Mommy Makeover : Wat u moet weten

Meest waard om te doen: 2019, 2020, 2021, 2022

Wat is een Mommy Makeover?

Bij een Mommy Makeover zal er een combinatie zijn van meerdere plastisch-chirurgische ingrepen zodat je uiteindelijk eindigt met het lichaam van je dromen. Dit kan vooral handig zijn indien je een baby hebt en je dramatische veranderingen wilt herstellen die ontstaan zijn na de bevalling, de zwangerschap zelf, of door het geven van borstvoeding. 

Volgens Dr. Moran, plastisch chirurg, is het ook zo dat de Mommy Makeover vaak voorkomt bij patiënten die veel afgevallen zijn. Hij ziet ook vaak patiënten die meerdere problemen in één keer aan willen pakken en dit willen doen met deze combinatie van ingrepen. 

Indien je zwanger bent geweest, zal de vrouw vaak een losse buikhuid hebben met hangende borsten, om nog maar te zwijgen over de veranderde buikspieren en fascia die niet zomaar hersteld kunnen worden met een bezoekje aan de gym”, zegt Dr. Tekan. Deze verzakkingen zijn voornamelijk te wijten aan de buikwand die enorm uitgerekt is in combinatie met hardnekkig vet.  

“Beseffen dat je lichaam er ineens anders uitziet, kan enorm verwoestend zijn voor het mentale welzijn. Je doet misschien wel je best in de sportschool, maar geen enkele oefening kan er nog voor zorgen dat je er even geweldig uitziet als vroeger”, zegt Dr. Moerkerken. “Met de Mommy Makeover kunnen we echter teruggaan in de tijd van voor de bevalling en zal de vrouw terug fit en gelukkig in het leven staan.” Het is dan ook zo dat vele moeders pas écht aan zelfzorg kunnen doen en voor de kinderen kunnen kijken indien ze een manier gevonden hebben om terug blij te zijn met het eigen lichaam. 

Wat is er allemaal inbegrepen bij een Mommy Makeover?

Het grootste voordeel aan de Mommy Makeover is dat je deze volledig naar eigen wensen in kunt plannen. Zo zal je plastisch chirurg bij het invullen van het behandelplan zich volledig baseren op je eigen behoeften. De twee meest voorkomende chirurgische ingrepen tijdens een Mommy Makeover zijn de volgende: 

  • Een buikwandcorrectie. Dit kan eventueel gecombineerd worden met een diastasis recti herstel waarbij overtollig vet en huid verwijderd wordt zodat de buik strakker wordt en de spieren terug kunnen herstellen. Tijdens deze ingreep kan er ook een navellift plaatsvinden. 
  • Een borstcorrectie. Deze ingreep wordt voornamelijk gedaan indien men het verloren volume terug wil krijgen (in dit geval gaat het dan om een borstvergroting). De operatie kan eventueel in combinatie gebeuren met een borstlift zodat de verslapte borsten terug opgewekter staan. Naast een borstvergroting is het uiteraard ook mogelijk om een borstverkleining uit te voeren: in dat geval verkleint men de borsten door overtollig weefsel en huid te verwijderen met eventueel een tepeloperatie of tepelhofverkleining. 

 

Verder kan het behandelplan ook bestaan uit de volgende ingrepen, al komen deze iets minder voor dan de bovenstaande twee ingrepen: 

  • Een liposuctie, bedoeld om het lichaam fijner te laten lijken. In dit geval zal men het overtollige vet wegzuigen.  
  • Een Braziliaanse butt lift met eventueel een heupvergroting. 
  • Een vaginale verjongingsprocedure. Voorbeelden van deze ingreep zijn de perineoplastie waarbij de vaginale ingang strakker gemaakt wordt, vaginoplastie waarbij de vagina strakker gemaakt wordt, of labiaplastie om de kleine schaamlippen te veranderen naar wens. 
  • Een laserverjonging van de huid. Dit gebeurt meestal met injectables zoals Botox of fillers en is bedoeld om de rimpels weg te krijgen, kringen onder de ogen op te vullen, en er gewoon beter uit te zien in het gezicht.  

