Haaruitval

Door kliniek_adm
Soms is haaruitval normaal, maar plotseling of versneld haarverlies - een veelvoorkomend probleem voor zowel mannen als vrouwen - kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. Leer wat haaruitval veroorzaakt en ontdek de beste behandelingen om uw haar weer zo dik en gezond mogelijk te maken.
Haaruitval

Wat veroorzaakt haaruitval?

De American Academy of Dermatology zegt dat het normaal is om tussen de 50 en 100 haren per dag te verliezen. Als u merkt dat u meer haar verliest dan normaal, vraag dan aan uw arts of uw overmatige haaruitval een teken kan zijn van een medische aandoening. Hij of zij kan u helpen een behandelplan op te stellen om de oorzaken van uw haarverlies aan te pakken.

Tijdelijk of permanent haarverlies kan overal op het lichaam voorkomen, op elke leeftijd. Hoewel dunner wordend haar vaker voorkomt bij mannen, hebben veel vrouwen er ook last van.

Als u kale plekken of vlekken op uw hoofdhuid ziet, kan het ook zijn dat u kale plekken in uw baard, wenkbrauwen of op andere plekken ziet. Mogelijke oorzaken zijn ziektes als alopecia areata of schimmelinfecties (die haaruitval bij kinderen kunnen veroorzaken).

Aan de hand van een consult en soms laboratoriumonderzoek kan uw arts vaststellen waarom uw haar dunner wordt. Bloedonderzoek is van cruciaal belang om het niveau van vrouwelijke en mannelijke hormonen, mogelijke ijzertekorten en andere onevenwichtigheden te controleren.

De meest voorkomende oorzaken van haaruitval zijn:

 • Erfelijke haaruitval. Genetica is verantwoordelijk voor de meest voorkomende vorm van haaruitval bij mannen: alopecia androgenetica, waarbij het haar geleidelijk dunner wordt tot het kaal wordt. In feite zijn erfelijke factoren verantwoordelijk voor 99% van de haaruitval bij mannen. Mannen met een familiegeschiedenis van haaruitval (telogeen effluvium) hebben vaak een terugwijkende haarlijn (met of zonder kaalheid) of een algemene haarverdunning die kan leiden tot kaalheid op de kruin en over de hele hoofdhuid.
 • Hormonale veranderingen. Zowel mannen als vrouwen kunnen haarveranderingen ervaren als de hormonen veranderen. Vrouwen kunnen haaruitval krijgen tijdens de zwangerschap, na de bevalling en tijdens of na de menopauze. Het verlies van de oestrogene ondersteuning voor hun haar kan leiden tot dunner wordend haar bij tot wel 50% van de vrouwen. De meeste vrouwen merken voor het eerst dat hun scheiding breder wordt of dat hun haar niet meer zo vol en weelderig is als toen ze jonger waren.

Gerelateerd: Alles wat je moet weten over haaruitval na zwangerschap -Inclusief hoe het te behandelen

De meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij jonge vrouwen zijn bijwerkingen van anticonceptiepillen of antidepressiva, die de hormoonspiegels kunnen beïnvloeden.

 • Medische aandoeningen. Er zijn verschillende aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken. Auto-immuunziekten kunnen ervoor zorgen dat het immuunsysteem de haarfollikels aanvalt en vernietigt. Frontaal fibroserende alopecia, lichen planopilaris en andere littekenvormende alopecia’s zijn aandoeningen die voor een haartransplantatie moeten worden uitgesloten, omdat deze ziekten de getransplanteerde follikels zullen doden voordat ze ooit weer aangroeien.

Hormonale veranderingen kunnen worden veroorzaakt door endocriene aandoeningen. Vrouwen met polycysteus ovarium syndroom (PCOS) hebben bijvoorbeeld vaak last van dunner wordend haar omdat ze hogere androgeenspiegels hebben.

