Botox® : Wat u moet weten

Meest waard om te doen: 2020, 2021, 2022

Wat is Botox?

Botox is een bekend injecteerbaar eiwit dat wordt gemaakt door Allergan en gezien kan worden als een botulinum toxine dat de gezichtsspieren tijdelijk ontspant. Als gevolg worden de rimpels, die ontstaan door herhaaldelijke spierbewegingen (denk maar aan fronsrimpels en –wenkbrauwen), zachter gemaakt.  

Oorspronkelijk is Botox ontstaan om als behandeling te dienen voor medische aandoeningen, zoals cerebrale parese. Het is door de FDA ook goedgekeurd als behandeling voor kraaienpootjes, fronsrimpels, en voorhoofdsrimpels. Botox wordt echter ook als ‘off-label’ gebruikt om liplijnen, kinrimpels, neusrimpels, of rimpels in de nek te verzachten. Daarom wordt het ook steeds populairder als middel voor de wenkbrauwlift. Het is ook populair voor de bovenlip, wat dan de ‘lipflip’ wordt genoemd. 

Gerelateerd: Wil ik Botox gebruiken of ben ik eerder fan van een Brow Lift?  

Tot slot kan het middeltje ook zorgen voor een mooiere kaaklijn. “Een zeer populair gebied waar Botox gebruikt wordt, is de kaakspier. Hetzij om TMJ te behandelen, maar ook om het gezicht slanker te maken”, zegt dermatoloog Dr. Sullivan. “Het behandelen van de kaakspier heeft heel wat geweldige resultaten en kan patiënten ook helpen met hun tandenknarsen. Ook tegen acne kan het gebruikt worden.”  

Naast de cosmetische voordelen, kan Botox wegens zijn medische voordelen ook handig zijn voor:

 • Allerlei soorten spierspasmen 
 • Chronische migraine 
 • Chronisch trillen van de oogleden (blepharospasm) 
 • Luie ogen (strabismus) 
 • Overmatig zweten (hyperhidrosis) 
 • Urine-incontinentie 
 • Nekkrampen (cervicale dystonie) 
 • Vaginisme 

Hoe werkt Botox?

De werking van Botox is het makkelijkste uitleggen als ‘middel dat de spieren tijdelijk blokkeert’. De resultaten zijn vervolgens dat de spiersamentrekkingen aanzienlijk verminderen. 

Gezien de geïnjecteerde spier voortaan niet meer helemaal kan bewegen, zullen de rimpels die veroorzaakt waren door de spier langzaamaan gladgestreken worden en hierdoor minder zichtbaar zijn. Dit betekent dus ook dat toekomstige rimpels tegengegaan worden. 

Hoe werkt een Botox Lipflip-behandeling?

De dag van vandaag is de Botox Lipflip een geweldige lipvergrotingstrend. Hierbij wordt er gebruikgemaakt van een microdosis aan Botox (per kant 2 eenheden) en zal dit zo de bovenlipspieren gaan ontspannen. Dr. Gale, plastisch chirurg, zegt dat “de bovenlip bij een Lipflip net genoeg omhoog geklapt wordt om hem er voller en jeugdiger uit te laten zien.” Deze resultaten zullen binnen de tien dagen zichtbaar zijn en houden tot drie maanden lang aan.  

De Lipflip-behandeling zal niet hetzelfde volume geven als je dit vergelijkt met injecteerbare lipfillers of de dramatische en langdurige resultaten van een chirurgische liplift. Toch is het een populaire optie voor mensen die op zoek zijn naar een subtiele verbetering van de lippen. 

Wat zijn de voor- en nadelen van Botox?

