen of abcessen). 

“Er is wel degelijk een grens op het volume vet dat geïnjecteerd wordt”, zegt Dr. Veco. “Een reddingsboot voor 20 mensen zal ook niet ineens 50 mensen mee kunnen nemen. Zet je er toch 50 mensen in? Dan zinkt hij en is iedereen dood. Het maximale volume zal echter wel afhangen van de patiënt zelf.”  

“Een andere, bepalende factor voor de veiligheid van de patiënt, is de hoeveelheid vet die weggenomen wordt. Indien dit namelijk te veel is, kan dit leiden tot een hypovolemische shock”, zegt Dr. Kirb. “Het is een onderschat risico, maar heeft er wel in geresulteerd dat de VS en Europa grenzen gesteld hebben aan de hoeveelheid vet die in één sessie verwijderd mag worden. Vraag je chirurg dus zeker of hij zich aan deze limieten houdt.” 

Indien je resultaten wilt waarbij er meer vet weggehaald moet worden dan deze limieten, kies je beter voor twee of drie operaties. “Ongeveer een derde van mijn patiënten maakt een tweede afspraak”, zegt Dr. Kirb. “Ze zijn superblij en hebben eigenlijk geen extra volume meer nodig, maar willen toch meer. Ze zijn gewoon smoorverliefd op de dikkere kont en willen overdrijven met de operatie.”  

Wil je een vettransplantatie met bilimplantaten combineren? Vraag je chirurg dan altijd naar de mogelijkheden. 

Hoe ziet het herstel eruit na een Brazillian Butt Lift?

De tijd van herstel zal bij iedere patiënt variëren, maar steeds tussen de twee tot zes weken zijn. Hou hierbij rekening dat je tot wel 14 dagen na de operatie niet naar het werk zult kunnen gaan. “Herstel is altijd heel individueel en kan dan ook sterk verschillen van patiënt tot patiënt”, zegt Dr. Kirb. “Als je op reis wilt gaan, vertel je dit best aan je BBL-chirurg zodat er een goede datum ingepland kan worden voor de operatie.”  

Om de pijn na de operatie aan te kunnen, volg je best altijd de instructies van je arts. De meeste patiënten vinden namelijk dat de pijn heel goed meevalt als ze de voorgeschreven pijnstillers innemen. Na ongeveer een week begint de pijn terug mee te vallen. We raden hierbij aan dat je nooit ijs- of verwarmingskussens gebruikt: je huid zal namelijk nog wat gevoelloos zijn waardoor je huidverbranding nooit door zou hebben.  

“Wees je je er ook bewust van dat compressiekleding goed, maar ook nadelig kan zijn”, waarschuwt Dr. Kirb. “Te veel compressie zal de huid beschadigen en leiden tot een gordeltrauma of garment burns. We raden daarom aan om minstens één uur per dag de compressie af te doen.” 

Tot slot raden we ook aan om gedurende de eerste maand van het herstel geen krachtige lichaamsbewegingen te doen. Zodra je chirurg zegt dat het oké is, kunnen “lunges, squats, en andere krachtoefeningen die de spieren in de billen versterken zeker het resultaat versterken”, zegt plastisch chirurg Dr. Hess. Overdrijf er echter niet in en zorgt dat je je vetpercentage onder controle hebt: je kunt namelijk heel snel het vet terug verliezen tijdens gewichtsafname.  

Vanaf wanneer kan je na een Brazilian Butt Lift operatie terug gaan zitten?

Na de operatie moet je minstens twee weken zo weinig mogelijk op je billen zitten of liggen. Op die manier krijgen je billen voldoende tijd om bloedtoevoer te ontwikkelen zodat de vettransplantatie correct kan gebeuren. Veel chirurgen raden zelfs aan om maar liefst zes weken te wachten.  

Indien je druk uitoefent op de kont, kan dit een gevaar met zich meebrengen omdat de geïnjecteerde vetcellen kunnen afsterven. “Als vet weggenomen wordt en vervolgens opnieuw geïnjecteerd wordt, zal dat vet enkel overleven als er bloedvaten in beginnen te groeien”, zegt Dr. Trevino, plastisch chirurg. “Als dat gebied dus wordt platgedrukt door bijvoorbeeld te gaan zitten, dan zullen de voedingsstoffen niet door die cellen gaan waardoor de bloedvaten geen enkele kans krijgen. Het vet zal dan gewoon afsterven.” Twee weken na de ingreep kan je chirurg een donutvormig kussen aanbevelen waar je wél op mag zitten. 

