PRP – tegen haaruitval : Wat u moet weten

Wat is een PRP-behandeling tegen haaruitval?

Bij PRP (bloedplaatjesrijk plasma) zal er een niet-chirurgische behandeling plaatsvinden tegen je haaruitval. Bij deze ingreep zal men bloedplaatjes van het eigen bloed nemen en vervolgens injecteren in de hoofdhuid zodat je haar kan herstellen. De bloedplaatjes bevatten signaalstoffen van cellen die zorgen voor weefselverjonging en genezing van de haren. Plasma is op zijn beurt een vloeistof in het bloed die deze bloedplaatjes doorheen het lichaam zal dragen. Hoewel het nog niet door de FDA goedgekeurd is, blijkt onderzoek wel aan te tonen dat het goed helpt tegen haaruitval (door ouderdom) of alopecia areata (haaruitval wegens een ziekte).  

De behandeling is bovendien volledig veilig uit te voeren, relatief goedkoop, en enorm laagdrempelig in vergelijking met een haartransplantatie. Verder lijken artsen ook op te merken dat het de follikels stimuleert en verder haaruitval effectief kan vertragen. In sommige gevallen lijkt er zelfs nieuw haar te groeien.  

In geval van een PRP zal men bloedplaatjes injecteren om de bloedtoevoer naar haarfollikels te stimuleren. Op die manier is er ook een stimulatie van de haargroei en zal de actieve groeifase van het haar tegengaan dat het nog kan uitvallen. “De bloedplaatjes stimuleren de slapende haarzakjes zodat ze terug haren kunnen laten groeien”, zegt Dr. Dave, plastisch chirurg. “Studies hebben reeds aangetoond dat je er meer haarfollikels door krijgt en je haar dikker wordt.”  

De injecties van PRP zijn al een tiental jaar geleden ontstaan in Europa. Vandaag de dag wordt het dan ook voor heel wat zaken gebruikt, bijvoorbeeld als behandeling tegen gewrichtsgenezing en huidverjonging.  

Tip van Kliniekvergelijker: Indien je op zoek bent naar behandelingen tegen haaruitval, raadpleeg je best een arts om na te gaan wat de oorzaak is van je dunner wordende haar. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het makkelijk opgelost kan worden met extra vitamines waardoor het dus niet nodig is om een PRP-behandeling te laten uitvoeren.  

Wat zijn de voor- en nadelen van PRP-behandeling tegen haaruitval?

Voordelen 

  • Leden zeggen op Kliniekvergelijker dat de procedure zo goed als pijnloos is en ze nu veel voller en dikker haar hebben.  
  • Hoewel het doel van PRP is om haarverlies tegen te gaan of te stoppen, zal er bij sommige patiënten een lichte hergroei van de haren zijn.  
  • De behandeling is niet-chirurgisch waardoor er geen downtime is en er ook geen ernstige risico’s zijn. In een half uurtje ben je terug naar huis.  
  • Uit studies is gebleken dat mannen én vrouwen positieve resultaten hebben na een PRP-behandeling.  
  • De behandeling is veel goedkoper dan een haartransplantatie omdat het niet-chirurgisch is en er geen garantie is dat je nieuwe haren zult krijgen. 

 

Nadelen 

  • Leden die de behandeling als ‘niet de moeite waard’ beoordeeld hebben op Kliniekvergelijker, deden dit omdat ze na meerdere behandelingen én maandenlang wachten nog steeds niet tevreden waren met de resultaten.  
  • De mate waarin je verbetering ziet door een PRP-behandeling, is van veel factoren afhankelijk (bijvoorbeeld de spreiding en hoeveelheid van het haarverlies, hoelang je er al mee te kampen hebt, etc.). Hoe sneller een arts de PRP-behandeling doet, hoe beter de resultaten zullen zijn.  
  • Je zal in je eerste reeks zeker zes behandelingen nodig hebben waar er steeds vier à zes weken zullen tussen zitten. 
  • De resultaten van een PRP-behandeling zijn niet permanent: om de paar maanden zal je terug moeten keren om de resultaten te kunnen behouden.  
  • Bij grote, kale plekken of langdurige kaalheid zal je allesbehalve de gewenste resultaten boeken met enkel een PRP-behandeling. Toch kan de behandeling handig zijn indien je gewoon toekomstig haarverlies tegen wilt gaan. 

Hoeveel kost een PRP-behandeling?

De kostprijs zal variëren tussen de €200 en €1.000. 

De kosten van de behandeling zullen bepaald worden door de locatie van de arts en zijn ervaring. Verder zal het ook afhangen van hoeveel behandelingen je aanvraagt. 

Gezien een PRP-behandeling als cosmetische procedure gezien wordt, zal je ziekteverzekering de kosten niet terugbetalen. 

Wat gebeurt er allemaal tijdens een PRP-behandeling?

Voordat er van start gegaan wordt met een PRP-behandeling, zal er eerst bloed getrokken worden. Dit zal meestal gebeuren uit een ader aan de binnenkant van je elleboog. Vervolgens zal je 10 minuten moeten wachten omdat de rode bloedcellen van het plasma gescheiden moeten worden en er bloedplaatjes moeten ontstaan.  

Vervolgens zal de arts de dunner wordende delen van de hoofdhuidharen gaan verdoven en zal hij in alle gebieden injecties uitvoeren. “Verdoving is niet verplicht, maar de meesten zullen er wel voor kiezen”, zegt Dr. Clerck, haarherstellend chirurg. “We geven onze verdoving met een chiller-apparaat dat extreem veel koude lucht blaast. Zo zal het injectiegebied gedurende heel korte tijd wat verdoofd zijn. In sommige gevallen gebruiken we ook verdoving met een naald.” Het hele proces duurt 10 tot 20 minuten en je kunt meteen je normale activiteiten hervatten.  