Voordelen 

 • Onderzoekers zijn reeds 16 jaar bezig met Botox te onderzoeken. Artsen hebben al meer dan tien jaar ervaring met het gebruik van dit middel. 
 • Er is bijna geen downtime. 
 • Botox kan gezien worden als ‘de gouden standaard’ voor het verminderen van rimpels die veroorzaakt werden door spierbewegingen. 
 • De injecteerbare behandeling gebeurt snel en is relatief pijnloos. In sommige gevallen duurt het zelfs maar 5 minuten.  
 • Zolang de arts niet overdrijft met de Botox-dosering, zal je gezicht er natuurlijk blijven uitzien. Dit zorgt er dan ook voor dat het zo hoog gewaardeerd wordt door Kliniekvergelijker-leden. 

 

Nadelen 

 • Als je zwanger bent, borstvoeding geeft, of overweegt om zwanger te worden, wordt Botox niet aangeraden omdat dit nog niet voldoende getest werd.  
 • Een vaak voorkomende bijwerking na een Botox-behandeling, zijn lichte blauwe plekken die op de injectieplaats ontstaan en tot 7 dagen lang aan kunnen houden. 
 • De resultaten die je hebt van een Botox-behandeling zijn niet blijvend. Elke drie à vier maanden zal je dus moeten terugkeren naar je arts indien je de resultaten wilt behouden. 
 • Met de Botox-behandeling kan je niets doen tegen de veranderende resultaten wegens veroudering, iets wat je met plastische chirurgie niet zou hebben.  
 • Als de injectie verkeerd gebeurd is, zal je asymmetrische resultaten hebben. Voorbeelden hiervan zijn hangende oogleden of mondhoeken, maar ook wenkbrauwen kunnen verschillen van elkaar. In deze gevallen zal je tot vier maanden moeten wachten tot deze gebieden terug normaal zijn.  

 

Tip van Kliniekvergelijker: Als je naar een injector gaat die nog geen ervaring heeft, geen vergunning heeft, of enkel gebruikmaakt van niet-gezuiverde en –goedgekeurde namaakbotulinumtoxine, is er altijd een risico op een medisch noodgeval. Zorg er dus voor dat je arts gekwalificeerd is en je enkel het echte spul geeft.  

Hoeveel kost een Botox-behandeling?

Gemiddeld kost een Botox-sessie €550, maar de prijs kan variëren tussen de €25 en €2.750. Per eenheid Botox die toegediend wordt, mag je rekenen op een bedrag tussen de €10 en €25.  

Het uiteindelijke aantal eenheden dat je nodig hebt, zal afhangen van de diepte van de rimpels en de grootte van het gebied dat behandeld moet worden. 

Hoe kan ik me voorbereiden op Botox?

Indien je je kansen op bijwerkingen zo laag mogelijk wilt houden, raden we de volgende richtlijnen aan: 

 • Gebruik je slaapmiddelen, geneesmiddelen tegen verkoudheid of allergie, of spierverslappers? Vermeld dit dan altijd aan je arts.  
 • Probeer de week vóór de Botox-afspraak niet te roken of alcohol te nuttigen. 
 • Stop de week vóór de Botox-behandeling met je bloedverdunners (indien deze niet medisch noodzakelijk zijn) zodat de kans op blauwe plekken kleiner is. Stop hierbij ook met niet-steroïde anti-inflammatoire middelen (NSAID’s) zoals ibuprofen en aspirine.  
 • Vermijd alle visoliën en vitamine E-supplementen (want deze verdunnen het bloed).  
 • Breng een paar dagen vóór de Botox-afspraak arnica-crème aan op het gebied. Zo verklein je de kans op blauwe plekken. 

Vanaf welke leeftijd mag je Botox overwegen?

Botox wordt goedgekeurd voor alle patiënten die ouder zijn dan 18 jaar. Toch zeggen de meeste artsen dat je, om veroudering tegen te gaan, best pas begint tussen je 20 en 30 jaar. De regelmatige behandelingen kunnen in die periode de vorming van nieuwe lijntjes tegengaan of vertragen. 

“Ik heb al heel wat patiënten gehad die een Botox-behandeling aanvroegen als preventie van rimpels”, zegt Dr. Andrews. “Door de patiënten reeds op jonge leeftijd te behandelen, kunnen we ervoor zorgen dat ze nooit diepe lijnen of rimpels krijgen in de behandelde gebieden.” 

Wie zou geen Botox moeten nemen?

Kandidaten die geen problemen zouden mogen vormen, zijn gezonde volwassenen die niet zwanger zijn en ook geen borstvoeding geven. Botox is namelijk niet aan te raden bij een zwangerschap omdat het nog onvoldoende onderzocht is.  

Hoewel Botox over het algemeen goed verdragen wordt, is het toch beter om het te vermijden indien: 

 • Je een neuromusculaire ziekte hebt (zoals multiple sclerose of myasthenia gravis). 
 • Je overgevoelig bent of al eerdere reacties had op een botulinum toxine product. 
 • Je een infectie hebt op het te behandelen gebied. 

 

Vermeld altijd je geneesmiddelen aan je arts (ook indien deze zonder voorschrift zijn). Vertel hen ook over je supplementen en vitamines.  

Wanneer zou je een Babybotox kunnen overwegen?

Bij Babybotox-behandelingen worden er kleine doses gebruikt zodat de gezichtsspieren intact blijven en er een natuurlijk resultaat verkregen wordt. Microdosering is dan ook erg populair bij jonge volwassenen die toekomstige rimpels tegen willen gaan. Verder is het ook een goede optie voor wie Botox nog nooit uitgeprobeerd heeft en geen diepe rimpels heeft. 

Dr. Trevino, plastisch chirurg, ziet Babybotox als “de beste manier om er jeugdiger uit te zien zonder er onnatuurlijk uit te zien”. Hij wijst echter ook op enkele nadelen. De behandeling is namelijk redelijk goedkoop doordat er minder Botox-eenheden gebruikt worden, maar de levensduur van de Babybotox is daardoor meestal heel wat lager. “Om de resultaten te behouden, zal de behandeling iedere maand of tweemaandelijks uitgevoerd moeten worden”, zegt hij.  

Verder waarschuwt Dr. Trevino ook dat de aanpak minder effectief zal zijn indien er ernstige rimpels zijn. Als de rimpels namelijk enorm zichtbaar zijn, zal de microdosis waarschijnlijk niet voldoende zijn voor de spier (omdat deze waarschijnlijk sterker is dan de werking van de dosis).  

Tip van Kliniekvergelijker: Heel wat aanbieders hanteren meerdere technieken om het neurotoxine in oppervlakkige huidlagen te stempelen (microneedling). Exploreer dus zeker alle behandelingtrends en bekijk ook even de Botox-gezichtsbehandelingopties.  

Is Botox veilig? Wat zijn de bijwerkingen en risico's?

Uit klinisch onderzoek is reeds gebleken dat Botox een veilige behandeling is met minimale bijwerkingen. Afgezien van de kleine bloeduitstortingen rond het behandelde gebied, zijn de volgende bijwerkingen het meest voorkomend: 

 • Gezichtsproblemen (wazig zien en/of droge ogen) 
 • Hoofdpijn 
 • Vermoeidheid 
 • Droge mond 
 • Ongemakken op en rond de injectieplaats 
 • Nekpijn 

 

Toch komen de meeste bijwerkingen nooit voor bij het grootste deel van de patiënten. 

 

De behandeling komt van toxine, specifiek botulinum toxine type A, en is geproduceerd door een bacteriesoort (Clostridium botulinum). Deze bacterie kan tijdelijk de zenuwsignalen tussen spieren onderbreken. Hoewel je er geen botulisme (een soort voedselvergiftiging) van kunt krijgen, kan het zogenaamde gif wel risico’s met zich meebrengen indien het in de verkeerde handen valt.  

