Composiet Facings : Wat u moet weten

Meest waard om te doen: 2019, 2020, 2021, 2022
Snelle feiten

Wat zijn composiet facings?
Als u altijd al uw glimlach hebt willen verbeteren, zijn facings misschien een goede keuze voor u. Bij het plaatsen van composiet facings geen of bijna geen tandweefsel verloren. Composiet facings zijn eenvoudig op de tanden te plaatsen om eventuele spleetjes, verkleurde tanden, scheve tanden of afgebroken tanden te herstellen. De tandarts plaatst de facings in slechts één behandeling.
Er zijn 2 soorten facings: porselein en composiet. Zoals de naam al doet vermoeden, worden porseleinen facings op maat gemaakt van porselein, zodat ze precies op uw gebit passen. Facings van composiet zijn vaak gemaakt van een tandkleurige vulling, hetzelfde soort materiaal dat wordt gebruikt bij het vullen van tanden.
“Om no-prep of minimal-prep facings te laten werken, moeten uw tanden in een ideale positie staan en in een ideale conditie zijn,” zegt Dr. Susan Goode Estep, een tandarts in Atlanta. “Een tandarts mag geen no-prep-vernisjes plaatsen over bestaande gaatjes of oude kronen of voordat hij tandvleesproblemen heeft behandeld. Als uw tanden overvol, scheef of vooruit staan, kan uw tandarts mogelijk geen mooi resultaat bereiken zonder uw tanden eerst een andere vorm te geven of te verplaatsen.”
Omdat composiet facings zonder voorbehandeling kunnen worden aangebracht, blijft het glazuur van uw natuurlijke tanden eronder intact, zodat de facings kunnen worden verwijderd en uw natuurlijke glimlach in de toekomst kan worden hersteld, indien nodig. Hun omkeerbaarheid maakt composiet facings een goede optie voor mensen die niet klaar zijn om zich aan meer permanente porseleinen facings te verbinden.
Wat zijn de voor- en nadelen van composiet facings?
Voordelen: Composiet facings
- Goedkoop
- Kan binnen 1 dag aangebracht worden
- Kan vele esthetische problemen bedekken, waaronder misvormde tanden, verkleuringen en andere defecten
Nadelen: Composiet facings
- Materiaal is zwakker dan porselein en kan eerder afbreken
- Moet vaker worden vervangen of gerepareerd dan porseleinen facings
Hoeveel kosten de facings?
Composiet facings kunnen u tussen de 100 euro en 250 euro per tand kosten. Wilt u 16 of meer tanden doen dan kunt u vaak korting krijgen.
De kosten voor composiet facings variëren, afhankelijk van waar u woont, waar uw tandheelkundige werk wordt uitgevoerd, en hoeveel facings u nodig heeft.
Het aanbrengen van fineer is een tijdrovend proces. Bovendien wilt u materialen van hoge kwaliteit en werk van hoge kwaliteit dat lang meegaat. Tenslotte zal iedereen het resultaat zien zodra u uw mond opent.
Wie is een goede kandidaat voor het plaatsen van composiet facings?
Composieten facings kunnen onvolkomenheden in uw tanden bedekken en u een egale, stralende lach geven.
Onvolmaaktheden kunnen zijn: tanden die scheef of misvormd staan, afgebroken of verkleurd zijn, of misschien is het glazuur van uw tanden geërodeerd.
Facings bedekken een deel van uw tanden, maar ze zijn eigenlijk anders dan kronen, die dikker zijn en een hele tand bedekken – achter en voor. Kronen vereisen meestal ook meer bijsnijding van de tand, wat bij facings niet nodig is.
Als uw tanden in relatief goede staat zijn en u alleen hun uiterlijk wilt veranderen, met inbegrip van hun vorm of kleur, kunnen facings een goede keuze zijn.
Kronen worden meestal alleen gebruikt voor tanden die meer beschadigd zijn. Als u bijvoorbeeld een gebroken tand hebt of een wortelkanaal nodig hebt, kan een kroon een betere oplossing zijn.
Zijn composiet facings de moeite waard om te plaatsen?
Op Kliniekvergelijker zien we dat 89% van de leden een ‘moeite waard’-beoordeling gegeven hebben. De meesten lijken de procedure dus positief te beoordelen en waren tevreden met de resultaten. Velen zeggen zelfs dat de facings er enorm natuurlijk uitzien en dat het een grote boost gegeven heeft aan het zelfvertrouwen.
