- Wat is een buikwandcorrectie
- De voor- en nadelen
- Hoeveel het kost
- Waarom de ingreep het waard is
- Wie goede kandidaten zijn
- Hoe voor te bereiden
- Het verloop
- Hoeveel pijn het doet
- Hoelang herstel duurt
- Hoe gevaarlijk het is
- Hoelang de zwelling duurt
- Wanneer je resultaten ziet
- Hoelang de resultaten blijven
- Of er achteraf littekens zijn
- Achteraf kinderen krijgen
- Hoelang een Faja dragen
- Alternatieven voor de buikwandcorrectie
Buikwandcorrectie : Wat u moet weten

Meest waard om te doen: 2019, 2020, 2021, 2022
Snelle feiten

Wat is een buikwandcorrectie?
Een buikwandcorrectie is een ingreep die de buikcontouren verbetert. Dit wordt steeds gedaan door overtollig vet verwijderen en huid te verwijderen en vervolgens de onderliggende spieren aan te spannen.
Technieken voor de maagverkleining variëren heel sterk bij plastisch chirurgen. Dr. Lops zegt zelfs dat er niet één procedure bestaat die voor iedereen zal werken. Bij een traditionele buikwandcorrectie zal er echter altijd sprake zijn van het volgende:
- De chirurg verwijdert eerst het overtollige vet en de verslapte huid. Hij focust zich hier op de gebieden van de navel tot net boven het schaambeen.
- Vervolgens zullen de resterende huid en spieren aangespannen worden zodat de patiënt al meteen een plattere buik heeft.
- Tot slot zal de navel een nieuwe positie krijgen.
De ingreep is vooral populair bij de vrouwen die slappere buikspieren en overtollige huid hebben nadat ze veel vermagerd zijn of een bevalling gehad hebben. Toch lijkt het aantal mannelijke patiënten ook op te komen, voornamelijk indien ze een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verloren hebben.
Verder zal de ingreep ook vaak gecombineerd worden met een diastasis recti (scheiding van de six-pack spieren). Zo kunnen de rectus abdominis spieren terug bij elkaar komen en wordt er een panniculectomie gedaan zodat de overtollige huid verwijderd kan worden.
Er zijn veel mensen die ervoor kiezen om liposuctie te doen zodat de taille en de flanken mooier worden, hoewel Dr. Connoly zegt dat er wel wat onenigheid over is. Ze stelt zichzelf namelijk de vraag wanneer deze liposuctie precies moet gebeuren: voor, tijdens, of na de maagverkleining.
Dr. Ricks, plastisch chirurg, zegt dat “liposuctie veilig en betrouwbaar is zolang de chirurg enkel technieken gebruikt waarbij de bloedtoevoer zo maximaal mogelijk is tijdens de ingreep. Enkel op die manier kun je een goede genezing verzekeren.”
Verder kan een buikwandcorrectie ook gecombineerd worden met een pubis lift of borstvergroting (borstlift), dit als onderdeel van een volledige make-over.
Wat zijn de voor- en nadelen van een buikwandcorrectie?
Voordelen
- Een buikwandcorrectie zal altijd het uiterlijk veranderen waarvan deze resultaten meestal langdurig zijn (tenzij u veel aankomt of zwanger wordt).
- Met een buikwandcorrectie kunnen zwangerschapsstriemen van de onderbuik of andere littekens (keizersnede, hysterectomielittekens) verwijderd of verminderd worden.
- De correctie zal de taille fijner maken en zorgen voor een glad, stevig, en goed gevormd buikprofiel.
- Na de ingreep zie je er beter uit en zal je meer zelfzeker worden in je bikini of andere kleding. Je hoeft voortaan niet langer je kledij te baseren op hoe je buik ermee uitziet.
- Bij het uitvoeren van de ingreep is er ook kans op een verbetering (of zelfs totale verdwijning) van lage rugpijn en urine-incontinentie. Dit komt omdat de correctie ook een positieve impact heeft op de kracht en stabiliteit van de buikkern.
Nadelen
- Na de ingreep is het mogelijk dat er nog enkele touch-ups plaats moeten vinden om de resultaten nog wat te verbeteren. Dit is vooral nodig indien je een volledige make-over gedaan hebt.
- Door deze operatie zal je permanent een litteken hebben op de onderbuik (gaande van de ene heup tot de andere).
- Gezien dit een grote operatie is, zal er een langdurig herstel zijn. Denk hierbij aan minstens twee weken downtime en een genezingsproces van drie maanden tot zelfs een jaar.
- De operatie heeft een redelijk hoog complicatiepercentage (3%). De risico’s zijn in dit artikel te lezen.
- Een buikwandcorrectie is niet goedkoop en zal waarschijnlijk niet vergoed worden door de ziekteverzekering. Enkel in geval van hernia is er een mogelijkheid op terugbetaling.
Wat kost een buikwandcorrectie of Tummy Tuck?
Een buikwandcorrectie zal tussen de €3.175 en €8.500 kosten.
De prijs die je uiteindelijk zal betalen, zal steeds afhangen van de complexiteit van de procedure. Verder wordt het ook bepaald door hoe ervaren de arts is, de locatie van diens praktijk, en eventuele extra kosten (operatiekamer, anesthesie, latere afspraken, voorschriften, en medische benodigdheden voor en na de operatie).
Gezien de buikwandcorrectie gezien wordt als een cosmetische ingreep, zal de ziekteverzekering dit meestal niet dekken (tenzij het als oplossing voor hernia gezien wordt).
Is de buikwandcorrectie het waard om te doen?
We kennen nu al meer dan 7.500 patiënten die de resultaten van een buikwandcorrectie als ‘De moeite waard’ hebben beoordeeld op Kliniekvergelijker. Ondanks het hoge prijskaartje en de duur van het herstel, lijken 95% van de leden een ‘De moeite waard’-beoordeling te geven. Verder staat de ingreep reeds vier jaar lang in de top lijst van procedures die het meeste het waard zijn. De buikwandcorrecties zijn vooral populair bij moeders die hun lichaam terug willen hebben na het bevallen. De meesten van hen zijn dan ook enorm blij met de resultaten.
Verder lijken ook heel wat patiënten positief te spreken over hun nieuwe lichaamsbeeld en de boost in het zelfvertrouwen. “Mijn lichaam was zo veranderd door mijn zwangerschap. Ik had striemen en enorm veel losse huid, en ik kon niets bereiken met de fitnessschool.”, zegt een Kliniekvergelijker-lid. “Na de operatie keek ik in de spiegel en ik kon het bijna niet geloven.”
Ook mannen die een buikwandcorrecte hebben laten uitvoeren zijn net zo tevreden: zo vindt 97% van de mannelijke patiënten de ingreep de moeite waard. “Levensveranderend” is de meest gehoorde uitspraak onder de mannen.
Een buikwandcorrectie kan gezien worden als de eerste stap nadat iemand extreem veel gewicht verloren heeft. Wim was bijvoorbeeld 60kg afgevallen en wilde zijn overtollige huid kwijt. “Elke keer dat ik nu de spiegel passeer, begin ik te lachen van geluk”, zegt hij.
Tevredenheid is echter nooit een garantie. Van degenen die vonden dat de buikwandcorrectie het niet waard was, zijn er enkele patiënten die spraken over slechte resultaten met littekens en asymmetrie. Er waren bij hen ook heel wat complicaties. Om teleurstelling te voorkomen, zegt Karol dat je best altijd goede plastische chirurgen moet nemen. Ze zijn gecertificeerd en je bent er dan zeker van dat ze de ingreep al meerdere keren uitgevoerd hebben.
Nadat je tevreden bent over een chirurg zijn opleiding en referenties, ga je best ook altijd de beoordelingen en voor en na foto’s na. In het meest ideale geval zijn er tientallen voor en na foto’s voorhanden en heeft iedereen goede beoordelingen geplaatst. Een goed uitgevoerde buikwandcorrectie mag namelijk niet eindigen met zichtbare littekens. De vuistregel is namelijk dat, als je je badpak of ondergoed aan hebt, de littekens niet zichtbaar zouden mogen zijn. Een prachtige taille, gladde huid, en een vlakke buik zijn dus wel haalbaar, maar vereist altijd veel planning en aandacht voor detail tijdens de operatie.
Wie zijn goede kandidaten voor een buikwandcorrectie?
De beste kandidaten voor deze correctie zijn gezonde mensen met een stabiel gewicht en wat overtollige huid rond de buik. Sterke gewichtsschommelingen hebben namelijk altijd invloed op het resultaat. “Als jij tijdens het rechtop zitten hangende huid hebt rond de buik, ben je de perfecte kandidaat”, zegt Dr. Kas.
De meest voorkomende zorg tijdens het overwegen van de buikwandcorrectie, is het al dan niet afvallen vlak voor de operatie. Het antwoord op deze vraag zal dan ook bij iedere chirurg anders zijn. Toch is het meest gangbare standpunt dat je binnen de 5 kg à 7 kg van je streefgewicht moet zitten. De meeste chirurgen kiezen er ook voor om geen operatie in te plannen bij mensen die een BMI hoger dan 30 hebben, vooral door de overtuiging dat ze een verhoogd risico hebben op allerlei complicaties.
Uit een studie in 2019 is gebleken dat buikwandcorrectiechirurgie wel degelijk veilig uitgevoerd kan worden bij obesitaspatiënten, zelfs zonder een hogere kans op complicaties (American Society of Plastic Surgeons). “Chirurgie bij mensen die een BMI hebben tot en met 35 kan veilig uitgevoerd worden, maar enkel indien het gecombineerd wordt met een dieet. Wij hanteren dan altijd een wachtperiode om te kijken of de patiënt zijn fitness- en dieetdoelen wel kan bereiken”, aldus Dr. York.
Andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, cirrose, en ongecontroleerde diabetes, zijn ook risicofactoren die het overwegen waard zijn voordat de operatie door mag gaan. In de meeste gevallen moeten de patiënten dan een medische verklaring voor kunnen leggen om de operatie te mogen doen.
Als men kijkt naar slechte kandidaten, zijn er voornamelijk de sigarettenrokers. Nicotineconsumptie vernauwt namelijk de bloedstroom waardoor er meer risico is op een slechte genezing. Indien je toch een roker bent, raden we aan om twee weken voor de operatie te stoppen (al lijkt zes weken nóg beter te zijn). Verder mag er ook niet gerookt worden tijdens het genezingsproces. Artsen zeggen hierbij dat dit het perfecte moment is om officieel te stoppen met roken: goed voor de gezondheid, maar nog beter voor het resultaat van de buikwandcorrectie. “In het begin vond ik het echt niet makkelijk, maar ik ben zo blij dat ik prioriteiten gesteld heb aan de gezondheidsvoordelen op lange termijn. Ik heb eindelijk mijn vrijheid terug en leef nu zonder nicotine.”
Tot slot is het nog belangrijk om altijd realistische verwachtingen te hebben. Hoewel het doel van de operatie meestal is om een plattere buik te hebben, is dit niet altijd het resultaat. Veel patiënten beseffen namelijk niet dat een groot deel van de uitpuilende buik ‘mesenteriaal vet’ is. Soms kan een buikwandcorrectie zelfs na spierherstel en huidverstrakking zorgen voor een bolle buik door het mesenteriale vet.
Hoe bereid je je voor op een buikwandcorrectie?
Begin altijd met het nagaan wie je na de operatie kan helpen. “Het belangrijkste dat je meteen na de ingreep moet hebben, is een goede assistent die je hebt bij de herstelfase”, zegt Dr. Legge. Deze mensen kan je dan meteen contacteren indien je hulp nodig hebt bij zelfs de meest elementaire dingen: in en uit bed kruipen, naar de badkamer gaan, je douchen, of je aankleden. Na de operatie wordt het ook aangeraden om zes weken lang geen gewichten op te tillen. Daarom is het ook handig om in die periode even een vriend of familielid onder hetzelfde dak te hebben, zeker als je kinderen of huisdieren hebt.
Gezien je na de buikwandcorrectie toch even thuis zal moeten blijven, is het ook belangrijk dat je op voorhand een kleine voorraad inslaat (zoals eten). Hier zijn enkele voedselgerelateerde tips:
- Bereid op voorhand enkele maaltijden voor en vries deze in.
- Koop je melk en fruitsap aan in kleine kartons zodat je niet te veel gewicht moet tillen om ze uit te gieten in een glas.
- Leg een voorraad aan van gezonde voeding. Denk hierbij aan fruit, groenten, en veel eiwitten want deze zullen het genezingsproces vergemakkelijken. Indien je in het begin moeite hebt om voedsel binnen te houden, is het innemen van proteïneshakes zeker een goede optie.
Verder geven chirurgen hun patiënten vaak een postoperatief kledingstuk mee. Toch is het handig om er zelf ook eentje thuis te hebben indien deze van de arts vuil is. Enkele andere benodigdheden die zeker van pas zullen komen, zijn:
- Een koordje om de afvoerstop eruit te kunnen trekken. Dit is vaak moeilijk om eruit te trekken waardoor je dit met het koortje sneller en makkelijker kan doen.
- Een ligstoel zodat je comfortabel kunt slapen. De meeste artsen zeggen dat je geen geld moet geven aan zo’n fauteuil, maar heel wat patiënten zeggen dat het wel de moeite waard was om er eentje te huren. “Alles dat je in de strandstoelpositie zet, werkt”, zegt Dr. Skift, plastisch chirurg. Je kunt hetzelfde resultaat hebben door met kussens in een ligstoel te liggen (je plaatst deze dan achter je rug en onder de knieën).
- Een ontlastingverzachter. De pijnstillers na deze operatie kunnen constipatie veroorzaken en daarmee druk uitoefenen op de buikspieren.
- Maandverband. Zo kan het vocht uit je drains of incisies opgevangen worden.
- Compressiesokken die je kort na de operatie kunt dragen. Zo verbeter je de circulatie en help je bloedstolsels tegen te gaan. Erna kun je overschakelen naar gewone sokken maar neem je best de sokken met extra grip aan de onderkant. In het begin zal je namelijk niet zo stevig op de voeten staan waardoor anti-slipkousen een handige voorzorgsmaatregel zijn.
- Een toiletbrilverhoger. Dit is zeker geen must, maar is het zeker waard gezien het maar rond de €25 kost. Tijdens je toiletbezoek moet je gebruikmaken van de buikspieren waardoor deze verhoger zeker comfortabeler zal zijn.
Hieronder volgen nog enkele handige voorbereidingstips van artsen die bekend zijn met de buikwandoperatie:
- Lees heel goed de instructies van je chirurg en geef ze ook mee aan je verzorger. Het is namelijk belangrijk om alle instructies op te volgen omdat het leidt tot veel minder complicaties.
- Leg oude lakens op je bed en douche enkel met oude handdoeken. Deze doeken zullen na gebruik enorm vies zijn door lekken.
- Maak grondig je huis schoon. “Je kunt je niet inbeelden hoeveel patiënten een scheur hebben nadat ze na twee weken al aan het stofzuigen waren in huis”, zegt Dr. Hefer.
Tot slot is het ook zeker niet ongewoon dat patiënten na een buikwandcorrectie last hebben van hevige stemmingswisselingen. Dit kan dan gaan om een depressie (“Waarom heb ik deze buikwandoperatie gedaan?”), maar ook om opgetogenheid die uiteindelijk leidt tot hyperactiviteit. Wees dus voorbereid om je geest af te leiden met boeken, films, tijdenschriften, en dergelijke zodat je de emotionele rollercoaster niet op moet lopen.
Hoe verloopt een buikwandcorrectie?
Afhankelijk van de complexiteit van de ingreep, zal de buikwandcorrectie anderhalf tot vijf uur duren. Dit gebeurt meestal onder volledige anesthesie, maar kan ook gebeuren met IV-sedatie en tumescente anesthesie. Je overlegt daarom beter met je chirurg welke optie het beste voor je is. Onthoud hierbij wel dat herstel trager en moeilijker verloopt bij de volledige anesthesie.
De buikwandcorrectie gebeurt als volgt:
- Je chirurg zal eerst een lange, horizontale incisie maken binnen of boven de schaamstreek en onder de bikinilijn. Vervolgens kan er een tweede incisie rond de navel gemaakt worden.
- Tijdens de tweede stap zal de huid en het onderliggende weefsel van de spieren van het borstbeen (en eventueel de ribbenkast) gescheiden worden. De huid wordt erna opgetild zodat de buikspieren kunnen herstellen en terug aanspannen.
- Eenmaal de spieren gerepareerd zijn, wordt de huid van de bovenbuik naar beneden getrokken terwijl het bekkenweefsel en de vulva omhooggetrokken wordt. Hiermee krijg je meteen een strakkere buik.
- In de middellijn wordt er een nieuwe navel gemaakt die aan de buikwand vastgezet wordt.
- Indien er sprake is van overtollig vet rond de nieuwe navel, wordt deze verwijderd zodat het er aantrekkelijker uit ziet. Indien je chirurg hier beslist dat de navel niet behouden kan worden, kan een naveltatoeage zeker een goed alternatief zijn.
- Vervolgens wordt de overtollige, abdominale huid weggesneden en wordt de resterende huid gladgestreken. De incisie wordt gehecht.
- Nadat de incisie gehecht is, kan er een gaas of verband op de buik worden aangebracht. Dit wordt dan afgedekt met tape of een elastisch verband.
- Om te voorkomen dat vocht zich ophoopt rond de incisie, kan je chirurg drains inbrengen. Dit zijn doorzichtige buisjes die via kleine incisies onder de grote incisie gezet worden.
- Tot slot kan het ook gebeuren dat je een compressiekledingstuk krijgt. In dat geval zal je gevraagd worden om het de eerste week de volle 24 uur te dragen (behalve tijdens het douchen). Op die manier verminderen de zwellingen tijdens het genezingsproces.
De meeste chirurgen gebruiken nu enkel nog oplosbare hechtingen langs de binnenkant, behalve indien er sprake is van spierherstel. Als de hechtingen echter aan het oppervlak van de huid zitten, moeten deze nog verwijderd worden tijdens een follow-upafspraak. Dit is meestal een week na de operatie.
Dr. Holms verwijdert op regelmatige basis uitwendige hechtingen en nietjes. Hij doet dit meestal drie dagen na de operatie. De drains verwijdert hij pas na vijf dagen. Andere chirurgen kiezen er soms voor om wat langer te wachten.
Tip van Kliniekvergelijker: Sommige chirurgen voeren buikwandcorrecties uit zonder drains. In die gevallen maken ze gebruik van hechtingsmethodes die vochtophoping beperken. Hoewel de patiënten dan minder pijn hebben, duurt de ingreep langer en is er ook meer kans op deuken of onregelmatigheden van de huid.
Hoe pijnlijk is een buikwandcorrectie?
Bij een buikwandcorrectie zal je geen pijn voelen door de verdoving. Toch kan het herstel na de operatie enorm oncomfortabel zijn. De pijn voelt dan vaak aan als een beklemmend gevoel rond de buikstreek. Volgens artsen varieert het pijnniveau echter van patiënt tot patiënt: sommigen hebben nog nooit zoveel pijn gevoeld, terwijl anderen dachten dat het veel erger ging zijn.
De meeste pijn na deze operatie zal komen nadat de intra-abdominale spieren terug aangespannen worden (wat standaard een onderdeel is van de operatie). “Patiënten die al een keizersnede gedaan hebben, vergelijken deze pijn met de buikwandcorrectie. Ze vinden echter dat de correctie-ingreep veel beter is omdat ze in dit geval niet moeten zorgen voor een pasgeborene”, zegt Dr. Lisa, plastisch chirurg.
De eerste dagen na de buikwandcorrectie zijn bij iedereen oncomfortabel, maar erna zal de pijn snel afnemen. Naast de voorgeschreven of vrij verkrijgbare pijnstillers, hebben de artsen veel vertrouwen in de volgende strategieën:
- Spierverslappers. Met deze medicatie worden spierspasmen behandeld die vaak voorkomen na een buikwandcorrectie. Dit komt omdat de buikspieren gewend geraken aan de gespannen toestand.
- Een pijnpomp. Hiermee kun je de plaatselijke verdoving (zoals novocaïne) toedienen aan het buikgebied, dit enkele dagen na de operatie. “Het zal de pijn verzachten op de ernstige momenten en het herstel beheersbaarder maken”, zegt Dr. Pete.
- Exparel, een langwerkend niet-opioïde verdovend middel. “Ik raad je ten zeerste aan om een chirurg te zoeken die Exparel gebruikt. Dit zal de ongemakken gedurende de eerste dagen na de operatie enorm verminderen”, zegt Dr. Kinds, plastisch chirurg. De meer geavanceerde manier om dit te plaatsen, is de TAP-blokmethode (transversus abdominis plane). Het is een techniek die gebruikt wordt om verdoving in de buikspieren te plaatsen (vlak voordat de operatie voltooid is). “Zo wordt de bron van de pijn meteen verminderd en zal je minder pijnstillers moeten gebruiken die ernstige bijwerkingen hebben”, zegt Dr. Pete.
Merk hierbij op dat elke chirurg zijn eigen protocol zal hebben wat betreft de pijnbestrijding van de operatie. We raden dan ook aan om dit allemaal te bespreken met je chirurg omdat dit een groot deel van de angst kan wegnemen. Zo zal ook de daadwerkelijke pijn tot een minimum worden beperkt.
Hoewel buikwandcorrecties dus enorm veel pijn kunnen doen, zegt Dr. Pete wel dat “het altijd een operatie met geluk” is. Patiënten zijn bij hem altijd enthousiast met de verbeteringen en zeggen dat die paar dagen pijn het zeker waard waren.
Hoelang duurt herstel na een buikwandcorrectie?
We rekenen altijd op minstens twee weken rusttijd voordat je terug aan het werk kunt. Verder zien we meestal zes weken aan totale hersteltijd voordat je gezond genoeg bent voor inspannende activiteiten of lichaamsbeweging. Als het voor jou dus mogelijk is om twee weken verlof te nemen van het werk, moet je dit zeker nemen. Hier zal je namelijk geen spijt van krijgen omdat de extra genezingstijd zeker een boost aan energie zal geven.
Hier kun je je aan verwachten tijdens en na de herstelperiode:
- Artsen raden je aan om gedurende vier à zes weken na de operatie niets zwaars te tillen (zoals kinderen).
- De herstelperiode zal emotioneel moeilijk zijn. Patiënten hebben vaak TT blues, dus zoek zeker iemand in de omgeving die je op kan fleuren indien dit het geval is. “Zeg je vrienden dat je geopereerd zal worden en dat je hen zal kunnen gebruiken voor emotionele steun”, zegt Dr. Sho.
- De eerste vijf dagen na de buikwandcorrectie is de kans groot dat je ondersteuning nodig zal hebben bij dagelijkse activiteiten; ook de week erna kan dit nog het geval zijn. “Het herstel is inderdaad echt moeilijk”, zegt een patiënt. “De eerste vijf dagen had ik veel hulp nodig om te gaan zitten, recht te staan, echt alles.” Verder is het ook mogelijk dat je hulp nodig hebt met je compressiekleding.
- Ook al heb je niet echt zin om uit je bed te komen, moedigen we je toch aan om enkele keren per dag op te staan en wat te bewegen. Dit bevordert de bloedsomloop en voorkomt bloedstolsels.
- De pijn na de operatie zal aanzienlijk aanwezig zijn. Indien je arts dus pijnstillers voorschrijft, moet je deze zeker aannemen. Je kan je arts ook vragen om pijnpompen of langwerkende Exparel te krijgen. Dit zal de pijn verminderen en het herstel versnellen.
- Zwellingen, blauwe plekken, of gevoeligheden rond de incisieplekken kunnen zeker voorkomen (vooral tijdens de eerste drie dagen).
- Na de operatie zal je een tweetal weken voorovergebogen zitten. Pas erna kun je terug rechtstaan. “Mijn buik was echt veel strakker”, zegt Eddy. “Veel vrouwen die al een keizersnede gehad hebben, zeggen dat het erger is dan de buikwandcorrectie. Anderen zeggen dan weer het omgekeerde. