Invisalign™ : Wat u moet weten

Wat is Invisalign?

Bij een Invisalign-behandeling zullen er doorzichtige uitlijners gebruikt worden om de tanden recht te zetten en spleetjes weg te werken. Deze uitneembare uitlijners zullen ook helpen tegen lichte bijtproblemen en tanden die naar elkaar toe groeien. Dit maakt het dus het perfecte alternatief voor de metalen beugels gezien ze perfect passen rond de tanden en geleidelijk aan steeds meer aangepast worden. De uitlijners worden ook aligners genoemd en zullen 24/7 gedragen moeten worden. Ze mogen wel uitgenomen worden tijdens het eten, drinken, of het poetsen van de tanden. 

De Invisalign uitlijners zijn ook een geweldige optie voor kinderen, tieners, en volwassenen. Het is voornamelijk populair bij mensen die vroeger een beugel hadden maar nu opnieuw verschuivende tanden hebben. Net als bij de metalen beugel, zal je na de Invisalign-behandeling een retainer moeten dragen zodat je de prachtige glimlach kan behouden. 

Wat zijn de voor- en nadelen van Invisalign?

Voordelen 

 • De resultaten zijn vrijwel altijd indrukwekkend. Leden van Kliniekvergelijker zeggen dat het enorm de moeite waard is en kunnen nu eindelijk zelfzeker glimlachen. 
 • Je mond en tanden blijven even schoon omdat je de uitlijners even uit kan doen en je de tanden goed kan poetsen en flossen. Dit is niet het geval met de traditionele beugel.  
 • De digitale voorspellingen van hoe de tanden eruit zullen zien, kunnen je enorm motiveren om het plan te blijven volgen. 
 • Je kunt tijdens deze behandeling eten wat je wilt. Met de traditionele beugel is dit niet het geval en zal je kleverig voedsel, kauwgom, snoep, en hard voedsel (zoals appels) niet mogen eten zodat de beugel geen schade oploopt.
 • Onderzoekers bevestigen dat de Invisalign-uitlijners perfect werken om scheve tanden recht te zetten en malocclusie (verdringing), onderbeet, overbeet, en kruisbeet te corrigeren. 
 • De Invisalign-uitlijners zullen veel minder opvallen dan de gewone beugel en het neemt ook minder tijd in beslag.  

 

Nadelen 

 • De Invisalign uitlijners kunnen scherpe randen hebben waardoor je soms wat schade kunt hebben aan je lippen, wangen, of tong. Het kan zelfs kaakpijn veroorzaken. Sommige leden op Kliniekvergelijker raden je aan om deze randen voorzichtig weg te schuren met een nagelvijltje; anderen zweren dat dit niets zal veranderen aan de scherpe randen.  
 • Er zijn uiteenlopende resultaten over de vraag of de uitlijners een positieve impact kunnen hebben op de overbeet.  
 • Tenzij je enkel heldere, koele vloeistoffen drinkt, zal je de uitlijners altijd uit je mond moeten halen indien je iets wilt eten of drinken (dat warm is).  
 • Net zoals bij alle beugels het geval is, zal je de Invisalign uitlijners minstens 12 maanden in moeten houden.  
 • Deze behandeling vereist een groot inzetvermogen van de patiënten om het de hele dag en nacht in te hebben.  
 • De Invisalign-uitlijners kunnen oncomfortabel zijn, zeker de eerste dagen nadat je een nieuwe uitlijner gekregen hebt. Deze zullen namelijk strak zitten en het zal moeilijk zijn om ze in en uit te doen. Na verloop van de tijd worden de uitlijners terug wat losser.  
 • De meeste mensen zullen tijdens de behandeling enkele hulpstukken moeten dragen (dit zijn kleine, tandkleurige puntjes op de tanden die in de aligners klikken en je helpen om te kunnen bewegen. De buttons (kleine haakjes) dienen als plaatsen om elastiekjes aan te bevestigen, wat ook soms nodig kan zijn. Ze zijn niet zo opvallend als de traditionele, metalen beugels, maar zijn nog steeds zichtbaar.  

Hoeveel kost een Invisalign-behandeling?

De prijs ligt meestal tussen de €3.025 en €6.950.  

De uiteindelijke prijs die je zal moeten betalen, zal afhangen van de complexiteit van de behandeling, de beoordelingen van de arts, en nog enkele andere bijzonderheden aan de behandeling. 

Hoe werkt Invisalign?