Dit betekent dus ook dat je dit enkel mag doen bij een gekwalificeerde injector die aan kan tonen dat hij ervaring heeft. Verder moet hij ook perfect weten wat de regels zijn: wie injecties mag uitvoeren en welke verschillen er allemaal zijn. Op sommige plaatsen in de VS is het bijvoorbeeld zo dat enkel een arts botulinum toxine mag toedienen, terwijl het in andere staten zo is dat het ook door andere medische professionals mag gebeuren (zoals verpleegkundigen of assistenten). Los van wie het ook uitvoert, moet je er steeds voor zorgen dat je op het doosje het Allergan-logo ziet. Zo weet je namelijk dat ze het echte product gebruiken. 

Hieronder volgen enkele zeldzame, maar ernstige, bijwerkingen die voor kunnen komen na een botulinum toxine injectie: 

 • Allergische reacties. Deze kunnen uren of dagen aanhouden na de Botox-injectie. Bij netelroos en jeuk moet er meteen spoedeisende hulp aangevraagd worden, alsook indien je een piepende ademhaling hebt, je flauw bent, of zwellingen krijgt in het gezicht, de tong, of de keel.  
 • Moeite met slikken, ademen, of spreken. Deze risico’s zijn voornamelijk aanwezig als je een injector bezoekt die niet goed opgeleid of geaccrediteerd is.  
 • Verspreidingen naar andere gebieden. Bij dit risico kunnen er hangende oogleden, een scheve glimlach, of scheve wenkbrauwen ontstaan. Dr. Trevino heeft er gelukkig een oplossing voor: “Als de injectie te ver begint uit te spreiden en je er wat vreemd uit begint te zien, kunnen een paar extra Botox-eenheden ervoor zorgen dat dit gecorrigeerd wordt.” 

Indien je jou zorgen maakt om de bovenstaande risico’s, stellen we voor dat je je arts vraagt wat informatie van de medicatiegids mee te geven. Zo kun je meteen ook enkele vragen stellen en worden deze correct beantwoord. 

Het neurotoxine kan je ook een bevroren uiterlijk geven, en dan vooral indien je te veel injecties gekregen hebt. De resultaten zijn echter nooit blijvend en zullen na vier maanden geleidelijk aan verdwijnen. Toch raden we aan om meteen vanaf het begin een kundige injector te zoeken.  

Tip van Kliniekvergelijker: Hoewel sommige nieuwsberichten je waarschuwen voor Botox na een COVID-boostervaccin, zeggen dermatologen dat dit nog niet bewezen is.  

Hoe verloopt een Botox-behandeling?

Bij Botox-injecties is de klus meestal geklaard binnen de 10 à 15 minuten. Hier kun je je aan verwachten: 

 • Elke behandeling begint met een consultatie. Jij en je arts zullen hierbij spreken over je zorgen, doelen, en je medische geschiedenis. In deze fase wordt nagegaan of het injecteren van Botox wel veilig is voor je lichaam. 
 • Mogelijks worden er vervolgens enkele foto’s gemaakt zodat achteraf de verschillen te zien zijn.  
 • In de volgende stap wordt je gezicht gereinigd en zal de arts de behandelde gebieden injecteren met Botox.  
 • Eenmaal de injecties voltooid zijn, kan je meteen naar huis.  
 • Bij roodheid of blauwe plekken, mag je deze bedekken met make-up (indien nodig).  

Doen Botox-injecties pijn?

De naald die tijdens Botox-injecties gebruikt wordt, is erg dun zodat het voor de meeste patiënten enkel kortstondig een klein ongemak veroorzaakt. Indien je jou zorgen maakt, kan je voor de ingreep een verdovende crème laten toedienen. 

“Zelf gebruik ik vooraf nooit een verdovende crème omdat het enorm snel en pijnloos gebeurt, zeker als het op de juiste manier gedaan wordt”, zegt Dr. Wills, plastisch chirurg. 

Wat kan je beter vermijden na een Botox-behandeling?

Het herstelproces is best eenvoudig. “Als mensen de behandeling doorlopen hebben, zien ze er gewoon even uit alsof ze door muggen zijn gebeten”, zegt Dr. Cain. “De kleine bultjes zijn al na 15 tot 20 minuten weg.” Zoals we ook zeiden, kunnen er rond deze bultjes ook kleine blauwe plekken verschijnen.  