 • Proteïne-, vitamine D- en ijzertekorten kunnen ook een rol spelen, vooral als je bloedarmoede hebt, snel gewicht verliest of je lichaam niet voorziet van de voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde haargroei.
 • Acute stress. Tijdelijk haarverlies door telogeen effluvium (wanneer de haarfollikels in de rustfase gaan en daar maanden blijven) kan worden veroorzaakt door stress, hoge koorts of een andere acute medische gebeurtenis. Dit komt het meest voor bij vrouwen en het kan ertoe leiden dat er klontjes haar uitvallen, zelfs als er zachtjes aan wordt getrokken. Het kan ook leiden tot algehele uitdunning, maar je zou geen specifieke kale plekken moeten zien. Als je eenmaal hersteld bent van het voorval, begint het haar vaak binnen zes maanden weer aan te groeien.

Een haartrekstoornis die trichotillomanie wordt genoemd, kan na verloop van tijd ook tot kale plekken leiden.

 • Tractie alopecia. Te strakke paardenstaarten, vlechten, cornrows, of tulbanden kunnen leiden tot tractie alopecia. Haartransplantatie chirurgie werkt goed voor de behandeling van tractie alopecia – maar alleen als u de oorzaken van haarverlies vermijdt die binnen uw controle liggen.
 • Huidaandoeningen. Oppervlakkige aandoeningen van de huid en het haar kunnen haaruitval veroorzaken, als u aan de jeuk krabt die met veel van deze aandoeningen gepaard gaat. Voortdurend krabben kan niet alleen permanent haarverlies veroorzaken, maar ook leiden tot een infectie die folliculitis wordt genoemd en die medische aandacht vereist. Folliculitis kan de follikel permanent vernietigen, waardoor kale plekken ontstaan.

Andere infecties, die meestal bij kinderen voorkomen, zijn ringworm of piedra, die haaruitval veroorzaakt onder de naam tinea capitis.

 • Verwondingen en brandwonden. Chemische brandwonden op de hoofdhuid zijn vaak voorkomende complicaties van een stijltang of slecht gemengde kleurstoffen. Afhankelijk van de ernst van de verwonding van de hoofdhuid kan hergroei mogelijk zijn, maar het haar groeit meestal niet terug door grote littekens of als de follikels permanent vernietigd zijn.
 • Medische behandelingen en bijwerkingen van geneesmiddelen. Veel mensen verliezen hun haar als bijwerking van geneesmiddelen tegen artritis, depressie, jicht of hoge bloeddruk. Bespreek deze mogelijkheid met uw arts; soms kan vervanging van het geneesmiddel het probleem oplossen.

Patiënten verliezen vaak haar als gevolg van kankerbehandelingen zoals bestraling en chemotherapie, die de anagene fase verstoren en de groei van nieuw haar verbieden (ook bij de wenkbrauwen en de wimpers).Het haar groeit uiteindelijk terug, vanaf ongeveer twee maanden na het einde van de behandeling, maar de kleur en de textuur kunnen anders zijn.

Mensen met borst- of longkanker kunnen haaruitval voorkomen met een door de FDA goedgekeurd apparaat, de cold cap, dat tijdens de chemotherapie op het hoofd wordt geplaatst en de stroom van chemotherapiemedicijnen naar het haar vermindert.

 • Ouder worden kan ook leiden tot dunner worden en kaal worden bij mannen en vrouwen. Een aandoening die seniele alopecia wordt genoemd, komt vooral voor bij mensen ouder dan 80 jaar.

Gerelateerd: 10 Manieren om haaruitval voor te zijn

Vergelijk de beste behandelingen tegen haaruitval

 • Bij een haartransplantatie worden gezonde haarfollikels, meestal van de achterkant en de zijkanten van de hoofdhuid, geoogst en geïmplanteerd op plaatsen waar het haar dunner wordt of kaal wordt.