Eén van de Kliniekvergelijker-leden kreeg facings voor haar 50ste verjaardag: “Niets is beter dan een glimlach waarmee je zelfvertrouwen krijgt. Ik heb echt gehuild van geluk toen ik mijn nieuwe glimlach in de spiegel zag.”
Toch kunnen facings ook grote investeringen zijn waarbij het wel eens fout gaat. Degenen die niet zo tevreden zijn met de procedure, zijn voornamelijk gefrustreerd met de onnatuurlijk ogende resultaten, verkeerde uitlijningen van de nieuwe tanden, of enkele bijwerkingen (zoals irritatie aan het tandvlees). Toch lijken deze complicaties voornamelijk voor te komen bij patiënten die ver buiten Nederland gereisd hebben, waar ze vervolgens niet de nodige tijd en aandacht besteed kregen van hun cosmetische tandarts (in combinatie met een slechte nazorg). Hoewel er al geweldige klinieken zijn in Turkije en met name Istanbul, is het slim om eerst wat onderzoek te doen over de beste klinieken. Zo bespaar je zelfs heel wat geld op het reizen.
Tijdens het kiezen van een goed kliniek, moet je ook altijd kijken naar de patiëntenbeoordelingen. Je kan vervolgens zelfs aandringen op een virtuele afspraak voordat je effectief naar de afspraak komt. Je kan hen hierbij vragen waarom jij een goede kandidaat zou zijn, hoe ze de nazorg tot stand zetten en wat ze doen met patiënten die niet dicht bij deze locatie wonen. Je moet er zeker op kunnen vertrouwen dat je in goede handen zult zijn.
Hoe worden facings aangebracht?
Uw tandarts begint het proces met een grondige reiniging van uw tanden en bereidt ze voor op het aanbrengen.
Het kan zijn dat de tandarts een dun laagje tandglazuur moet verwijderen om het materiaal aan de tanden te laten hechten. Soms hoeft er niet in uw tanden gesneden te worden als er kleine veranderingen in vorm of kleur nodig zijn.
Daarna verschilt het proces enigszins, afhankelijk van of u directe of indirecte facings krijgt.
Voordat u directe facings aanbrengt, etst de tandarts het glazuur van uw tanden om de hechting te bevorderen.
Vervolgens wordt er een lijmlaag aangebracht om het composietmateriaal aan uw tanden te laten hechten. Ten slotte worden zeer dunne laagjes van het composietmateriaal op het oppervlak van uw tanden aangebracht.
De tandarts “hardt” de laagjes composiethars snel uit met een lampje.
U en uw tandarts kunnen de kleur kiezen die u wilt voor uw facings. Uw tandarts kan composietharskleuren mengen om uw facings er natuurlijk uit te laten zien.
Bij indirecte facings maakt de tandarts een mal van uw gebit nadat hij uw gebit heeft geprepareerd.
Indirecte facings worden buiten uw mond gemaakt. Als de indirecte facings klaar zijn, brengt de tandarts ze aan door uw tanden te etsen en vervolgens een soort kleefmiddel op uw tanden aan te brengen. Dit kleef- of hechtmiddel zorgt ervoor dat de facings op hun plaats blijven.
Daarna worden de composietvernisjes op uw tanden geplaatst. Met een lampje wordt de lijm hard en worden de facings op de tanden gelijmd. Daarna maakt de tandarts de randen schoon en polijst hij alles.
Veel mensen hebben geen verdoving nodig tijdens het proces. Maar als dat wel het geval is, kunt u, zodra de verdoving is uitgewerkt, weer aan het werk of andere normale activiteiten hervatten.
Zijn composiet facings pijnlijk?
Nee composiet facings zijn niet pijnlijk.
Hoelang gaan de facings mee?
Composietfacings kunnen 5 à 7 jaar meegaan, afhankelijk van de eigen gewoonten en hoeveel composiet er gebruikt is.
De porseleinen facings zullen over het algemeen 10 à 15 jaar meegaan bij een goede mondverzorging.
Wat is het verschil tussen composiet of porseleinen facings?
Facings die gemaakt zijn van composietvulling, hebben enkele voordelen. Ze kunnen bijvoorbeeld aangebracht worden in slechts één afspraak: je tandarts brengt hars aan, hardt en polijst dit uit, en je kan alweer naar buiten stappen met een prachtige glimlach. Bij scheurtjes en barstjes kan dit meteen gerepareerd worden en ze kosten ook veel minder.
Het grote nadeel bij deze composietfacings, is echter dat ze maar 5 tot 7 jaar meegaan. Ze zien er ook veel minder natuurlijk uit en kunnen na verloop van tijd wat gaan verkleuren (wat niet het geval is bij de porseleinen facings).