Laserontharing : Wat u moet weten

Meest waard om te doen: 2020

Wat is een laserontharing?

Bij een laserontharing zal men gebruikmaken van lichtenergie om de haarfollikels permanent te vernietigen of beschadigen. De meest voorkomende plaatsen zijn de benen, de oksels, de rug, of het gezicht en hebben vaak als doel om haar tegen te gaan. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zal laserontharing tot maar liefst 70% van de haargroei verminderen. Hoewel het haar echter niet voor altijd weg is, zal het meestal veel fijner en onopvallender terug groeien. 

Gezien ieder lichaam anders is, is het niet mogelijk om te vertellen hoeveel sessies er nodig zullen zijn. Over het algemeen lijken zes à acht laserbehandelingen, verspreid over vier à acht weken, nodig te zijn om resultaten te zien. Vervolgens wordt er jaarlijks een onderhoudssessie ingepland. 

Verder zullen er ook verschillende ontharingsschema’s zijn per lichaamsdeel. “Bij ons gebruiken we voor het gezicht altijd laserontharingsbehandelingen van vier tot zes weken. Voor andere lichaamsdelen gebruiken we zes tot acht weken. Deze aantallen zijn gebaseerd op de verschillende haargroeicycli”, zegt Dr. Alex.  

We raden aan om een ontharingsbehandeling in de late herfst of vroege winter in te plannen zodat je tegen de zomer een gladde huid hebt. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een laserontharing?

Voordelen 

 • Leden die de ontharingsprocedure reeds uitgevoerd hebben, gaven op Kliniekvergelijker aan dat ze het de moeite waard vonden. Ze zagen een merkbare afname van hun haargroei, zelfs al na twee sessies.  
 • De lasers kunnen zich heel precies focussen op de gebieden waar je het haar kwijt wilt. Ze zullen je huid niet beschadigen.  
 • Indien je het vervelend vindt om voortdurend te epileren, scheren, of harsen, zal de laserontharing een geweldig alternatief zijn om je leven makkelijker te maken. 

 

Nadelen 

 • Indien je na de behandeling je lichaam blootstelt aan de zon, kan er huidirritatie ontstaan. Beperk dus steeds direct zonlicht op de behandelde gebieden.  
 • De haren op het lichaam zullen niet allemaal hetzelfde reageren op de laserstralen. Artsen zeggen bijvoorbeeld dat de haren op het gezicht, de oksels, of de bikinilijn het beste reageren omdat deze grof en snelgroeiend zijn.  
 • Technisch gezien is deze ontharing niet permanent: je kan het zien als een permanente haarvermindering, maar het is allesbehalve een permanente haarverwijdering.  
 • Om de behandelingcyclus door te lopen, zal het minstens zes maanden duren. Het kan zelfs nog langer zijn.  
 • Er zijn heel wat opties voor mensen met een donkere huidskleur, maar het werkt nog steeds het beste bij mensen met een lichte huid en donker haar.  
 • Het proces kan voor sommigen oncomfortabel aanvoelen, afhankelijk van de pijndrempel. Sommigen zeggen dat het voelt alsof er een elastiekje op de huid wordt geschoten, anderen spreken van een warm en branderig gevoel.  

Hoeveel kost een laserontharing?

Gemiddeld kost een laserontharing €550, maar het zal variëren tussen de €25 en €3.400. 

“Er zijn heel wat factoren die invloed hebben op de kosten van een laserontharing, zoals het type en de kleur van je haar, het gebied dat behandeld moet worden, en hoeveel sessies men nodig heeft. Zo zal een okselbehandeling gemiddeld slechts €50 kosten, terwijl het veel duurder is voor grotere gebieden. Meestal zijn er ook meerdere behandelingen nodig (gemiddeld 5 à 8) en zal alles afhangen van de lengte van de groeicyclus”, legt plastisch chirurg Dr. Moore uit.  

Wie zijn goede kandidaten voor de laserontharing?

Een laserontharingsbehandeling werkt het beste bij mensen met een lichte huid en donker haar. Het contrast maakt het voor de laser namelijk makkelijker om het pigment in de haarzakjes aan te pakken. Zo zal je bijvoorbeeld amper resultaten zien bij licht haar (blond, rood, of grijs) op een witte huid.  

