Ooglidcorrectie : Wat u moet weten

Meest waard om te doen: 2019, 2020, 2021, 2022

Wat is een ooglidcorrectie?

Bij een ooglidcorrectie (ooglidlift of blepharoplastie) zal men verslapte ooglidhuid verstevigen en liften. In enkele gevallen zullen ook de vetzakjes van het onderste ooglid verwijderd of herverdeeld worden.  

“In bijna alle gevallen zal ooglidcorrectie plaatsvinden zodat ze er jonger uitzien en minder moe lijken”, zegt Dr. Ben. De ingreep kan uitgevoerd worden op de bovenste oogleden zodat het hangende gedeelte opgetrokken wordt, maar ook op het onderste gedeelte om de losse huid strak te trekken en geen wallen meer te hebben. De ingrepen kunnen tegelijkertijd of afzonderlijk uitgevoerd worden. 

Indien je een ooglidcorrectie wilt katen doen, zal je eerst wat onderzoek moeten uitvoeren over de soort ooglid chirurgie. “Deze ooglidcorrectie wordt vaak gevraagd door mensen met een Aziatische etniciteit”, zegt Dr. Hugo, plastisch chirurg. Hij voert regelmatig de dubbele oogcorrectie uit.  

Indien je wilt weten hoe de ooglidverjonging plaatsvindt, kan je kijken naar een video waar er uitleg gegeven wordt over ooglidcorrecties en of deze het waard zijn. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een ooglidcorrectie?

Voordelen 

 • Met een ooglidlift kun je je verminderde gezichtsvermogen corrigeren. Indien het dus niet om cosmetische redenen is, kan het gedekt worden door je ziekteverzekering.  
 • Het herstelproces is vrij eenvoudig. Gedurende een week zal je wat blauwe plekken hebben met zwellingen, maar vervolgens is het ergste voorbij. “Mijn patiënten zijn altijd verbaasd van hoe weinig pijn het doet”, zegt Dr. Hugo.  
 • De procedure is poliklinisch en zal in minder dan één uur voltooid zijn.  
 • Met deze procedure zie je er voortaan frisser en wakkerder uit. Je lijkt er ook jonger mee.  
 • Met de bovenste ooglidcorrectie zullen er meerdere, geweldige uitkomsten zijn. Je zal namelijk een breder gezichtsveld krijgen met minder hoofdpijn en een hogere kwaliteit van je leven.  
 • De procedure kan gebeuren onder plaatselijke verdoving in combinatie met orale sedatie. Zo zal je volledig ontspannen zijn en zal de enige pijn de verdovingsprik zijn.  
 • De incisies gebeuren in de plooien van de oogleden waardoor je ze na de genezing bijna niet meer terug zal vinden.  

 

Nadelen 

 • Indien er te veel vet verwijderd wordt tijdens een onderste ooglidcorrectie, kan je donkere kringen of uithollingen krijgen. Dit zal vervolgens verminderd moeten worden met een vettransfer naar het gezicht (langdurig) of met fillers (tijdelijk). “Vettransplantatie kan helpen om het natuurlijke volume te herstellen en het gezicht er terug normaler uit te laten zien”, zegt Dr. Hozier. Toch is een vettransfer rond de ogen een delicate procedure en ook enorm duur.  
 • Indien er aan de bovenste oogleden te veel huid verwijderd wordt, kan dit ervoor zorgen dat je de ogen niet meer volledig kunt sluiten.  
 • Hoewel de resultaten langdurig zijn, is er nog steeds het verouderingsproces. Sommige mensen zullen daarom na enkele jaren de procedure opnieuw moeten laten uitvoeren.  
 • Je rekent best op 4 à 7 dagen downtime, al is het grootste deel te wijten aan de zwellingen en plekken (met als gevolg dat je geen zin hebt in contacten met anderen).  
 • Droge ogen, blauwe plekken, en zwellingen zijn vrijwel altijd aanwezig. Verder kunnen de irritaties en droge ogen ook nog blijven bestaan ná de herstelperiode. “Zorg ervoor dat je arts goed uitgelegd heeft welke risico’s er zijn en wat de impact van droge ogen is op je leven”, zegt Dr. Hugo.  
 • De anatomie van de ogen is enorm delicaat waardoor er altijd een kans is dat de spieren, zenuwen, of wimpers aangetast zijn door de procedure. Deze complicaties komen gelukkig slechts zeldzaam voor. 
 • Indien er te veel huid verwijderd is aan de onderste oogleden, kan je een ooglid-malpositie hebben waarbij de oogleden naar beneden getrokken zijn.  

