Kybella / Belkyra : Belangrijke informatie

Wat is Kybella/Belkyra?

Belkyra, ook wel bekend als Kybella (de merknaam), is wanneer er een injecterende behandeling plaatsvindt waarbij klanten hun vetcellen oplossen zodat overtollig vet verminderd kan worden. Zo kan Belkyra gezien worden als synthetische vorm van deoxycholzuur, een natuurlijk voorkomend galenzym in de darmen. Dit is de enige stof die door de FDA goedgekeurd is om als cosmetisch, injecteerbare stof te hanteren als men permanent submentaal vet wil verminderen (vet bij de onderkin). 

Verder kan een arts Belkyra ook gebruiken als ‘off-label’. Hierbij zal men dezelfde stof gebruiken om vetophopingen op andere plaatsen in het lichaam te verwijderen. Men focust zich dan op de nieën, ellebogen, bovenarmen, of de rolletjes rondom de beha. Indien er sprake is van vet, zal men vrijwel altijd meerdere injecties moeten toedienen om het beoogde resultaat te krijgen. Dit betekent dus dat alle patiënten meerdere behandelingsessies nodig hebben voordat ze blij zijn met het resultaat. 

“Over het algemeen zijn er drie tot vier Belkyra-behandelingen nodig voor het submentale gebied” (Dr. Skinner, dermatoloog). Meestal gaat zij van start met CoolSculpting, een mini-applicator om eerst de vetgebieden te ‘debulken’ en vervolgens het kinvet te behandelen. “Zodra het vetgebied kleiner is, wordt de rest permanent behandeld met behulp van Belkyra”, zegt ze. 

Het resultaat van Belkyra hangt steeds af van de anatomie in het lichaam. Dit is de hoeveelheid vet die uiteindelijk behandeld zal moeten worden én de mate waarin de huid elastisch is (gezien dit zal bepalen of de huid al dan niet zal verslappen eenmaal het vet weg is). Het kan dus zo zijn dat alle vetophopingen meteen weg zijn, maar ook dat er veel meer behandelingen dan gemiddeld nodig zijn om dezelfde, afslankende resultaten te hebben die anderen misschien na slechts één behandeling hebben. 

Tip van Kliniekvergelijker: Momenteel zijn de artsen nog steeds best verdeeld over de doeltreffendheid van Belkyra, zeker als het gaat over buikvet. Het is namelijk inderdaad een middel dat ook als ‘off-label’ gebruikt kan worden tegen buikvet, maar de totale kosten zouden dan enorm oplopen omdat er sowieso meerdere sessies nodig zijn. Zo zeggen artsen dat, indien men buikvet wilt behandelen, er vaak minstens zes behandelingen nodig zijn om resultaat te hebben. 

Met dit hoge aantal sessies is het dus zeker niet aan te raden om Belkyra te gebruiken voor vetverminderingsbehandelingen bij gebieden die niet de onderkin zijn; denk maar aan de dijen. Er zijn namelijk heel wat andere behandelingopties die het vet daar kunnen verminderen in een beperkt aantal sessies. Verder is chirurgie ook zeker een mogelijkheid; zoals liposuctie. Hierbij heb je zelfs dramatische resultaten na slechts één sessie. 

Wat zijn de voor- en nadelen van Belkyra?

Voordelen 

 • Bij sommige patiënten is er na de Belkyra-behandeling een licht huidverstrakkingseffect te zien in het submentale gebied.  
 • De meesten ervaren geen ongemakken omdat de arts de zone van tevoren verdooft. Meteen erna wordt er een ijskompres aangebracht om verdere ongemakken tegen te gaan.  
 • Met de Belkyra-injecties is het mogelijk om permanent de vetcellen op te lossen zonder verdoving, littekens, chirurgie, of incisies.  
 • Er is een minimale downtime; ernstige zwellingen zijn zeer zeldzaam als bijwerking.  
 • De procedure gebeurt enorm snel en duurt slechts 15 minuten.  

  

Nadelen 

 • Bij mannelijke patiënten is er mogelijks een verband tussen vetoplossende injecties (zoals Belkyra) en haaruitval (wegens alopecia).  
 • Sommigen ervaren tot maar liefst één maand lang ongemakken, zoals ernstige zwellingen. Men spreekt dan van een kikkernek.  
 • Men raadt de Belkyra-injecties niet aan bij grotere vetophopingen.  
 • Tussen elke behandelsessie raadt men aan om 4 tot 6 weken te wachten. Dit betekent dat men bij meerdere sessies vaak maandenlang bezig is om tevreden te zijn.  
 • De resultaten zijn moeilijk te voorspellen. Sommigen zijn reeds blij na 2 sessies, anderen hebben dan weer 6 behandelingen nodig. Volgens een studie was 59% van de patiënten nog niet tevreden na 2 sessies.   
 • Zelfs bij kleine vetophopingen is het mogelijk dat je twee of meerdere flacons nodig hebt met de injectie. De kosten kunnen dus snel oplopen gezien dit vaak €585 à €775 is per flacon.   
 • Je moet er zeker van zijn dat Belkyra-behandelingen wel mogelijk zijn bij jou; anders zal men geen goede resultaten kunnen garanderen. De vuistregel is dat jongere mensen veel betere kansen hebben op een goed resultaat; 50-plussers hebben namelijk veel meer kans op overtollige huid na de behandeling. 

Wat is de kostprijs van Belkyra?

De kostprijs ligt meestal tussen de €300 en €2.800.  

De prijs die men uiteindelijk zal moeten betalen, zal altijd bepaald worden door het aantal flacons dat men nodig had. Verder zal de prijs ook beïnvloed worden door wie de procedure uitgevoerd heeft, het ervaringsniveau van de arts, en nog enkele andere factoren. Het betreft een electieve, cosmetische procedure en zal daarom ook niet terugbetaald worden door de ziekteverzekering. 

Misschien denk je wel dat de Belkyra-injecties een veel goedkoper alternatief zijn dan liposuctie; kinlipo loopt dan ook erg op in prijs. Toch zullen de injectieflacons de prijs snel omhoog laten gaan. Als je slechts twee flacons nodig hebt per behandeling, maar vervolgens minstens twee sessies aanvraagt, is het verschil tussen Belkyra en kinlipo eigenlijk niet zo groot. Verder zal je bij Belkyra ook veel langer moeten wachten om de gewenste resultaten te zien. 

Hoe verloopt een Belkyra-behandeling?

Elke afspraak begint altijd met een anatomische analyse. De arts maakt hierbij even zijn beoordeling en maakt een foto zodat je op het einde van de rit de vergelijking kan maken. Sommige artsen zullen je ook even de weegschaal op zetten omdat gewichtstoename na de behandeling kan leiden tot suboptimale resultaten. 

Waar kan je je zeker aan verwachten? 

 • Je arts zal altijd het behandelgebied opmeten en ondertussen rasterachtige patronen tekenen op de zone waar de injecties zullen plaatsvinden.  
 • De volgende stap betreft het steriliseren. Je hoeft hierbij niet onder narcose te gaan, maar de meesten zullen één uur op voorhand wel reeds verdovende crème op de huid wrijven zodat je je minder ongemakkelijk voelt tijdens de procedure.  
 • Eenmaal de plaats enigszins verdoofd is, zal je arts heel snel de Belkyra-injecties toedienen. Afhankelijk van je volheid, alsook het aantal flacons dat men gebruikt, kan je tot maar liefst 30 injecties gekregen hebben.   
 • De behandeling zal klaar zijn na een kwartier of 25 minuten. In enkele gevallen kan het oplopen tot een half uur. 

Hoe pijnlijk is de Belkyra-behandeling?

Als Kliniekvergelijker zien we dat er op vlak van pijn (tijdens en na de Belkyra-behandeling) grote verschillen op te merken zijn. Sommigen zeggen dat ze er nooit iets van gevoeld hebben; anderen ervaarden nog nooit zo’n ondraaglijke pijn. Het grootste deel van de patiënten zegt echter dat er een licht, branderig gevoel is bij iedere injectie. Dit duurt slechts enkele minuten. 

“Nadat Belkyra in het lichaam werd geïnjecteerd, is er een bijtend gevoel dat gemiddeld gezien 2 minuten aanhoudt”, zegt plastisch chirurg Dr. Brook. “Dat bijtende gevoel komt omdat je vetcellen aan het oplossen zijn.” 

Aangezien het oplossen van de vetcellen ongemakkelijk aan kan voelen, is het mogelijk om even dat gebied in te vriezen. Verder raden artsen je ook altijd aan om één uur voor de behandeling een verdovende crème te laten toedienen. Een arts kan vervolgens altijd een klein ijskompres klaarleggen zodat dit na de sessie meteen op het behandelgebied gelegd kan worden. Tot slot, kunnen pijnstillers zonder voorschrift ook ingenomen worden vlak na de behandeling. 

