Waarvoor wordt een PRP-behandeling gebruikt?
Door Kliniekvergelijker- Blessures aan pezen, ligamenten, spieren en gewrichten
PRP-injecties kunnen een reeks letsels en aandoeningen van het bewegingsapparaat behandelen. Zo kan het bij chronische peesblessures, zoals een tenniselleboog of een jumpersknie, vaak lang duren voordat deze genezen zijn. Het toevoegen van PRP-injecties aan een behandelingschema kan dan helpen om het genezingsproces te stimuleren, de pijn te verminderen en de activiteiten sneller te hervatten.
- Postoperatieve genezing
Artsen gebruikten PRP eerst om de genezing na kaak- of plastische operaties te versnellen. Nu zijn de postoperatieve PRP-injecties uitgebreid om spieren, pezen en ligamenten te helpen genezen, aangezien procedures op deze weefsels notoir lange hersteltijden hebben.
- Artrose
- Haaruitval
- Huidverjonging
Een PRP-injectie is een procedure met een laag risico en veroorzaakt meestal geen grote bijwerkingen. Bij de procedure wordt bloed afgenomen, dus u moet ervoor zorgen dat u gehydrateerd bent en van tevoren gegeten hebt om te voorkomen dat u zich licht in het hoofd voelt. Na de procedure kunt u wat pijn en blauwe plekken op de injectieplaats ervaren.
Omdat PRP-injecties bestaan uit uw eigen cellen en plasma, is de kans op een allergische reactie veel kleiner dan bij andere injecteerbare medicijnen zoals corticosteroïden. Minder vaak voorkomende risico's van PRP-injecties zijn:
Bloeding Weefselbeschadiging Infectie Zenuwverwondingen Als u PRP-injecties overweegt, moet u met uw zorgverlener over alle voordelen en risico's praten.* Het onderzoek naar de verschillende toepassingen van PRP is veelbelovend en groeit snel. Hoewel de apparatuur om PRP te produceren en de injecties zelf door de FDA zijn goedgekeurd, wordt deze procedure beschouwd als een onderzoeksprocedure en is zij voor de meeste toepassingen niet officieel door de FDA goedgekeurd. Aangezien PRP een stof is die uit het eigen bloed wordt gewonnen, wordt het niet beschouwd als een geneesmiddel. Goedkeuring door de FDA betekent dat artsen PRP kunnen voorschrijven en toedienen als zij denken dat dit in het belang van de patiënt is. Het ontbreken van de FDA-goedkeuring betekent echter dat PRP-behandelingen mogelijk niet door de verzekering worden vergoed.