Donorhaarfollikel worden op twee manieren geoogst: folliculaire-eenheid transplantatie (FUT) en folliculaire-eenheid extractie (FUE). Bij de FUT-methode wordt een kleine huid- en haarstrook van het achterhoofd verwijderd en worden er haarfollikels uit de strook geoogst. Na het sluiten van de incisie houdt u een lineair litteken over dat door het haar kan worden verborgen.

Bij de FUE worden met een kleine punch individuele haarfollikels uit een donorplaats gehaald en in het ontvangende gebied getransplanteerd. U houdt er kleine, puntvormige littekens aan over, maar die zouden niet al te opvallend moeten zijn als uw nieuwe haar eenmaal is aangegroeid.

“Het nieuwe haar begint drie tot vier maanden later te groeien en blijft een leven lang groeien,” zegt Dr. Jeffrey Epstein, plastisch chirurg en haarherstellend chirurg in Miami. Binnen een jaar zou je het volledige resultaat van de hergroei moeten zien.

Zoek artsen die haartransplantatie aanbieden

 • NeoGraft is een FDA-goedgekeurd apparaat dat gebruikt wordt voor FUE haartransplantatie chirurgie. Dit handbediende toestel oogst individuele haarfollikels zodat een haartransplantatie-expert ze kan implanteren in kalende zones.

Sommige artsen op RealSelf waarschuwen dat NeoGraft artsen toelaat om uit te besteden aan minder ervaren technici die dagelijks worden ingehuurd. Zorg er tijdens uw eerste consultatie voor dat uw procedure nog steeds wordt uitgevoerd door een toegewijde haarherstellende chirurg.

Zelfs met NeoGraft kan een FUE transplantatie vier tot zes uur duren – mogelijk langer, afhankelijk van het aantal grafts dat u nodig heeft.

Zoek artsen die NeoGraft aanbieden

 • ARTAS robotische haartransplantatie is een gerobotiseerde oogstversie van de FUE techniek. Het systeem selecteert folikelgroepen met het hoogste aantal haren en oogst deze op een manier die het uiterlijk van de donorplaats behoudt. De follikels worden vervolgens zorgvuldig, robotisch of handmatig, geplaatst in dunne of kalende gebieden.

“Het voordeel van het ARTAS-systeem is dat het minder belastend is voor de chirurg dan manuele folliculaire unit extractie technieken,” zegt Dr. Daniel Lee, een haarherstellend chirurg in Atlanta. Hij is van mening dat de robot “consistentere resultaten oplevert in vergelijking met individuele chirurgen die manuele technieken gebruiken, met variabele vaardigheidsniveaus”.

ARTAS heeft echter nog steeds supervisie nodig van een ervaren haarhersteller om goede resultaten te behalen.

Zoek artsen die ARTAS gerobotiseerde haartransplantatie aanbieden

 • Bij een PRP-behandeling (platelet rich plasma) neemt een arts een kleine hoeveelheid van uw eigen bloed af, verwerkt dit in een centrifuge om de bloedplaatjes te isoleren en injecteert het vervolgens in uw hoofdhuid. Groeifactoren in de bloedplaatjes zouden de bloedtoevoer naar de haarfollikels verhogen en de anagene (actieve) fase van de haargroei verlengen.

Gerelateerd: Ik probeerde PRFM injecties tegen haaruitval en voel me voor het eerst in jaren hoopvol

Onderzoek heeft aangetoond dat PRP doeltreffend is voor de behandeling van zowel leeftijdsgebonden haaruitval als alopecia areata. Het is ook veilig, relatief goedkoop en minder ingrijpend dan haartransplantatie chirurgie. Het nadeel? De resultaten zijn niet altijd voorspelbaar.

“PRP kan het terugtrekken van de haarlijn tegengaan door het tempo van haarverlies te vertragen,” legt Dr. William Yates uit, een haartransplantatie chirurg in Chicago. “Het helpt het bestaande haar gezonder te worden, en als je slapende haar al te lang niet meer zo is, kan [de procedure] het weer laten groeien. PRP is een geweldige optie en zal je haar zeker verbeteren.”