Hoeveel kost een ooglidcorrectie?

De prijs voor een ooglidcorrectie kan variëren tussen de €125 en €2.200.  

Chirurgen die gespecialiseerd zijn in cosmetische en reconstructieve ooglidchirurgie (oculoplastische chirurgen), zullen vaak meer in rekening brengen dan plastische chirurgen. Verder zal de prijs ook bepaald worden door de locatie van diens praktijk, het type anesthesie (want volledige verdoving is duurder), en welk type ooglidcorrectie je aanvraagt. Een operatie van de onderoogleden is meestal duurder dan wanneer het gaat om de bovenoogleden. Dit komt omdat een onderooglidcorrectie complexer is en meestal een volledige anesthesie vereist.  

Een andere factor die bepalend is voor het kostenplaatje, is de mate waarin je de ooglidlift combineert met een andere procedure. “Ik krijg vaak patiënten over de vloer die een ooglidcorrectie willen combineren met een andere gezichtsverjongingsprocedure, zoals een facelift, een vettransfer, of een wenkbrauwlift”, zegt Dr. Hozier. Ze combineert het soms ook met een oogliftoperatie (canthoplastie). Indien er echter sprake is van meerdere ingrepen, zullen de algemene kosten per ingreep dalen, maar zal de totale prijs veel hoger liggen.  

Tot slot zal deze cosmetische ingreep niet terugbetaald worden door de ziekteverzekering, tenzij er sprake is van ernstige kapselvorming en ptosis die maken dat je gezichtsveld aangetast is. Dit komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar en zal dan gedeeltelijk terugbetaald worden. 

Wie zijn goede kandidaten voor een ooglidcorrectie?

De beste kandidaten voor een ooglidcorrectie, zijn patiënten met wallen onder de ogen. Indien er sprake is van wallen, komt dit doordat de vetkussentjes in het onderste ooglid uitpuilen omdat de patiënt ouder is geworden of dit erfelijk meegekregen heeft. Verder kan het onderste ooglid ook symptomen van veroudering vertonen zoals fijne lijntjes, een crêpachtige textuur, of losse huid.  

Wat betreft de bovenste ooglidcorrectie, zal de ideale kandidaat iemand zijn met hangende oogleden (ptosis), vaak veroorzaakt door te veel huid boven het oog. “Er is meestal sprake van uitpuilende vetzakjes aan de binnenkant van de ogen. Deze kunnen we dan makkelijk verwijderen”, legt Dr. Hozier uit. 

Tip van Kliniekvergelijker: Dr. Kamille zegt dat “veranderingen van de wenkbrauwen, het voorhoofd, of de ogen allemaal kunnen zorgen dat je oogleden er wat vreemd uit gaan zien. Het is dan belangrijk dat we goed nadenken over welk type combinatie van ingrepen nodig zijn om je oogleden terug normaal te krijgen”. Verder merkt ze ook op dat “maar een klein deel van de patiënten slechts één ingreep nodig heeft”. Ze combineert dan ook vaak blepharoplastie met een wenkbrauwlift of een andere niet-chirurgische ingreep (vaak fillers) zodat het volume hersteld wordt en het voorhoofd terug gelift is.  

Wat de beste leeftijd is voor een ooglidcorrectie?

De meesten die interesse hebben in een ooglidcorrectie, zijn meestal boven de 40 jaar. Dit is namelijk een leeftijd waarop je bepaalde veranderingen ziet wegens ouderdom, zoals verlies aan elasticiteit en hangende oogleden. Toch kan de operatie ook gebeuren bij jongere mensen, en dan voornamelijk indien ze last hebben van oogwallen of bepaalde verouderingstekenen. Eigenlijk kan iedereen het aanvragen die niet tevreden is met zijn of haar oogleden. 

Wat gebeurt er allemaal tijdens een ooglidcorrectie?

Bij een cosmetische ingreep aan de bovenste oogleden, zal je altijd plaatselijk verdoofd worden. Ondertussen zullen er ook markeringen gemaakt worden (terwijl je rechtop zit) zodat ze tijdens de operatie goed weten welke huid verwijderd moet worden. Eenmaal je verdoofd en comfortabel bent, zal de chirurg zijn eerste incisie maken in een plooi van je ooglid. Hij zal meteen de overtollige huid verwijderen en eventueel wat spieren en vet wegdoen.  