Gerelateerd: Blauwe plekken na injecties? Gedaan ermee. Hier lees je hoe je er mee om kan gaan zonder je te verstoppen voor anderen 

Het belangrijkste om nu te onthouden, is weten hoe je de kans kunt verkleinen dat Botox zich verspreidt en bepaalde delen van je spieren verlamt. Volg daarom de volgende richtlijnen: 

 • Wrijf minstens 4 uur lang niet over de behandelde gebieden en zorg er voor dat er geen enkele druk op uitgeoefend wordt. Dit omvat ook het aanbrengen van ijspacks, het dragen van strakke mutsen, of het schrobben van het gezicht.  
 • Voer 24 uur lang geen sporten uit. Lichaamsbeweging zorgt namelijk voor een hogere circulatie waardoor het risico hoger ligt dat Botox zich verspreidt naar andere gebieden. 
 • Probeer na de behandelsessie minstens anderhalf uur niet neer te liggen. “Na 90 minuten zal Botox zich aan de spier gebonden hebben”, zegt Dr. Rubio. “Daarom raad ik mijn patiënten altijd aan om anderhalf uur rechtop te zitten zodat het zich niet kan verspreiden naar de andere gebieden. Het is dan nog steeds mogelijk, maar de kans is écht veel kleiner.” 

Hoe snel werkt Botox en wat zijn de resultaten?

“De resultaten van een Botox-behandeling beginnen al na twee of drie dagen”, zegt Dr. Amos, “maar de échte effecten kunnen soms wel een tweetal weken op zich laten wachten”. Dit komt omdat het zich eerst moet binden aan de receptoren op de zenuwcellen voordat het effect zal hebben op de spieren (en dit kan enige tijd kosten). 

“Fijne lijntjes zullen naarmate de tijd steeds meer verminderen omdat de spieren zich aan het ontspannen zijn, maar dit kan soms tot vier maanden duren. Ze blijven echter steeds verminderen naarmate u Botox gebruikt”, zegt Dr. Amos. 

Dat gezegd hebbende, is elke persoon natuurlijk verschillend. “Gezien het lichaam steeds nieuwe receptoren en neurotransmitters aanmaakt, zal elke patiënt een andere tijdsperiode hebben waarbij de Botox zijn effectiviteit toont”, zegt Dr. Sanderson, plastisch chirurg. Het gemiddelde ligt namelijk op drie à vier maanden, maar Dr. Sanderson legt zijn bereik op twee à zes maanden.  

“Je moet er altijd van uit gaan dat Botox je even ‘rimpelvrije tijd’ biedt”, zegt Dr. Daly, dermatoloog. “Als het dus zes maanden lang werkt, en je doet het maar één keer per jaar, zal je nog steeds minder rimpels hebben dan wanneer je het niet zou doen.” 

Zal ik, eenmaal de Botox uitgewerkt is, er ouder uitzien?

Neen. Als je de beslissing maakt om te stoppen met Botox, of één of meerdere afspraken overslaat, zullen de effecten na verloop van tijd gewoon afnemen. Je spieren zullen wel weer hun normale bewegingen maken (waardoor je terug fronsen en rimpels krijgt), maar je zult er niet ineens ouder uit gaan zien. Sommige artsen zeggen zelfs dat het voor het lichaam beter is om af en toe een Botox-pauze in te lassen omdat het nadien nóg beter zal werken. 

Botox als oplossing tegen migraine

Hoewel Botox niet gezien kan worden als geneesmiddel, kan het toch enige verlichting bieden bij mensen die last hebben van chronische migraine, althans gedeeltelijk en enkel indien het veroorzaakt wordt door spierspanning. Botox als oplossing tegen migraine is reeds goedgekeurd door de FDA, vooral als er hoofdpijn is die minstens 15 dagen per maand voorkomt. Het zal vervolgens de triggerspieren (die bijdragen aan je hoofdpijn) gaan ontspannen waardoor de ernst en duur aanzienlijk verminderd wordt. 