Tenslotte hebben mensen met een middelbruine huid (Fitspatrick huidtype IV) het laagste risico op hyperpigmentatie nadat een ND:YAG laser gebruikt werd (die amper melanine absorbeert). Bij een donkerbruine huid (type V en VI), zoek je best een dermatoloog die reeds ervaring heeft met je specifieke type huid. De kans is dan groot dat ze dan de ND:YAG of de nieuwere Motus AX laser gebruiken. Dit is de enige alexandrietlaser die veilig gebruikt kan worden bij ieder type huidtint. 

Welke types lasers kunnen er gebruikt worden tijdens een laserontharing?

Op de huidige markt zijn er heel wat lasers die de haren kunnen verminderen. Hoe goed deze lasers presteren, hangt echter af van je huid- en haartype, het ervaringsniveau van de arts, en de instellingen van het toestel.  

Van alle merken aan lasertoestellen die aanbevolen worden, is de beste de LightSheer-laser. Dr. Jenn, dermatoloog, zegt: “De beste, meest gebruikte laser is de LightSheer Duet Diodelaser van Lumenis. Hij werkt snel, is effectief, en is veel minder pijnlijk dan de andere lasers. Hij heeft ook een afzuigsysteem zodat de pijn minder is. Zelf heb ik al 8 verschillende lasers gebruikt en van deze laser was ik echt onder de indruk.” Verder zegt ze ook dat, hoewel de LightSfeer Duet voor alle huidtypes is, de ND:YAG (GentleYag van Syneron/Candela) de beste is voor donkere huid.  

Dr. Tirga is het daarmee eens. “De Alexandrietlasers gebruik ik meestal bij patiënten met een lichte huid, terwijl ik de ND:Yag-lasers gebruik voor donkere, gepigmenteerde patiënten. De diodelasers zijn goed voor elk huidtype, maar de patiënten lijken ze wel als meer oncomfortabel, langduriger, en onprettig te vinden wegens de topische gel.” 

Tot slot zegt Dr. Nele, cosmetisch arts, nog dat “de nieuwe diodelasers, zoals de Emvera Diolux, heel wat voordelen hebben zoals de kortere behandeltijd wegens de hoge energie en spotgrootte, de pijnloosheid op alle huidtypes met het koelsysteem en de snelheid, alsook de plusmodi zodat ze voor elk huidtype veilig zijn.” 

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van een laserontharing?

Het ontharen met behulp van lasers is een veilige procedure, maar zal niet bij iedereen veilig gedaan kunnen worden. Er zijn verder ook enkele risico’s indien het niet uitgevoerd wordt door iemand die erin getraind is of de instellingen van de laser verkeerd staan, terwijl dit net enorm belangrijk is. “Indien de laserontharing gebeurt met de juiste instellingen voor je huidtype, zal je vrijwel geen enkele bijwerking hebben”, zegt Dr. Frederik. “In het ergste geval kan er wat perifolliculair oedeem optreden, een irritatie met kleine bultjes, maar dat is gewoon tijdelijk. Je kunt ook wat roodheid zien die je kunt vergelijken met zonnebrand, maar ook dat is tijdelijk.” 

“Indien de instellingen verkeerd ingesteld zijn, kan dat leiden tot blaren, littekens, of hyperpigmentatie”, zegt Dr. Tigel. Verder is er ook een kans dat de laser net zorgt voor stimulatie van de haargroei (hypertrichose). Dit is het geval wanneer de energie-instelling te laag was.  

Verder zal ook de keuze van de laser belangrijk zijn. “Mensen met een donkere huidskleur kunnen de procedure wel laten uitvoeren, maar hebben een specifiek type laser nodig”, zegt plastisch chirurg Dr. Steve. “Twee mogelijke opties zijn bijvoorbeeld de Nd:Yag en de diode. Er zijn ook veel lasers die een permanente verkleuring van donkere huidstypes kan veroorzaken. Bespreek dit dus zeker met je behandelaar zodat hij op voorhand reeds nagedacht heeft over welk type laser voor jou het beste is.” 

Houd tenslotte ook rekening met eventueel bestaande gezondheidsaandoeningen. Indien je bijvoorbeeld herpes hebt, kunnen lasers dit opnieuw in gang steken. Bespreek dergelijke aandoeningen dus zeker met je arts en neem eventueel antivirale medicatie als voorzorgsmaatregel. “Elke procedure met lasers kan voor irritatie zorgen aan de gevoelszenuwen, en dat is genoeg om weer een uitbraak te veroorzaken. Ik raad mijn patiënten voor en na de behandelingen altijd aan om Valtrex te gebruiken”, zegt Dr. Ern. 