 

Zoals je kunt zien, zijn er dus heel wat mogelijkheden om een Mommy Makeover op maat te maken. Dit maakt het dus ook een ingreep die zeker zal lonen om een consult in te plannen met een chirurg die er ervaring in heeft én een certificaat heeft. Enkel op die manier kun je namelijk weten of hij de operatie correct kan uitvoeren en kan je ook meteen bespreken wat zijn mening is over de ingrepen die je uit wilt voeren. Tot slot kan je tijdens dit consult ook meteen de kosten bespreken. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een Mommy Makeover?

Voordelen 

  • Een Mommy Makeover kan helpen bij heel wat medische problemen. Denk hierbij maar aan het herstellen van diastasis recti (indien de buikspieren gescheiden zijn in het midden), hernia’s, rugpijn, en urine-incontinentie (wat vaak voorkomt nadat men bevallen is).  
  • Leden op Kliniekvergelijker zien de Mommy Makeover als 95% de moeite waard. De meesten waren enorm positief te spreken over de boost in hun zelfvertrouwen.  
  • Met deze combinatie van ingrepen kun je meerdere problemen aanpakken in slechts één sessie. Zo hoef je dus maar één keer volledig of plaatselijk verdoofd te worden en hoef je ook maar één keer te herstellen.  
  • Het is perfect mogelijk om je lichaam te herstellen na een bevalling. Misschien ziet het er zelfs nog beter uit dan het lichaam vóór de zwangerschap! 
  • Littekens van een keizersnede en ook zwangerschapsstriemen kunnen weggedaan of verminderd worden met een abdominoplastie (buikwandcorrectie). 

 

Nadelen 

  • Leden op Kliniekvergelijker die de combinatie van ingrepen niet de moeite waard vonden, hadden voornamelijk last van enorm veel pijn tijdens het herstellen en hadden problemen zoals enorme littekens, asymmetrische borsten, of ongelijke liposuctie. 
  • Procedures waarbij men het lichaam accentueert (zoals liposuctie of de buikwandcorrectie), zullen je niet beschermen tegen de gevolgen van gewichtstoename. Je zult je nog steeds aan een gezond dieet met veel beweging moeten houden om de resultaten te kunnen behouden. 
  • Na de Mommy Makeover hebben de meesten tot maar liefst vier weken downtime nodig (sommigen zelfs drie maanden) om volledig als voorheen te zijn. Voor sommige patiënten is dit niet zo handig (zeker indien er kinderen zijn of het moeilijk is om verlof te nemen op het werk).  
  • Na de operatie zal je enorm veel hulp moeten vragen aan je omgeving. Je zult de eerste week ook geen zware dingen mogen tillen zoals huisdieren of kleine kinderen.  
  • Met de operatie zal je sowieso achterblijven met littekens (zoals een litteken van de ene heup naar de andere wegens een buikwandcorrectie). 

Hoeveel kost een Mommy Makeover?

Een Mommy Makeover zal tussen de €5.000 en €20.425 kosten. 

Uiteraard zullen deze kosten volledig bepaald worden door welk type ingrepen je wilt laten doen, alsook de mate van ervaring bij de chirurg, zijn locatie, en nog enkele andere factoren.  

Gezien de Mommy Makeover bekeken wordt als cosmetische ingreep, zal het niet terugbetaald worden door de ziekteverzekering. In enkele gevallen wordt het echter wél terugbetaald (zoals bij hernia of een noodzakelijke borstverkleining). 

Wie zijn goede kandidaten voor een Mommy Makeover?