Zijn er aanhoudende zwellingen na de Belkyra-behandeling?

Over het algemeen zien we dat de meeste patiënten binnen de dag terug naar het werk kunnen. Er is dus een minimale downtime. Toch kan de zwelling steeds onvoorspelbaar zijn waardoor we aanraden om geen Belkyra-behandelingen in te plannen in periodes van leuke feestjes of bruiloften. 

Waar kan je je aan verwachten tijdens een Belkyra-herstel? 

 • Eenmaal het gebied op begint te zwellen, ervaren sommigen een ‘kriebelend’ gevoel. Dit komt omdat de vetcellen aan het oplossen zijn. Dr. Usman zegt dat dit proces geleidelijk aan verloopt en het ongeveer 5 à 10 dagen kan duren voordat deze ‘zwabbernek’ terug begint te verdwijnen. Verder is het volgens deze arts ook aannemelijk dat het afhangt van hoeveel flacons aan injectiestof er gebruikt werd.  
 • De meeste patiënten krijgen blauwe plekken rond de injectiegebieden. Binnen een week of twee zouden deze moeten weggaan, maar ze kunnen ieder moment met behulp van make-up al wat weggewerkt worden.  
 • Dr. Ballard stelt dat ongeveer 1 op de 20 patiënten die hij tegenkomt, een ernstige zwelling krijgen. Als dit bij hen gebeurt, ziet hij dat het vaak tot één maand duurt voordat de zwelling volledig weg is.  
 • De meeste patiënten lijken een milde tot matige zwelling te hebben die tot één week na de behandeling kan plaatsvinden.  
 • De aanzienlijke zwellingen lijken volgens Dr. Skinner het meeste op te treden bij patiënten waarbij er sprake was van een grote hoeveelheid submentaal vet. Zij zegt echter dat, naarmate er meerdere sessies doorlopen zijn, deze zwellingen steeds minder groot zijn.  
 • Tot twee weken lang kan de zone waarin de injecties gevoerd werden, enigszins gevoelig of zelfs pijnlijk aanvoelen. Je vraagt je arts dus best om enkele pijnstillers.   

  

Zijn er enkele manieren die volgens artsen kunnen helpen om de Belkyra-zwellingen te verminderen? 

 • Groene thee, omega 3, en aspirines zoveel mogelijk vermijden.  
 • Kinbandjes of compressiekleding gebruiken om zwellingen te verminderen.  
 • De geïnjecteerde gebieden meermaals per dag ijsvrij maken.  
 • Bubbelbaden, sauna’s, en hete yoga vermijden omdat de warmte de zwelling opnieuw kan laten vergroten.  

  

Dr. Kenny, plastisch chirurg, adviseert alle patiënten om tot maar liefst 5 dagen na de injecties geen oefeningen te doen waarbij enige inspanning vereist is. Hij zegt hierbij dat het anders mogelijk zou zijn dat er bloed doorstroomt naar dat geïnjecteerde gebied waardoor de zwelling terug toeneemt en men een langere genezingstijd nodig zal hebben. 

Hoe veilig is de Belkyra-behandeling?

Belkyra is een injectiestof dat volledig goedgekeurd werd door de FDA. Artsen zien het dan ook als een erg veilig middel om vetvermindering mogelijk te maken. Desondanks, raden we jullie aan om altijd een besprekingsmoment in te plannen met je arts zodat je alle potentiële risico’s en bijwerkingen van Belkyra even op een rijtje hebt. 

Afhankelijk van de reactie van je lichaam, merken we dat Belkyra-bijwerkingen vaak twee dagen tot zes weken duren. We horen zelfs enkele artsen die stellen dat er bij grote gebieden met veel vet (en dus meerdere flacons aan injectiestof), een best groot risico was op ernstige bijwerkingen die langere tijd aanhielden. 