Bij andere huidaandoeningen, zoals eczeem, vraag je je arts best ook of er enkele bijkomende stappen gezet moeten worden voordat je met de behandeling van start kunt gaan. “Laserontharing kan veilig gebeuren indien je eczeem hebt, maar het moet eerst onder controle zijn op de te behandelen gebieden. Anders heb je veel kans op bijkomende irritatie of schade aan de huid”, zegt Dr. Freed. “Goede hydratatie van de huid, topische steroïden, of topische immunomodulatoren zullen helpen om alles onder controle te krijgen.” 

Indien je zwanger bent, raden we aan om geen laserontharing te doen gezien er onvoldoende bewijs is dat de lasers geen invloed hebben op de foetus. Indien je borstvoeding geeft, kunnen er ook hormonale verschuivingen plaatsvinden die van invloed zijn op de haargroei. Overtollig haar kan dan uit zichzelf verdwijnen nadat je stopt met de borstvoeding. Het is dus zeker goed om te wachten indien je zwanger bent en enkele maanden erna (tot je stopt met borstvoeding). Je wacht best met de procedure tot je terug ongesteld bent.  

Verder raden we aan om geen laserontharing te doen indien je een tattoo hebt, althans niet om de ontharing op gebieden met de tattoo te doen. Indien je dit toch doet, loop je het risico om de tattoo te beschadigen omdat de lasers aangetrokken worden door pigment. Je hebt dan ook kans dat de kleur van de tattoo verminderd wordt. 

Om de bovenstaande bijwerkingen te voorkomen, voert je arts best een patchtest uit voordat je begint met de volledige reeks. Deze is volledig gratis en zal gebruikt worden om te bepalen welke laser het beste is voor je huid. Tijdens de behandelingen is het ook aan te raden om steeds toezicht te houden op de huid.  

Hoe bereid je je voor op een laserontharing?

Bijna alle medische professionals en dermatologen zullen je adviseren om tot maar liefst zes weken voor de afspraak de haren niet meer weg te harsen of epileren; scheren mag je wel nog doen. Dit komt omdat de haren in de volle, anagene groeifase moeten zitten (waarbij het actief aan het groeien is) zodat de lasers de haarbollen goed kunnen aanpakken. Dit is ook meteen de reden waarom er pauzemomenten ingepland worden: zo hebben de artsen namelijk altijd de juiste groeifase te pakken. 

Ongeveer 24 uur voor de afspraak zal je het gebied zelf moeten schoonscheren met een nieuw mesje. Dit zal er vervolgens voor zorgen dat het laserlicht duidelijk ziet waar de haarfollikels zitten. Stoppels daarentegen kunnen schade toebrengen aan de laser en maken de kans ook groter dat je huid verbrand wordt. Timing is dus enorm belangrijk: volg zeker de 24 uur-regel.  

Verder zal je tot maar liefst één maand voor de behandeling UV-stralen moeten vermijden, inclusief zelfbruinende lotions en zonnebanken. “Indien je vlak voor de behandeling intens blootgesteld wordt aan UV-licht of de zon, kan dit leiden tot pigmentatiestoornissen, littekenvorming, of blaarvorming”, zegt Dr. Mike, plastisch chirurg. “Dit komt omdat het laserlicht altijd aangetrokken zal worden door plaatsen met veel pigment; hetzij in de huid, maar ook in de follikels.  

Voor sommige mensen kan laserontharing oncomfortabel aanvoelen, maar dat hoeft niet per se voor jou ook het geval zijn. We raden je daarom ook aan om geen cafeïne te drinken op de dag van de behandeling, en zeker niet indien je nerveus bent. Ben je ziek? Dan verzet je best de afspraak omdat je door ziekte meer gevoeliger zal zijn aan de huid (met als gevolg dat de behandeling pijnlijker zal zijn). Hoewel je wel om verdovende crème kan vragen, zullen sommige artsen dit niet gebruiken omdat dit mogelijks de lasers kan afzwakken. 

Wat gebeurt er allemaal tijdens een laserontharing?