Patiënten die een Mommy Makeover willen uitvoeren, voldoen meestal aan de volgende voorwaarden: 

  • Ze hebben een stabiel gewicht. Hoe verleidelijk het ook is, zal er daarom ook geen Mommy Makeover ingepland worden vlak na een zwangerschap. Je wacht dan ook best zes maanden tot na je gestopt bent met het geven van borstvoeding. Dit zal je chirurg ook helpen om te bepalen hoe je lichaam eruitziet zonder ‘speciale periodes’ zoals de zwangerschap.  
  • Ze zijn binnen de 10 kg van het ideale lichaamsgewicht. Dit gewicht is echter geen algemene vuistregel en kan bij iedere chirurg anders zijn. Bij specifieke gewichtsproblemen moet je dit ook altijd op voorhand bespreken met je chirurg. 
  • Ze zijn in een goede algemene gezondheid.  
  • Ze roken niet. Indien je rookt of vapet, zal dit invloed hebben op de genezing. Daarom zal je chirurg je altijd vragen om ermee te stoppen minstens twee weken ervoor en minstens drie weken erna.  

 

Verder willen we ook nog duiden op het belang van eerlijkheid over de huidige gezondheid. Enkel op die manier zal je kans op risico’s door de operatie zo klein mogelijk zijn. 

Hoe bereid je je voor op een Mommy Makeover?

Indien je vóór de operatie al wat dingen regelt, ben je er zeker van dat je herstel enorm vlot zal lopen en je gerust aan je herstelperiode kunt beginnen. Je chirurg zal je in de meeste gevallen een lijstje meegeven die de volgende zaken kan bevatten: 

 

1. Herstelbenodigdheden kopen 

De belangrijkste benodigdheden voor een herstel zijn ontlastingverzachters (gezien de pijnmedicatie zal zorgen voor een hardere ontlasting), compressiekleding, en eventueel enkele supplementen zoals arnica (om blauwe plekken te verminderen).  

Verder kunnen ze ook een lijstje geven van materiaal dat nodig zal zijn om de incisies schoon te houden: verbandmateriaal, schoonmaakmateriaal, en antibiotische zalf (zoals mupirocine).  

Tot slot zal je ook nog blij zijn met losse kleding en hemden met knoopsluitingen zodat je deze niet over het hoofd moet trekken. Zo zal je makkelijker aangekleed zijn en zal je geen pijn voelen omdat je je armen niet hoeft op te tillen. Op die manier voorkom je ook meteen wrijvingen tegen de incisies. Het is ook altijd handig om enkele warme maaltijden op voorhand te bereiden en in de vriezer te hebben zodat je deze enkel nog moet opwarmen na de operatie. 

 

2. Kinderopvang 

Gezien je na de operatie geen zware dingen mag tillen, zal het belangrijk zijn dat je anderen hebt die voor je kinderen en huisdieren zorgen.  

 

3. Vermijd nicotine 

De meeste artsen zullen je aanraden om maar liefst vier weken (idealiter zelfs meer) te stoppen met roken voordat deze operatie plaatsvindt. Dit gaat om sigaretten, maar ook vapes en nicotine-vervangende zaken. Ze kunnen elk voor zich het risico verhogen op ernstige complicaties en hebben ook een negatieve impact op je herstel.  

“Je moet ook altijd opletten met passief roken”, zegt Dr. Thimon. Nicotine zal je bloedtoevoer naar de huid verminderen waardoor je na de operatie een grotere kans hebt op weefselsterfte (huidnecrose). 

 

4. Medicijnen en supplementen 

Het is belangrijk om op voorhand reeds gesproken te hebben met je arts over je medicijnen en supplementen. Sommige zaken (zoals pijnstillers, medicatie, en decongestiva) mogen namelijk niet ingenomen worden na de operatie.  

Indien je chronische pijn hebt en opioïden inneemt, zal er een overleg moeten zijn tussen de chirurg, anesthesist, en huisarts om deze medicatie zo nodig aan te passen zodat het geen invloed heeft op het herstellen en de operatie zelf.  

Als je dagelijks Tramadol gebruikt, is er ook een kans dat je deze dosis aan moet passen. “Bij inname van dergelijke medicatie is het niet zo dat je de operatie niet mag uitvoeren, maar het kan wel zijn dat je de pijn na de operatie minder onder controle zult hebben”, zegt Dr. Maritt, plastisch chirurg. “Indien je regelmatig Tramadol inneemt (of een andere opioïde pijnstiller), kan je ongevoelig geraken voor de effecten ervan en is het mogelijk dat je extra pijnstillers nodig hebt om de pijn alsnog onder controle te krijgen.” 