Tijdens de eerste afspraak zal je tandarts of orthodontist een digitale 3D iTero-scan maken. Hij kan dit ook doen door met klei een traditionele afdruk van je gebit te maken. Vervolgens zal hij beoordelen of je huidige tanduitlijning en mondverzorging goed is zodat hij er zeker van is dat je een goede kandidaat bent voor de Invisalign-behandeling. Nadien wordt er een behandelplan op maat gemaakt.  

Vervolgens zullen de uitlijners 3D-geprint worden en binnen een paar weken per post toekomen bij de tandarts. Tijdens een eerste afspraak zal je tandarts een visualisatie maken van je nieuwe lach. Vervolgens krijg je je eerste uitlijners en zal je om de zoveel tijd terug moeten keren voor een nieuw paar. Op die manier worden je tanden ook voortdurend gecontroleerd. 

Elke set uitlijners die je zal krijgen, zal anders zijn. Zo worden er altijd kleine aanpassingen gedaan aan de positie van de tanden: per set zullen de tanden 0,25mm veranderen van plaats. De set uitlijners zal je steeds één à twee weken moeten dragen voordat er overgegaan wordt op een nieuwe set. Je moet ze minstens 22 uur per dag dragen (wat in principe dag en nacht is) en mag ze enkel uithalen bij het schoonmaken van de tanden, het flossen, of het eten.  

Om wat ruimte te maken voor rechtere tanden, kan het zijn dat de tandarts voorzichtig wat tandglazuur tussen de tanden verwijdert. Zo heb je nog voldoende tandglazuur over, maar is er net genoeg ruimte om alle tanden op één lijn te krijgen. Verder kan je ook enkele hulpstukken krijgen die dienen als ‘handgrepen’ waar de uitlijners aan bevestigd worden. 

Van alle Invisalign-patiënten zal 90% hulpstukken nodig hebben gedurende de behandeling. Een 40% heeft deze nodig voor de voorste vier tanden. Deze elementen zijn steeds tandkleurig, klein, en bijna niet te zien. Ze vallen echter meer op indien de uitlijners erin zitten omdat plastic deze elementen accentueert.  

Indien je wilt dat dit tijdens de behandeling zo weinig mogelijk opvalt, kan je met je tandarts bespreken om geen hulpstukjes in de mond te zetten (of althans niet op de eerste vier tanden). Uit onderzoek blijkt echter dat deze hulpstukken perfect helpen om de tanden preciezer en beter te plaatsen. Daarmee zal de behandeling dus ook sneller gaan. “Sommige behandelingen kunnen voltooid worden zonder hulpstukken”, zegt Dr. David, cosmetisch tandarts. “Maar in de meeste gevallen zal het toch nodig zijn. Indien je het toch niet wilt, is een volledige uitlijning vaak niet mogelijk en zal de behandeling langer duren.” 

Dr. Vics, cosmetisch tandarts, is het ermee eens dat deze hulpstukken zeker de moeite waard zijn om op te nemen in het behandelplan. “Het is natuurlijk altijd aan de patiënt of ze deze willen plaatsen of niet, maar ik beveel ze altijd enorm aan.”

Kan ik nog eten, drinken, of kauwgom kauwen met mijn Invisalign-uitlijners in?

Indien je wilt eten, kauwgom kauwen, flossen, of poetsen, zal je je uitlijners altijd moeten uitdoen. Het is dan ook van groot belang om ze na het eten en drinken altijd te poetsen. Indien je toch niet in staat bent om je tanden te poetsen of flossen, raden we aan om goed te spoelen met mondwater of warm water.  

Indien je water of een suikervrij drankje drinkt (zoals LaCroix of seltzer), is het mogelijk om de uitlijners te laten zitten. Echter, in geval van alcohol, melk, sap, of frisdrank, raden we aan om deze uit te nemen: ze kunnen namelijk je tanden aantasten onder de uitlijners. Verder zullen hete dranken (zoals thee en koffie) vlekken veroorzaken op de uitlijners. Hetzelfde geldt voor koude dranken.  

Tip van Kliniekvergelijker: Het is mogelijk dat je tanden na de Invisalign-behandeling niet meer zo helder lijken. Indien je je mond niet spoelt of de tanden niet poetst na het eten en drinken, kan het zijn dat je tanden zelfs dof en geel worden. Daarom is het bleken van tanden na een Invisalign-behandeling altijd de kers op de taart. Verder kun je ook witmakende gels gebruiken, dus bespreek zeker de opties met je arts.  

Hoelang duurt een Invisalign-behandeling?

De Invisalign-behandeling zal tussen de 6 en 18 maanden duren, afhankelijk van de ernst van je mond. Sommige mensen zullen zelfs na twee weken al verschillen merken, terwijl anderen maar liefst zes maanden nodig hebben om de eerste resultaten te zien.  