Per behandeling zal de laserontharing tot maar liefst één uur duren, maar dit zal wel afhangen van de grootte van dat gebied. Kleinere gebieden (zoals de oren, de kin, of de bovenlip) kunnen uiteraard in slechts één minuut behandeld zijn. Voor gebieden zoals de rug of de benen, mag je zeker een uur rekenen.  

In de eerste stap zal je arts nagaan welk type laser het beste is voor je huid en haar. Hij zal zich hier baseren op je doelen, het al dan niet gebruiken van medicatie, en eventueel aanwezige medische aandoeningen. Vervolgens zal hij deze laser ook nog eens aanpassen aan je huidskleur en haardikte. 

Tijdens de procedure moet je altijd oogbescherming dragen zodat er geen schade gebracht kan worden aan de ogen. Je arts kan ondertussen ook een koelapparaat of koude gel gebruiken zodat er minder schade is aan de huid. Eenmaal alles opgezet is, zal hij eerst beginnen met een testpuls (meteen op het te behandelen gebied). Gedurende enkele minuten zal hij nagaan of je bijwerkingen hebt door de laserstralen. 

Tijdens de behandeling zal de laser voortdurend lichtstralen uitzenden zodat de haarfollikels beschadigd worden en deze niet meer opnieuw kunnen groeien. Je arts zal voortdurend kleine gebieden per keer behandelen waarbij je op de plaatsen zelf steeds wat ongemak kunt voelen. Je kunt deze pijn vergelijken met een klein speldenprikje.  

Indien de behandeling klaar is, kunnen er ijskompressen of ontstekingsremmende crèmes aangevraagd worden. Deze zullen helpen tegen de zwellingen en kalmeren eventuele irritatie. 

Waar kan je je aan verwachten na de laserontharing?

Een tweetal dagen na de behandeling zal je huid eruitzien alsof je verbrand bent door de zon. We raden daarom aan dat je koele kompressen of zachte vochtinbrengende crème moet gebruiken. Indien je gezicht ook behandeld werd, kan je gerust make-up dragen indien dit niet te veel irritatie veroorzaakt.  

Hieronder nog enkele tips die kunnen helpen bij het herstel: 

 • Indien een behandeld gebied de bikinilijn was, wacht je best 24 uur met seksuele activiteiten. 
 • Probeer de eerste dagen na de behandeling geen deo (bij lasering van de oksels), parfums, hete douches, of sauna’s te nemen. Lauwe douches zijn het beste.  
 • Vermijd nog enkele dagen blootstelling aan de zon. Indien je toch in de zon moet komen, smeer je je best in met een zonnecrème van minimaal SPF 30.
 • Tussen de laserbehandelingen mag je voortdurend je haar wegscheren, maar hars of epileer deze nooit. “Indien je besluit om te stoppen met een laserbehandeling, dan kun je terug alle methodes gebruiken om haar te verwijderen”, zegt Dr. Michele.  
 • Het is volkomen normaal dat je na een laserbehandeling wat jeuk, roodheid, of zwellingen ervaart. Dit komt doordat de lasers de haarzakjes geïrriteerd hebben. “Je kunt wat antihistaminicum innemen of een paar keren per dag hydrocortison nemen om de jeuk en roodheid te minimaliseren”, zegt Dr. Will.  

Is de laserontharing doeltreffend?

De meeste mensen zien na een achttal behandelsessies aanzienlijke verminderingen van de haargroei. “Je kunt je ongeveer verwachten aan 70% haarvermindering, zeker na een serie van 6 à 8 sessies”, zegt Dr. Vitel. “Je kunt nog steeds nieuwe afspraken inplannen indien je de hergroei wilt behandelen of de resultaten wilt behouden.”  

Gedurende iedere behandeling zal er schade toegediend worden aan de groeiende haarfollikels. Vervolgens zal er minder bloed stromen naar de haarzakjes waardoor de haren geleidelijk aan dunner en zwakker worden.  

Hoewel de haren niet onmiddellijk zullen uitvallen, zal dit uiteindelijk wel gebeuren. Sommige haren vallen er bijvoorbeeld meteen uit tijdens de sessie, terwijl andere haren wat meer tijd nodig hebben. 

Is de laserontharing permanent?

Een laserontharing zal permanent de haargroei verminderen, maar zal niet permanent de haargroei verwijderen. Indien er haren zijn die niet vernietigd kunnen worden door een laser, kan je elektrolyse overwegen.