Verder is het ook van groot belang om je arts te vertellen over eventuele afslanksupplementen. Neem ook geen phentermine (Lomaira en Adipex-P) op de dag voor én de dag van de operatie omdat dit ernstige complicaties kan veroorzaken eenmaal de narcose toegediend wordt. 

Hoe verloopt een Mommy Makeover?

Iedere Mommy Makeover zal uitgevoerd worden in een privé operatiecentrum van de chirurg of een ziekenhuis. Indien dit niet het geval is, moet je ervoor zorgen dat de locatie wel degelijk ziekenhuisrechten heeft zodat spoedeisende hulp altijd mogelijk is indien er iets misgegaan is.  

Voor de operatie zelf is de kans groot dat je volledige anesthesie krijgt en je volledig inslaapt en geïntubeerd blijft totdat de operatie voltooid is. Sommige chirurgen zullen echter ook IV-sedatie gebruiken en houden je dan voortdurend in de gaten om je veiligheid te bewaren. Eenmaal je voorbereid bent op de operatie, zullen ze het behandelplan uitvoeren zoals besproken. 

  • Borstlift. De chirurg hervormt eerst het borstweefsel en verwijdert de extra huid. Vervolgens zal hij de tepel en het tepelhof verplaatsen zodat alles er natuurlijk uitziet. 
  • Borstvergroting. De borstvergrotingen zullen meestal gebeuren met siliconen- of zoutwaterimplantaten en zullen geplaatst worden over de borstspier. Indien je op zoek bent naar een eerder kleinere vergroting (zonder lift), kan er een vettransplantatie gedaan worden. Hierbij zullen ze aan de hand van een liposuctie het vet uit je lichaam zuigen (meestal de buik of dijen) en zal het gezuiverde vet geïnjecteerd worden in de borsten. Sommige vrouwen kiezen er bij de borstvergroting ook voor om ook een borstlift in te plannen.  
  • Buikwandcorrectie. Voor deze operatie zal de chirurg eerst beginnen met een kleine incisie van de ene heup naar de andere. Vervolgens trekt hij de huid en het buikvetweefsel terug zodat de buikwand bloot is. Hij herstelt en verstevigt vervolgens de buikspieren en zal overtollig weefsel en huid verwijderen. Eventueel kan er ook een herstel plaatsvinden van hernia of diastasis recti. In de meeste gevallen wordt er ook voor gekozen om de navel op een andere positie te zetten voordat de incisie terug toegedaan wordt. 
  • Liposuctie. In geval van liposuctie zullen er kleine incisies gemaakt worden en wordt er steeds een dunne buis (canule) in de huid gestoken om er het vet weg te zuigen. Sommige liposuctietechnieken maken het ook mogelijk om de huid strak te trekken zodat het niet verzakt is eenmaal het vet weggezogen is.  
  • Vaginale verjonging. Bij deze ingreep zal een arts de vagina strakker maken met een perineoplastie, het vaginakanaal of de bekkenbodem strakker maken met een vaginoplastie, of de organen herstellen die het vaginakanaal duwen (prolapsherstelling).  

 

Nadat de operatie klaar is, zal je naar een uitslaapkamer gebracht worden totdat je wakker wordt. Ondertussen zullen ze ook verband of gaas aanbrengen op de incisies en dit bedekken met een elastisch verband of tape. Vaak zullen de chirurgen ook twee drainageslangen aan de heupen plaatsen zodat seroma (vochtophoping) geen kans heeft. Bij een buikwandcorrectie of abdominoplastie kiezen sommige chirurgen er echter ook voor om geen drainages te plaatsen. 

Het is perfect mogelijk dat je een paar uur na de operatie naar huis kunt, maar het kan ook zijn dat je chirurg je daar houdt zodat hij je veiligheid kan waarborgen. Indien het een grote ingreep was die meerdere uren geduurd heeft, is de kans groot dat hij je pas de volgende dag naar huis laat gaan (eenmaal je stabiel genoeg bent). Dit verhoogt echter de kosten, maar is noodzakelijk om veilig naar huis te kunnen. 