“De meeste patiënten zullen zich met de uitlijners ineens erg bewust zijn van allerlei bewegingen die ze maken met de mond. Velen melden dat ze vanaf het begin echter al veranderingen zien”, zegt Dr. Ellen, orthodontist.  

Toch zijn er enkele manieren die de behandeling aanzienlijk kunnen versnellen. Vraag daarom je Invisalign-aanbieder of hij Propel of AcceleDent aanbiedt. Dit zijn apparaten die het bot en de wortels van de tanden stimuleren waardoor je tot maar liefst 70% sneller de resultaten krijgt. Een ander voordeel is dat ze ook het ongemak tijdens het verplaatsen van tanden kunnen verminderen. 

Hoelang kan ik genieten van de resultaten van de Invisalign-behandeling?

Zolang je de retainer draagt, zal je de resultaten blijven opmerken. “Mensen vragen me vaak hoelang ze de retainer in moeten hebben. Mijn antwoord is dan altijd ‘zo lang dat u rechte tanden wilt hebben’”, zegt Dr. David.  

Eenmaal jij en je arts tevreden zijn met de tanden, kan er al een retainer gegeven worden. Dit zal meestal passen bij je laatste setje aligners en zal voorkomen dat de tanden opnieuw gaan verschuiven. Er zijn verschillende soorten retainers, maar meestal krijgen patiënten Vivera. Dit is gemaakt door het bedrijf dat de uitlijners van Invisalign maakt. De retainer draag je na je laatste uitlijnersset best drie maanden fulltime. Vervolgens draag je ze je hele leven lang gedurende de nacht. 

Is de Invisalign-behandeling pijnlijk?

Bij elke nieuwe set uitlijners zal je in het begin pijn hebben, maar je moet gewoon geduldig zijn. “De eerste paar dagen dat er iets vreemd in je mond zit, moet je daar gewoon aan wennen”, zegt Dr. Vuyst. 

Eenmaal de uitlijners in je mond zitten, kan je de eerste dag voortdurend op gaasjes of katoen bijten. Zo blijven de nieuwe uitlijners goed zitten. Je kunt ook Aligner Chewies kopen. Dit zijn kleine cilinders van sponsachtig materiaal. De Movemints Clear Aligner Mints zijn suikervrije, eetbare alternatieven van deze chewies.  

Tijdens de behandeling is het ook mogelijk om druk of pijn te voelen in de kaak. Dit komt omdat de aligners je tanden aan het verschuiven zijn en zijn vooral merkbaar bij een nieuwe set uitlijners. “Toen ik mijn eerste uitlijners kreeg, was de druk echt intens de eerste paar dagen. Ik vond het vreselijk om ze uit te doen zodat ik kon eten”, zegt een lid op Kliniekvergelijker. “Het hielp me wel goed om ze ‘s avonds heel even uit te doen en Advil te nemen voordat ik naar bed ging.” Vanaf de tanden verschoven zijn naar hun nieuwe positie, zal de pijn weer afnemen. 

Zoals we hierboven reeds reiden, kunnen sommige mensen ook zweren krijgen door de scherpe randen van de uitlijners. Indien je dus pijn begint te krijgen of het gevoel hebt dat de binnenkant van je mond pijn doet, kan je deze scherpe randen voorzichtig wegschuren met een vijltje.  

Is Invisalign het waard?

Leden op Kliniekvergelijker hebben de Invisalign-behandeling 90% de moeite waard gegeven. Dit is hoger dan eender welke andere vorm van beugel.  

Patiënten die het niet de moeite waard vonden, zeiden dat de uitlijners onvoldoende impact hadden op de tanden (rekeninghoudend met de pijn en de lange behandelingtijd).  

Wat is een Invisalign Express behandeling?

In tegenstelling tot het normale behandelingproces waarbij je gedurende vijf jaar onbeperkt uitlijners krijgt, zal je bij de Express-behandeling pakketten krijgen van ofwel vijf, zeven, of tien aligners. Met deze uitlijners kan je voornamelijk kleine correcties aanbrengen voor een lage prijs.  

“Bij alle Express-behandelingen moet de situatie van de mond eigenlijk echt minimaal zijn en enkel kleine tandverplaatsingen betreffen”, zegt Dr. David. Je tandarts zal dan ook bepalen of deze optie wel iets voor jou is. Wees echter niet verbaasd indien je geen kandidaat bent voor deze Express-optie. “Zelf bied ik de Express-behandeling weinig aan omdat mensen meestal niet tevreden zijn met de minimale resultaten.”