Hoelang moet je een Faja dragen na een Brazilian Butt Lift operatie?

Tot zes weken na de ingreep is het aanbevolen om een Faja te dragen. Zo zal je bloeduitstortingen en zwellingen kunnen verminderen en helpt dit ook met je losse huid. 

Gedurende een periode is het ook mogelijk dat je arts lymfatische massages aanraadt. Zo beheers je beter de bijwerkingen van de BBL-ingreep. Zorg er echter wel voor dat degene die de massage uitvoert, ervaring heeft met de nazorg van BBL-operaties. “Indien je gemasseerd wordt op de verkeerde plaatsen, zou dit nadelig kunnen zijn voor je resultaten.”, zegt Dr. Trevino. 

Wanneer kan je na een Brazilian Butt Lift terug seks hebben?

Artsen lijken aan te raden om drie à vier weken te wachten met seks indien je een BBL-operatie had. Enerzijds is er de noodzaak om geen enkele druk op de billen uit te oefenen, maar anderzijds is het ook gewoon beter zo voor het eigen comfort. “Ik zeg mijn patiënten altijd dat, als ze seks kunnen hebben en dit comfortabel voelt zonder druk op de billen, ze dat gewoon mogen doen”, zegt Dr. Kirb. 

Wanneer zie je de eerste resultaten na een Brazilian Butt Lift?

Om de definitieve resultaten te beginnen zien, kan dit tot vier maanden duren (hoewel je al meteen na de operatie extra volume zult zien). Tijdens deze vier maanden gaat de zwelling van de operatie en liposuctie afnemen waardoor nog 40% van de vetcellen af kunnen sterven. Vervolgens zal het tot een jaar lang duren dat je de echte resultaten ziet. Om deze reden kiezen veel patiënten voor een tweede of derde BBL-operatie omdat ze enkele maanden na de operatie niet helemaal tevreden zijn met het volume.  

Verder kunnen asymmetrie, deuken, of minder-dan-ideale resultaten weggewerkt worden met een extra vetoverdracht. Om dit te kunnen doen, moet je natuurlijk genoeg vet overhebben voor de liposuctie. 

Hoelang blijven de resultaten van een Brazillian Butt Lift?

Vetcellen die vier maanden na de ingreep nog steeds leven, zullen permanent aanwezig blijven.  

De beste kans om de resultaten van de BBL-ingreep te behouden, is door je gewicht zo lang mogelijk op peil te houden. Gewichtstoename en –afname hebben namelijk een hele grote invloed op de resultaten: gewichtsverlies zal je kont terug doen afslanken, gewichtstoename zal je proporties volledig veranderen. 

Gerelateerd: Plastische chirurgen zeggen dat deze twee zaken je BBL-resultaat zullen verpesten 

Dr. Kirb zegt dat de mogelijkheid om de BBL-resultaten te veranderen met je eigen gewichtsschommelingen gewoon een deel van de aantrekkingskracht is. “Het mooie aan de BBL is dat je lichaam voortdurend kan veranderen omdat het uitgevoerd werd met je eigen vetcellen.” 

Is het mogelijk om een Tummy Tuck operatie te combineren met een Brazilian Butt Lift?

Het is inderdaad mogelijk om een buikwandcorrectie te combineren met een BBL-operatie. 

“Er zijn enkele voordelen verbonden aan deze combinatie van ingrepen. Zo hoef je bijvoorbeeld geen twee aparte ingrepen te ondergaan en zal de hersteltijd veel minder lang zijn”, zegt Dr. Hendricks, plastisch chirurg. “Verder is het ook veel kosten-effectiever omdat je maar één keer moet betalen voor de operatie. Denk hierbij maar aan de kosten van de faciliteit en de anesthesie.” 