Tip van Kliniekvergelijker: Je kunt een PRP-behandeling ook combineren met microneedling (een niet-chirurgische behandeling waarbij kleine naaldjes in het huidoppervlak gestoken worden om een wondgenezingsreactie bij het lichaam op te wekken). Vervolgens zal je nieuw collageen aanmaken waardoor het een effectieve behandeling is bij androgene alopecia (vrouwelijke kaalheid).  

Is de PRP-behandeling een pijnlijke procedure?

PRP-behandelingen zijn zo goed als pijnloos, maar sommige leden voelden wel pijn omdat de hoofdhuid onvoldoende verdoofd geraakte.  

Indien je je zorgen maakt over hoeveel pijn het doet, moet je dit altijd bespreken met je arts. Hij kan dan voldoende verdoving toedienen en geduldig wachten tot je niets meer voelt. De injecties gebeuren snel, maar hoeven dus zeker geen pijn te doen.  

Welke risico's en bijwerkingen horen bij een PRP-behandeling?

Gezien de PRP-behandeling niet-chirurgisch is, zijn er vrijwel geen risico’s. De meeste bijwerkingen zijn roodheid, kleine bloedingen op de plaatsen waar de injecties plaatsvonden, en een lichte pijn. Je kunt dus gewoon enkele dagen wat kleine zwellingen of ongemak voelen. 

Uit een studie in 2015 is gebleken dat “de injectie van PRP-preparaten positieve, therapeutische effecten leken te hebben op alopecia androgenetica, dit zonder bijwerkingen”.  

Hoe effectief zal een PRP-behandeling helpen tegen haaruitval?

Indien je lichaam goed reageert op de PRP-behandeling, zal je binnen de vier maanden al resultaten zien. De doeltreffendheid is echter niet gegarandeerd en iedereen zal er anders op reageren. Toch heeft onderzoek kunnen aantonen dat de meeste mannen en vrouwen tevreden zijn met de resultaten, al is bijkomend onderzoek zeker aangewezen. 

Uit een studie in 2016 hebben onderzoekers bij 25 mensen gekeken naar de effecten van een PRP-behandeling op haaruitval. Bij de ene helft hebben ze PRP toegediend, bij de andere helft een placebo. Na drie behandelingen (met steeds één maand tussen) hadden de mensen met de PRP-behandeling meer volume en dikte van de haren (Dermatologic Surgery). In een andere studie uit 2015 vonden ze dat de PRP-behandeling een positieve invloed had op het aantal haren, de sterkte van de haarwortel, en de dikte.  

Indien de haren hersteld zijn door een PRP-behandeling, zal dit altijd bepaald zijn door je leeftijd, je genen, je geslacht, hormonen, en nog enkele andere factoren. “Je moet in de eerste plaats wel nog wat haar hebben. Als je bijvoorbeeld enorm kaal bent, zal een PRP-behandeling je niet meer kunnen helpen”, zegt Dr. Berts. Verder ziet hij ook veel verschillen tussen patiënten. “We kunnen echt niet voorspellen hoe je zal reageren op de PRP-behandeling. Ik zeg mijn patiënten altijd dat ze vier maanden moeten wachten om de verschillen te zien. Als ze tegen dan nog niets opmerken, zal de PRP-behandeling geen effect hebben op hen.”  

Verder zal je de resultaten ook positief kunnen beïnvloeden door een gezonde levensstijl aan te nemen. Je kan dit doen door evenwichtig te eten, goed te sporten, en te stoppen met roken en andere nicotineproducten (gezien deze er allemaal voor zorgen dat je haren stoppen met groeien).  

Na een PRP-behandeling zal je ook onderhoudsbehandelingen nodig hebben indien je blijvende resultaten wilt. Dit aantal zal afhangen van zaken zoals de hoeveelheid en de mate van je haarverlies, alsook je leeftijd. Men zal bijvoorbeeld in de meeste gevallen beginnen met één injectie om de 4 à 6 weken gedurende 3 à 6 maanden. Vervolgens kan je de injecties spreiden naar 3 à 4 maanden (gedurende max. 2 jaar).  

Tip van Kliniekvergelijker: Je kan je arts altijd vragen of hij de PRP-behandeling wil combineren met een andere topische behandeling (zoals Rogaine of finaesteride, vaak voorgeschreven als Propecia). “Ik vind dat een combinatietherapie met minoxidil (Rogaine) meestal goed is voor de resultaten”, zegt Dr. Jeff.  

Wat zijn de beste alternatieven voor een PRP-behandeling?

Indien je permanent haaruitval tegen wilt gaan, is het misschien goed om een haartransplantatie te overwegen. “Haartransplantaties zijn nu eenmaal duurzamer en effectiever dan PRP-behandelingen. Ze kosten echter véél meer”, zegt Dr. Berts. Een transplantatie zal ook gepaard gaan met een langere hersteltijd. 

Een haartransplantatie FUE (follicular unit extraction) is de meest uitgevoerde haartransplantatie in de Verenigde Staten. De chirurg zal dan één voor één voldoende haarzakjes uit het achterhoofd halen en deze met kleine incisies implanteren in andere gebieden. Je kan zo wel duizenden kleine, ronde littekens krijgen. De procedure heeft weinig downtime en doet minder pijn dan FUT. De artsen die de procedure uitvoeren, gebruiken meestal een ARTAS-robot of NeoGraft om aan de follikels te komen die ze kunnen implanteren.