“Een perifere trigger, een plaats in het hoofd of de nek waar oppervlakkige zenuwen (die gevoel geven aan het gezicht en het hoofd) worden samengedrukt of geïrriteerd, sturen een pijnsignaal naar de hersenen en veroorzaken dan hoofdpijn. Botox kan daar te hulp schieten door die spieren tijdelijk te verlammen en zo het pijnsignaal te stoppen, nog voordat het begonnen is”, zegt Dr. Braun, plastisch chirurg.  

Indien je migraine wilt laten behandelen met Botox, moet je altijd eerst naar een neuroloog gaan zodat migraine effectief gediagnosticeerd kan worden. Eenmaal je namelijk deze diagnose hebt, kan een deel van de Botox-kosten terugbetaald worden door de ziekteverzekering. Vervolgens kan de neuroloog zelf de botoxinjecties uitvoeren, maar kan je er ook voor kiezen om naar een arts te gaan die reeds ervaring heeft met craniofaciale anatomie (een plastisch chirurg dus). Ook daar zullen de triggergebieden in het gezicht of de nek ingespoten worden met Botox. Na deze injecties zal het meestal twee weken duren voordat de migraine vermindert en zal dit drie tot vier maanden aanhouden. Eenmaal de hoofdpijn teruggekeerd is, weet je dus dat de Botox uitgewerkt is.  

Botox als oplossing tegen tandenknarsen en bruxisme

Als Botox in de kaakspier wordt toegediend, kan dit symptomen van TMD (temporomandibulaire gewrichtsstoornis) en tandenknarsen (bruxisme) verlichten.  

De kauwspier die de verbinding vormt tussen het onderste kaakbeen en het jukbeen, wordt door de neuromodulator ontspannen waardoor de spanningen afnemen en er minder kracht wordt uitgeoefend. Sommige artsen injecteren zelfs Botox in de temporalis-spier die een ontspannen veroorzaakt bij de kauwspier langs de zijkant van het hoofd. “Masseter hypertrofie (vergroting) is een van de veel voorkomende bronnen van overmatige stress op het kaakgewricht”, zegt Dr. Shan, plastisch chirurg. “Botox zal daarom kunnen helpen deze kracht op het gewricht te verminderen en daarmee meteen verlichting bieden.” 

De uiteindelijke Botox-behandeling kan ook schade aan de tanden, alsook hoofdpijn door het kaakklemmen, voorkomen. De kauwspier atrofieert en verliest namelijk massa indien hij minder gebruikt wordt, waardoor Botox-injecties ook zullen resulteren in een strakkere kaaklijn. Je zult nog steeds kunnen kauwen en praten, maar de spieren zullen iets sneller vermoeid geraken. 

Gezien Botox tegen tandenknarsen off-label is, is het belangrijk om een arts te nemen die reeds bekend is met deze behandeling. Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om een KNO-arts of mond-, kaak-, en aangezichtschirurg te raadplegen. Verder kan ook de tandarts je doorverwijzen naar een arts die er gespecialiseerd in is.  

De Botox-behandeling tegen tandenknarsen kan drie tot zes maanden duren, maar de spieren zullen wel getraind worden om zich gedurende die periode te ontspannen. Daarom is het mogelijk dat je in vervolgbehandelingen minder (of zelfs geen) Botox-eenheden nodig hebt.  

Botox als oplossing tegen vaginisme

Onwillekeurige samentrekkingen van de vagina, maar ook spierspasmen van de bekkenbodem, kunnen seks of vaginale penetraties (denk maar aan het inbrengen van de tampon of een gynaecologisch onderzoek) moeilijk en pijnlijk maken voor sommige vrouwen. Om deze reden kan Botox ook als off-label gebruikt worden om vaginisme te behandelen: het ontspant opnieuw de spieren en voorkomt dat ze nog kunnen samentrekken. 