De meeste patiënten hebben drie tot vier behandelingen nodig, met een tussenpoos van een maand, om een voordeel te zien.

Zoek artsen die PRP aanbieden

Haaruitval zelf behandelen thuis

Deze haargroeimedicijnen en supplementen kunnen ook het dunner worden vertragen en de hergroei stimuleren.

 • Minoxidil (het hoofdbestanddeel van Rogaine) behandelt erfelijke kaalheid met een mannelijk of vrouwelijk patroon (androgene alopecia). Minoxidil is verkrijgbaar als vloeistof of schuim zonder recept en is door de FDA goedgekeurd als een veilige thuisbehandeling. Het werkt door het vergroten van haarfollikels en het verlengen van de groeifase van het haar, voor meer hoofdhuid bedekking. Het is het meest effectief voor mensen onder de 40 met recent haarverlies.

Sommige artsen schrijven een orale vorm van minoxidil voor, die effectiever kan zijn bij de behandeling van kaalheid bij mannen dan de topische oplossing.

 • Finasteride (algemeen bekend als Propecia) is een receptplichtig geneesmiddel dat het niveau verlaagt van het hormoon dat de haarfollikels doet krimpen (dihydrotestosteron, of DHT). Het is klinisch bewezen dat het haaruitval vertraagt bij 88% van de mannen en de haargroei stimuleert bij 66% van de mannen, hoewel het 6 tot 12 maanden kan duren voordat u resultaat ziet.

Finasteride wordt als veilig beschouwd voor vrouwen na de menopauze, maar is riskant voor vrouwen voor de menopauze omdat het kan leiden tot zwangerschapscomplicaties en geboorteafwijkingen.

 • Capillus low-level laser light therapy wordt geleverd in een lasermuts die u thuis elke dag een paar minuten draagt om de haarfollikels te stimuleren. De behandeling is goedgekeurd door de FDA en is bedoeld om dunner wordend haar te laten hergroeien en te versterken en haaruitval te vertragen. De fabrikant biedt ook een lijn stylingproducten en supplementen aan die de volheid en groei van het haar kunnen stimuleren.

 

 • Vitamines en supplementen, waaronder Nutrafol, Biotin en SugarBearHair gummies, worden vaak op de markt gebracht voor haarhergroei. Studies hebben nog niet volledig aangetoond dat ze haar doen hergroeien of haarverlies voorkomen. Ze kunnen echter wel het dunner worden van het haar tegengaan.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval en hoe kan je dit zelf oplossen?

De meeste kaalheidpatronen bij mannen en vrouwen kunnen alleen met een medische behandeling worden verholpen, maar er zijn manieren om vriendelijker met je hoofdhuid om te gaan en je bestaande haar te behouden.

“Patroonkaalheid kan verergerd worden door overmatige stress, slechte bloedcirculatie, slechte voeding, zwangerschap, drugsgebruik, ziekte, schildklierproblemen, enzovoort,” legt Dr. Sanusi Umar, een dermatoloog in Manhattan Beach, Californië, uit. Sommige van deze oorzaken kunnen vermeden worden, andere niet, maar een gezonde levensstijl en stressbeheersing kunnen je haar alleen maar ten goede komen.

Hier zijn nog een paar andere belangrijke manieren om haaruitval te verminderen.

 • Vermijd stress of trauma voor uw hoofdhuid of follikels door strakke kapsels, zoals vlechten of paardenstaarten, of door direct aan uw haar te trekken. Draag geen strakke hoeden of hoofdbanden.
 • Wees voorzichtig bij het wassen, borstelen en stylen van uw haar. Gebruik een kam met brede tanden die niet te hard trekt. Vermijd oververhitting van uw haar of hoofdhuid met stylingtools en producten.
 • Vermijd indien mogelijk medicatie en supplementen waarvan bekend is dat ze haaruitval veroorzaken.
 • Stop met roken. Studies tonen een verband aan tussen roken en haaruitval (om nog maar te zwijgen van andere ernstige gezondheidsproblemen).