Hoe werkt PRP therapie?

Door Kliniekvergelijker
Hoe werkt PRP therapie

Artsen begonnen ongeveer tien jaar geleden PRP-therapie te gebruiken om het genezingsproces in beschadigde gewrichten na letsel of een operatie te versnellen.

Tijdens de behandeling neemt een technicus uw bloed af en draait het in een centrifuge om de bloedplaatjes en het plasma te scheiden. Artsen injecteren vervolgens het plasma, dat bloedvaten helpt herstellen, de celgroei en wondgenezing bevordert en de collageenproductie stimuleert.

Artsen begonnen PRP te gebruiken in de dermatologie nadat onderzoekers hadden ontdekt dat hoge concentraties bloedplaatjes in plasmacellen de haargroei helpen bevorderen door de groeifase van de haarcyclus te verlengen.

Artsen injecteren plasma in de hoofdhuid waar haarverlies is opgetreden. De injecties worden doorgaans drie maanden lang maandelijks toegediend en vervolgens gespreid over ongeveer drie of vier maanden gedurende maximaal twee jaar. Het injectieschema is afhankelijk van uw genetica, patroon en hoeveelheid haarverlies, leeftijd en hormonen.

Werkwijze

De volgende stappen zijn een voorbeeld van een gebruikelijke aanpak van PRP-injecties bij haaruitval:

  • Een arts neemt bloed af uit een ader in de arm.
  • Ze plaatsen het bloedmonster in een centrifuge.
  • De centrifuge laat het bloed draaien en scheidt de bestanddelen ervan.
  • Een arts haalt de bloedplaatjes eruit met een spuit.
  • Een arts injecteert de bloedplaatjes in gerichte gebieden van de hoofdhuid.

Het hele proces kan ongeveer 1 uur duren, en er kunnen meerdere sessies nodig zijn. Na een PRP-behandeling kan iemand meestal zonder beperkingen zijn gewone activiteiten hervatten.

Hoe verhoudt PRP-therapie zich tot andere opties?

Andere behandelingen tegen haaruitval die momenteel op de markt zijn, zijn voor veel patiënten vaak problematischer,

Er zijn twee door de FDA goedgekeurde medicijnen voor de behandeling van haaruitval: finasteride en minoxidil. Maar je moet deze medicijnen gedurende langere tijd consequent innemen en de resultaten zijn inconsistent.

Elk geneesmiddel heeft soms ook bijwerkingen:

  • Minoxidil kan droogheid en jeuk op de hoofdhuid veroorzaken.
  • Finasteride kan seksuele disfunctie bij mannen veroorzaken.
  • Haartransplantatie is een andere optie, maar er moet in de hoofdhuid worden gesneden en de hersteltijd is langer.

Omdat het een chirurgische ingreep is, raden artsen haartransplantatie meestal alleen aan voor mensen met dramatisch haarverlies. Een transplantatie is ook duurder en laat littekens achter.Artsen kunnen PRP-therapie uitvoeren vóór de transplantatie, wat betere resultaten kan opleveren met een dichtere haargroei.