“De oorzaak van vaginisme is altijd een verkramping van de bekkenbodemspieren. Dit veroorzaakt vervolgens de pijn waardoor Botox of andere neuromodulatoren deze pijn kunnen doorbreken door de spieren te ontspannen”, zegt Dr. Mills, plastisch chirurg, in een Kliniekvergelijker Q&A-sessie.  

Om Botox te gebruiken tegen vaginisme, zal je altijd eerst een gynaecoloog moeten bezoeken die een bekkenonderzoek uitvoert. Hij zal dan identificeren wat precies de pijn veroorzaakt. Vervolgens kunnen ze ervoor kiezen om zelf de Botox-injecties toe te dienen, maar ze kunnen je ook doorverwijzen naar een andere specialist.  

Tijdens deze Botox-behandeling zullen de Botox-injecties rechtstreeks toegediend worden in de verkrampende spieren. Zodra dit effect heeft (wat meestal binnen de twee weken al is), ervaar je meteen minder spasmen en zou je minder pijn moeten hebben. Vervolgens kan je gedurende zes maanden genieten van het Botox-effect, al zijn er gevallen waarbij de behandeling langer aanhoudt (waarschijnlijk door de verminderde angst voor penetratie en/of indien de spieren al wat meer getraind zijn). 

Vaginisme is een aandoening die vaak samenkomt met angst of bezorgdheden over seks, mogelijk als gevolg van een trauma. Daarom is het ook aan te raden om eventueel psychotherapie of andere behandelingen te ondergaan. Deze helpen je bij de reacties van het lichaam en kunnen de ervaringen omtrent penetraties aanzienlijk veranderen. 

Botox als oplossing voor je gummysmile

Is jouw tandvlees boven je tanden zichtbaar als je lacht? Dan kan je een Botox-behandeling aanvragen zodat je lip opgetild wordt en de mate van zichtbaar tandvlees aanzienlijk verminderd wordt. De neuromodulator zal opnieuw de spier ontspannen waardoor je lip niet meer zo omhoog zal staan. Botox als off-label voor je gummysmile is het perfecte alternatief voor chirurgische lipverplaatsing of een tandvleeslift, maar heeft natuurlijk geen permanente effecten. Na de behandeling kan je vier tot zes maanden genieten voordat de behandeling opnieuw moet doorgevoerd worden. 

“Een kleine hoeveelheid Botox, zoals twee à vier eenheden per kant, wordt in de spier naast de zijkant van de neus geplaatst”, zegt Dr. Allen, arts. “De injecties worden altijd geplaatst in de neusgroeven.” Sommige artsen injecteren echter ook in het gebied midden onder de neus (de nasolabiale hoek). De dosering is steeds klein zodat de patiënt na de behandeling nog makkelijk kan eten en praten. 

Hoe werkt Microbotox?

Microbotox, ook wel Mesobotox genoemd, is een techniek waarbij Botox oppervlakkig in de huid (i.p.v. de spieren) geïnjecteerd wordt. Men gaat dit vooral invoeren als de poriën moeten vernauwen, de talgafscheiding verminderd moet worden, of de huid er gladder uit moet zien. Verder kan het ook roodheid en blozen verminderen bij patiënten met rosacea. Veel artsen raden echter andere behandelingen aan als alternatief voor Microbotox, denk hierbij maar aan lasers en microneedling. Ze doen dit omdat je met deze behandelingen gegarandeerd de beste resultaten hebt. 

De verdunning en het aantal eenheden bij Microbotox is vergelijkbaar als deze bij gewone Botox, maar hier gaat het echt om kleine gebieden (terwijl het bij Botox grotere gebieden zijn). “Microbotox zal men meestal injecteren in de T-zone of het hele gezicht. De meest gebruikelijke plaatsen zijn het voorhoofd, de wangen, de neus, en de kin”, zegt Dr. Daniels, plastisch chirurg. Verder zal Microbotox ook niet zo’n lang effect hebben als de gewone Botox: vervolgbehandelingen worden namelijk binnen de twee à vier maanden reeds ingepland.