“Dat gezegd hebbende, is de pijn tijdens je herstel veel erger. Zo moet je enorm voorzichtig zijn om geen druk uit te oefenen op de billen én op de buik. Je moet dan eigenlijk ieder moment op je zij liggen om de beste resultaten langs beide kanten te hebben.” 

Zoals hierboven beschreven staat, kan het herstel best ingewikkeld zijn. Daarnaast kan de operatie ook enorm lang duren en verhoogt dit ook de risico’s. Daarom raden heel wat artsen aan om de procedures toch niet samen uit te voeren. “Ik heb al duizenden BBL-ingrepen gecombineerd met een buikwandcorrectie. Ik laat de beslissing altijd bij de patiënt en laat deze afhangen van de gewenste resultaten, de hoeveelheid vet die nodig zal zijn, en nog enkele andere zaken. Door deze beslissing zien we vaak dat het toch niet voor iedereen geschikt is om ze te combineren”, zegt Dr. Kirb. 

Zijn er alternatieven voor de Brazillian Butt Lift?

De onderstaande opties zijn als alternatief voor de Brazilian Butt Lift zeker het vermelden waard. 

 

Niet-chirurgische behandelingen 

Ten eerste is Sculptra een door de FDA goedgekeurde gezichtsfiller die ontworpen is om de natuurlijke collageenproductie van het lichaam te stimuleren. Sculptra wordt gebruikt voor de bilvergroting, maar heeft enkel tijdelijke resultaten. Zo zijn de effecten slechts 5 jaar te zien en zal het zeer duur worden als je dramatische veranderingen wilt hebben. 

Verder wordt ook Emsculpt gebruikt. Hierbij gebruiken ze elektromagnetische energie met hoge intensiteit zodat de bilspieren elke minuut 20.000 keren samentrekken. Deze behandeling is opnieuw goedgekeurd door de FDA en kan de billen strakker en steviger maken volgens gelijkaardige resultaten als de BBL. De behandeling kan ook uitgevoerd worden op de buik- en armspieren.  

 

Chirurgische ingrepen 

Bilimplantaten zullen de kont altijd meer volume geven en zijn een geweldige optie voor als je onvoldoende vet hebt voor de liposuctie. Sommige chirurgen bieden ook een combinatie aan van bilimplantaten met vettransfer omdat de vorm van de billen er preciezer mee uitgewerkt kan worden. Bij deze procedure spreekt men over een samengestelde bilvergroting of supercharged BBL. Ga in enkele video’s zeker even na hoe ze deze procedure uitvoeren.  

Tenslotte is er ook de billenlift (van bovenaf) of de bilcorrectie (van onderaf). Deze keuze is het beste voor wie onlangs veel afgevallen is en huid overheeft. De chirurg zal dan de extra huid verwijderen zodat het er gladder en strakker uitziet. “De ingreep is het meeste nodig als patiënten veel afgevallen zijn”, zegt Dr. Kirb. “Ik combineer deze huidverwijderingsprocedure bijna altijd met een vettransfer en noem het dan de ‘Lift & Fill BBL’-ingreep.”  

Een procedure waar artsen helemaal niet over te spreken zijn, zijn de vloeibare siliconen-, acryl-, of hydrogelinjecties. Ze worden vaak gebruikt door onervaren injectors en doen dit vaak thuis, in een hotelkamer, of in een nagelstudio. De procedure wordt ook wel de ‘butt shots’ genoemd, maar is dus niet goedgekeurd door de FDA voor het verbeteren van het lichaam. Verder hebben ze ook ernstige bijwerkingen zoals weefseldood of sterfte. De veiligheidswaarschuwingen van de butt shots zijn te lezen bij de FDA.  

Tip van Kliniekvergelijker: Sommige fitnessfranchises spreken over de Brazilian Butt Lift in hun marketingprogramma’s. Hoewel oefeningen (of procedures zoals Emsculpt) zich kunnen focussen op de billen, zijn deze resultaten allesbehalve te vergelijken met een echte BBL-operatie. Als spieren met behulp van oefeningen groter worden, zal het lichaamsdeel gewoon meer tonus krijgen en zal het vet afnemen. Dit betekent dat het gespierde uiterlijk er dus volledig anders zal uitzien dan rondingen die bestaan uit vet.