“We gaan eigenlijk altijd de oogleden open snijden en dan weer aan elkaar zetten”, zegt Dr. Hugo. “Meestal verwijder ik gewoon wat extra huid, maar ik heb ook al patiënten gehad waarbij er een spiercorrectie nodig was”, zegt hij.  

“Mijn doel is altijd om vet te verwijderen, wallen te verminderen, en huid strakker te maken”, zegt Dr. Nadine. Indien het enkel gaat om overtollig vet, kan het ook zijn dat de chirurg enkel incisies maakt aan de binnenkant van het onderste ooglid (transconjuctivale techniek). In dat geval zullen er dus geen zichtbare littekens zijn achteraf.  

Dr. Croos gebruikt de transconjuctivale techniek enkel indien het een correctie van de onderste oogleden is. “Naarmate we ouder worden, verliezen we vet in ons gezicht. Als we vet zouden weghalen lijkt dat op het eerste zicht misschien wel mooi, maar op lange termijn is dat bijna altijd een slecht idee.” Verder zegt ze ook dat ze het bestaande vet zal verplaatsen in plaats van verwijderen omdat ze daar betere resultaten mee bereikt en er minder complicaties door ontstaan. 

“Ik pak soms ook de huid van het onderste ooglid aan door iets meer vet te verwijderen of de huid strakker te trekken. Meestal doe ik dat niet-chirurgisch met behulp van radiofrequentie of een laser”, zegt Dr. Hugo.  

Onafhankelijk van het type ooglidcorrectie kan er gebruikgemaakt worden van een snijdende laser (zoals de CO2) of een scalpel. Indien het correct gebeurt, zal er vrijwel geen verschil zijn op vlak van het resultaat. Artsen die de voorkeur geven aan een laser, merken op dat er minder bloedingen zijn, terwijl anderen zeggen dat de scalpel meestal resulteert in een langere genezingsperiode.  

Verder kan het ook zijn dat de spieren van de onderste oogleden strakker moeten worden. “Indien je dat niet aanpakt, is er een kans op een verkeerde stand van de oogleden”, zegt Dr. Hozier. Hij voert meestal een midface lift met oogspierophanging of canthopexie uit indien er bij de patiënten sprake is van een ooglidzwakte. 

Tip van Kliniekvergelijker: Indien je een arts wilt kiezen, zoek je best een oculoplastisch of gezichtsplastisch chirurg met certificaat.  

Hoelang duurt een ooglidcorrectie?

Indien de bovenste oogleden geopereerd worden, zal het meestal een half uur tot één uur duren. Bij de onderste oogleden duurt het vaak iets langer (tenzij men de transconjunctivale techniek gebruikt). Indien er ook een vettransfer plaatsvindt, mag men op een half uur extra rekenen.  

Gezien ooglidchirurgie steeds poliklinisch gebeurt, zal je meteen naar huis mogen. Dit betekent dus dat je iemand moet hebben die je op kan halen en naar huis kan brengen. 

Is een ooglidcorrectie gevaarlijk?

Een ooglidcorrectie is veilig en heeft slechts minimale bijwerkingen. Net zoals elke chirurgische ingreep zijn er enkele risico’s en mogelijke complicaties. Eén daarvan is een reactie op de anesthesie. Andere bijwerkingen zijn zwellingen, bloedingen, tijdelijk wazig zien (door de smeerzalf), bloeduitstortingen, chemosis (zwellingen van de binnenkant van de oogbol), infectie, of uitdroging. Verder kan je ook last hebben van dubbelzicht, gevoeligheid voor licht, tranende ogen, en ongemakken (vooral tijdens het herstellen).  

Uit een onderzoek is gebleken dat mensen na een ooglidlift meer last lijken te hebben met droge ogen. Ze kunnen dit gelukkig behandelen met medicinale oogdruppels (Journal of American Medicine Association Facial Plastic Surgery, 2013). Het is dan ook enorm belangrijk om op voorhand je ogen te laten testen zodat er nagegaan kan worden of je reeds kwetsbaar bent voor droge ogen. Indien dit het geval is, kan je nog steeds een ooglidcorrectie laten uitvoeren, maar zullen er preventief oogdruppels moeten gebruikt worden. De chirurg kan er ook zijn benadering op afstellen. 

Een meer zeldzame complicatie is dat er te veel huid verwijderd wordt. Als gevolg daarvan zal het bijna niet meer mogelijk zijn om je ogen volledig te sluiten, iets wat nog moeilijk te corrigeren is. Beperk daarom het risico op deze complicatie door meteen naar een ervaren chirurg met een certificaat te gaan.  