Hoelang duurt een Mommy Makeover?

Meestal zullen deze operaties tussen de 3 en 6 uren duren, maar dit zal volledig bepaald worden door het aantal ingrepen dat je wilt laten doen. 

Let er wel op dat er steeds een maximaal aantal ingrepen is dat chirurgen in één operatie zullen doen (om de veiligheid van je lichaam te garanderen). Over het algemeen zullen ze een limiet stellen van 6 uren (let op: een buikwandcorrectie kan soms al 4 uren in beslag nemen).  

Is een Mommy Makeover gevaarlijk?

Over het algemeen wordt de Mommy Makeover als veilige procedure gezien, maar er zijn altijd risico’s. Naarmate je steeds meer ingrepen met elkaar combineert (en de operatie dus langer duurt), zullen er ook steeds meer risico’s aan verbonden zijn. 

Dr. Fren, plastisch chirurg, waarschuwt zijn patiënten altijd: “Probeer nooit operaties aan te vragen waarbij de ingrepen meer dan 6 uur in totaal zijn. Indien je dus procedures met elkaar wilt combineren, mogen deze nooit langer dan 6 uur duren. Veiligheid staat altijd voorop, dus kies ook altijd een chirurg die het certificaat van The American Board of Plastic Surgery gekregen heeft.” Dr. Kamil, plastisch chirurg, zegt dat er bij elke operatie een infectie kan ontstaan: “Tekenen van infecties zijn roodheid, pijn, en/of etterende drainage.” 

Indien je een buikwandcorrectie laat doen, heb je het meeste kans op bijkomende complicaties. Zo zal de procedure maar liefst bij 3% van de patiënten voor complicaties zorgen (volgens een studie in 2015, uitgevoerd door Plastic and Reconstructive Surgery). De meest voorkomende complicatie is de bloedophoping onder de huid (hematoom). Verder heeft de buikwandcorrectie ook de hoogste sterftecijfers. Dr. Rick, plastisch chirurg, merkt op dat “de sterftecijfers van de buikwandcorrectie variëren tussen de 0,02% en 0,16%. Bij een keizersnede is het bijvoorbeeld 0,02% dus je moet zeker opletten met deze operatie.”  

Bij een BBL zal je je er ook altijd van bewust moeten zijn dat dit vooral risicovol is indien het gebeurt door de verkeerde chirurg. Je moet er dan ook altijd zeker van zijn dat hij zeer veel ervaring heeft en het certificaat gekregen heeft gezien je enkel zo zeker zult zijn dat hij alle richtlijnen volgt. Verder lijken bloedstolsels (trombose) en, in zeldzame gevallen, ook bloedstolsels die de longen bereiken (pulmonale trombo-embolie) mogelijk en is dit best gevaarlijk. 

Om zo veilig mogelijk te zijn, moet je daarom tijdens het herstellen altijd alert zijn op bepaalde zwellingen, verkleuringen, en pijn omdat deze bloedstolsels kunnen betekenen. Verder kun je ook pijn op de borst, kortademigheid, of het ophoesten van bloed opmerken. In deze gevallen moet je steeds medische hulp zoeken. “De typische periode waarin bloedstolsels in de aderen het meeste risico geven, zijn de eerste vijf dagen na de operatie”, zegt Dr. Jonas, plastisch chirurg. 

Je kans op bloedstolsels zal gedurende drie maanden na de operatie hoger liggen dan normaal, dus wacht ook even met vliegtuigreizen en probeer zoveel mogelijk de benen te strekken na de operatie. Waar het uiteindelijk op neerkomt, is dat de beste manier om je veiligheid te garanderen nog steeds de tijd nemen is om een goede chirurg te zoeken die de operatie voldoende vaak uitvoert. Tijdens de consultatie vraag je best naar hun complicatiecijfers, welke handelingen ze uitvoeren om risico’s tegen te gaan, en hoe ze omgaan met patiënten indien de complicaties zich tóch voordoen. 

Hoelang duurt het om te herstellen van een Mommy Makeover?