Verder kan er ook gevoelloosheid optreden die tot maar liefst 6 weken kan aanhouden. Vervolgens zal het gevoel geleidelijk aan terugkomen. Ook beschadiging van de lachzenuwen is mogelijk. Er is dan een tijdelijke zwakte van de gezichtsspieren waardoor asymmetrie rond de mond kan ontstaan met mogelijks een ongelijkmatige lach of slikproblemen. Dit is volgens klinisch onderzoek voorgekomen bij 4,3% van de patiënten. Indien je dit toch ervaart, zal de zenuwbeschadiging binnen de maand terug normaal zijn (alhoewel sommige gevallen er 4 maanden last van hadden). Merk op dat de behandeling dus niet aan te raden is voor patiënten die reeds moeite hebben met slikken. 

In klinische studies met patiënten die een Belkyra-behandeling doorlopen hebben, merkte men op dat 72% van de mensen hematomen/bruisingen hadden. Bij de Belkyra-behandeling is er namelijk altijd een verhoogd risico op overmatige bloedingen of blauwe plekken, vooral rond het gebied waar de injecties plaatsvonden. Je moet dus zeker opletten indien je reeds bloedingsafwijkingen, antiplatelet, of anticoagulantiatherapie hebt. 

De laatste studie, gepubliceerd in JAMA Facial Plastic Surgery (2019), heeft het verband kunnen aantonen tussen vetoplossende injecties (zoals Belkyra) en alopecia bij mannen. Gelukkig gebeurde dit haarverlies enkel rond de gebieden waar men Belkyra heeft geïnjecteerd, maar men merkte ook soms patiënten op waarbij men geen gezichtshaar meer kon laten groeien na een kin-of halsinjectie. Verder zijn er momenteel nog onvoldoende onderzoeken uitgevoerd om te weten hoe veilig de Belkyra-behandeling precies is bij zwangere vrouwen. 

Wat zijn de eerste resultaten na een Belkyra-behandeling?

De meeste patiënten hebben minstens 2 behandelingen nodig voordat ze tevreden zijn met het resultaat. Gezien één sessie dus vaak onvoldoende resultaten biedt, stelt de National Library of Medicine dat je tussen iedere behandeling altijd een maand lang pauze moet nemen. Sommige artsen zeggen zelfs dat je beter nog iets langer wacht dan dat. Dr. Singh, dermatoloog, zegt dat ze een tussentijd van 6 weken perfect vindt: “Door wat langer te wachten, zal je veel beter de resultaten van de vorige behandeling zien. Patiënten besluiten dan vaak om de volgende behandelsessie te annuleren omdat het niet meer nodig is.” 

Dr. Morley, plastisch chirurg, is het ermee eens en zegt dat de eerste resultaten pas zichtbaar zijn vanaf 6 weken ná de injecties. Hij stelt hierbij dat het zelfs 12 weken kan duren voordat men het echte resultaat ziet van die ene injectie. 

Tip van Kliniekvergelijker: De Belkyra-behandeling kan ervoor zorgen dat je huid verstrakt, maar ook dat deze slapper wordt. Dr. Peck, plastisch chirurg, zegt dat dit voornamelijk bepaald wordt door je leeftijd en de veerkracht van je huid. Als je reeds vóór de behandeling een hangende of niet-elastische huid hebt, kan Belkyra dit zeker nog erger maken. 

Indien je nog jong bent en een strakke huid bezit, zou je huid in principe niet mogen verslappen na een Belkyra-behandeling. Het is zelfs mogelijk dat je huid er strakker door wordt. Om je kans op verstrakking te verhogen, zal men na Belkyra-injecties vaak Thermage of andere niet-chirurgische huidverstrakkingsbehandelingen inplannen. 

Hoe lang kan ik genieten van de resultaten?

In feite doodt Belkyra permanent de vetcellen. Het is daarmee dus zeker een langetermijnoplossing voor ongewenst vet. Toch zien we dat de resterende vetcellen (in of rond het behandelde gebied) zich opnieuw kunnen uitbreiden indien je enkele kilo’s bijkomt. Dit kan de resultaten van een Belkyra-behandeling altijd laten afnemen. De beste kans op aanhoudende resultaten is dus indien je een gezonde levensstijl, met misschien zelfs een dieet, aanhoudt zodat je gewicht stabiel blijft. 

Bedenk hierbij ook dat je huid naarmate de leeftijd steeds minder elastisch wordt en steeds meer schade oploopt door de zon. Hoewel het vet dus misschien nooit meer terugkomt, kan je nog steeds losse huid krijgen onder de kin. Gelukkig kunnen de reeds bestaande niet-chirurgische huidverstrakkingsbehandelingen of halslift-therapieën je hierbij goed helpen.