Waarvoor wordt een PRP-behandeling gebruikt?

Door Kliniekvergelijker
PRP-injecties worden gebruikt voor een reeks aandoeningen, * van pijn aan het bewegingsapparaat en verwondingen tot cosmetische ingrepen.
  • Blessures aan pezen, ligamenten, spieren en gewrichten

PRP-injecties kunnen een reeks letsels en aandoeningen van het bewegingsapparaat behandelen. Zo kan het bij chronische peesblessures, zoals een tenniselleboog of een jumpersknie, vaak lang duren voordat deze genezen zijn. Het toevoegen van PRP-injecties aan een behandelingschema kan dan helpen om het genezingsproces te stimuleren, de pijn te verminderen en de activiteiten sneller te hervatten.

  • Postoperatieve genezing

Artsen gebruikten PRP eerst om de genezing na kaak- of plastische operaties te versnellen. Nu zijn de postoperatieve PRP-injecties uitgebreid om spieren, pezen en ligamenten te helpen genezen, aangezien procedures op deze weefsels notoir lange hersteltijden hebben.

  • Artrose
Vroege studies wijzen erop dat PRP-injecties kunnen helpen bij de behandeling van artrosepijn en -stijfheid door het gewrichtsmilieu te moduleren en ontstekingen te verminderen, maar het onderzoek groeit.
  • Haaruitval
PRP-injecties kunnen effectief zijn bij de behandeling van mannelijke kaalheid, zowel om haaruitval te voorkomen als om nieuwe haargroei te bevorderen. PRP kan ook helpen bij het stimuleren van haargroei na haartransplantaties.
  • Huidverjonging
PRP-injecties worden soms gebruikt als anti-verouderingsbehandeling, maar er is weinig bewijs dat PRP rimpels en andere tekenen van veroudering vermindert. Risico's en bijwerkingen van PRP Therapy

Een PRP-injectie is een procedure met een laag risico en veroorzaakt meestal geen grote bijwerkingen. Bij de procedure wordt bloed afgenomen, dus u moet ervoor zorgen dat u gehydrateerd bent en van tevoren gegeten hebt om te voorkomen dat u zich licht in het hoofd voelt. Na de procedure kunt u wat pijn en blauwe plekken op de injectieplaats ervaren.

Omdat PRP-injecties bestaan uit uw eigen cellen en plasma, is de kans op een allergische reactie veel kleiner dan bij andere injecteerbare medicijnen zoals corticosteroïden. Minder vaak voorkomende risico's van PRP-injecties zijn:

Bloeding Weefselbeschadiging Infectie Zenuwverwondingen Als u PRP-injecties overweegt, moet u met uw zorgverlener over alle voordelen en risico's praten.

* Het onderzoek naar de verschillende toepassingen van PRP is veelbelovend en groeit snel. Hoewel de apparatuur om PRP te produceren en de injecties zelf door de FDA zijn goedgekeurd, wordt deze procedure beschouwd als een onderzoeksprocedure en is zij voor de meeste toepassingen niet officieel door de FDA goedgekeurd. Aangezien PRP een stof is die uit het eigen bloed wordt gewonnen, wordt het niet beschouwd als een geneesmiddel. Goedkeuring door de FDA betekent dat artsen PRP kunnen voorschrijven en toedienen als zij denken dat dit in het belang van de patiënt is. Het ontbreken van de FDA-goedkeuring betekent echter dat PRP-behandelingen mogelijk niet door de verzekering worden vergoed.

Waar wordt een PRP-behandeling voor gebruikt