De hersteltijd van een Mommy Makeover zal volledig afhangen van het aantal ingrepen dat je hebt laten doen én welke deze waren. Je chirurg zal je echter op voorhand al een indicatie kunnen geven van hoelang het ongeveer zal duren, maar je kunt je vrijwel altijd verwachten aan 2 weken verlof van het werk (met mogelijks zelfs 6 weken indien je job wat zwaarder van aard is). 

Tijdens de eerste twee weken na de operatie, zul je wel reeds enkele dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren, maar je mag de eerste drie weken zeker niet sporten en gedurende zes weken niet intensief sporten. Ook zwaar tillen zal je moeten vermijden. Na een drietal weken zullen de blauwe plekken en zwellingen afnemen en vanaf 6 maanden na de operatie zul je de resultaten beginnen zien.  

De littekens zullen na een (half) jaar beginnen te vervagen. Lees hieronder meer over de littekens na deze ingreep en hoe je er behandelingen voor kunt inplannen. 

Zal je littekens overhouden aan een Mommy Makeover?

Na een Mommy Makeover zal je sowieso littekens hebben op de incisieplaatsen. Toch zullen chirurgen hard hun best doen om deze zo goed mogelijk te verbergen en zullen ze deze voornamelijk zetten op plaatsen waar kleding zit (ook in badpak). Verder zullen de littekens ook altijd vervagen doorheen de tijd en kunnen littekenbehandelingen (zoals lokale crèmes tegen littekens) zeker helpen om dit sneller te laten gaan. 

Verder kan er ook een siliconen littekentherapie gebeuren. Deze is medisch goedgekeurd en zijn pleisters of gels die je op abnormale littekens, hypertrofische littekens, of keloïden kunt plaatsen. Ze worden dus aangebracht op de plaatsen van de incisies en werken als vochtbarrière van de huid. Ze houden op die manier de littekens gehydrateerd en helpen je om permanente littekens tegen te gaan. 

Na ongeveer een maand van de operatie kun je beginnen met een littekenbehandeling, al zal dit steeds gebeuren in overleg met je arts. “Ik laat mijn patiënten steeds strips gebruiken zodat de korstjes er al afgevallen zijn. Dit duurt meestal een tweetal weken”, zegt Dr. Greet, plastisch chirurg. 

Hoe pijnlijk is een Mommy Makeover?

Gedurende de volledige operatie zal je onder volledige anesthesie gebracht worden. Daarom zal je dus geen enkele pijn of gevoel hebben tijdens de Mommy Makeover. Onmiddellijk na de operatie krijg je ook meteen pijnstillers toegediend zodat er geen ongewenste ongemakken zijn. 

Voordat je naar huis gaat, zullen chirurgen je altijd medicatie voorschrijven voor momenten van pijn gedurende je herstel. Dr. Sotan, plastisch chirurg, zegt dat je vaak pijn zal ervaren indien je een buikwandcorrectie gedaan hebt met eender welke andere ingreep. “Bij deze combinatie zie ik dat mijn patiënten meestal vier tot zeven dagen lang pijnstillers moeten innemen.” 

Een week na de operatie zal de pijn terug af beginnen nemen en is het meestal doenbaar met pijnstillers zonder voorschrift. Overleg echter altijd met je chirurg welke medicijnen je in kan nemen gezien bepaalde medicatie, zoals bloedverdunners (bijv. Ibuprofen), niet ingenomen mogen worden omdat deze de normale bloedstolling beïnvloeden. 

Indien je tijdens het herstellen toch te veel pijn hebt, mag je zeker altijd contact opnemen met je chirurg. Hij kan de pijn terug verminderen en zal je snel comfortabeler kunnen laten voelen door zijn medicatie. 

Hoelang blijven de resultaten van een Mommy Makeover?

De resultaten van een Mommy Makeover zullen meestal 10 jaar (of langer) meegaan, op voorwaarde dat je natuurlijk een gezond dieet met voldoende beweging volgt.  

Houd er ook rekening mee dat borstimplantaten niet levenslang zijn en om de zoveel tijd vervangen moeten worden (hoewel dit niet automatisch het geval is).