Om zicht te krijgen op alle mogelijke complicaties, praat je best met je chirurg over alle medische aandoeningen waar je al mee te maken hebt gehad. “Zelfs in de beste handen kun je nog complicaties hebben, hoewel de kans dan minimaal is”, zegt Dr. Tom.  

Hoelang duurt het om te herstellen van een ooglidcorrectie?

De eerste weken na de operatie zal je sowieso zwellingen en blauwe plekken hebben, maar “veel pijn zien we amper voorkomen bij onze patiënten”, zegt Dr. Hugo. Dr. Kaplin vertelt patiënten dat ze altijd twee weken moeten rusten, maar merkt dat velen van hen na een week reeds naar het werk zijn. “De meeste mensen vinden de eerste week het ergste”, zegt ze. Indien de hechtingen niet-oplossend zijn, zal Dr. Hugo ze binnen de week alweer verwijderen.  

Het volledige genezingsproces kan best wat langer duren (meestal enkele maanden) en zal afhangen van de omvang van de operatie. Indien er bijvoorbeeld weinig vet verwijderd werd, kan je na een paar dagen alweer goed zijn om te gaan werken, maar als er spieren verwijderd zijn of er een lift of vettransfer plaatsvond, kan het soms maanden duren tot je er weer goed uitziet. 

Verder zal je gedurende de volledige genezing minstens vier keer per dag een ijskompres op de ogen moeten leggen én rechtop slapen. Op die manier kan je zwellingen beperken. Je zult ook de voorgeschreven oogdruppels moeten innemen en voortdurend de ogen moeten schoonmaken zodat je zo weinig mogelijk kans hebt op een infectie.  

Je chirurg zal je ook altijd vertellen dat je geen pijnstillers mag nemen zonder voorschrift (zoals ibuprofen of aspirine). Deze bevorderen namelijk het bloeden. Je arts zal vervolgens nieuwe medicatie voorschrijven om toch de pijn te kunnen bestrijden.  

Indien je arts geen oplosbare hechtingen heeft gebruikt, zal je een week na de operatie terug moeten keren zodat hij ze kan weghalen. Eenmaal deze verwijderd zijn, kan je terug make-up aandoen (eventueel om de incisies te camoufleren). Na een tweetal weken kan je ook terug gaan sporten. Indien je contactlenzen draagt, wordt er aangeraden om deze gedurende twee weken na de operatie even aan de kant te laten. Het aanraken van de ogen zou namelijk kunnen zorgen voor infecties of het opengaan van de incisies. 

Om het behandelde gebied te beschermen tegen de zon, zal de American Society of Plastic Surgeons je ook aanraden om enkele weken een donkergetinte zonnebril te dragen. Het helpt je vervolgens bij het beschermen van de huid en zal ook comfortabeler zijn voor je gevoelige ogen. Je verbergt er ook meteen je blauwe plekken mee. “Indien je zo weinig mogelijk blootgesteld wordt aan direct zonlicht, heb je meer kans dat je littekens niet verkleuren”, zegt Dr. Hugo.  

Uiteindelijk zal het grootste deel van de zwelling weg zijn binnen twee weken na de operatie. Toch kan het tot maar liefst zes maanden duren tegen dat je de effectieve resultaten van de ooglidcorrectie ziet. Binnen het jaar zullen de littekens vervagen en nauwelijks meer zichtbaar zijn. 

Hoelang blijven de resultaten van een ooglidcorrectie?

De resultaten van deze ingreep zullen 10 à 15 jaar zichtbaar zijn (of misschien nog langer). Indien je echter veroudert, kan er weer verslapping optreden waardoor er een nieuwe correctie nodig is. “We kunnen niets doen aan het verouderingsproces, maar we kunnen wel helpen om je oogleden te verplaatsen naar hoe het was toen je jonger was”, zegt Dr. Hugo.  

Is een ooglidcorrectie het waard?

De mate waarin het de moeite waard is, zal altijd afhangen van hoe ernstig je oogleden waren vóór de procedure. Toch zien we over het algemeen dat leden op Kliniekvergelijker enorm tevreden zijn: ze noemen het ‘de beste beslissing’ die ze ooit hebben genomen.  

Bij alle leden die het niet de moeite waard vonden, kwam dit voornamelijk omdat ze niet tevreden waren met de resultaten. Om de kansen op goede resultaten zo hoog mogelijk te hebben, moet je dus goed nadenken over wie je neemt als chirurg.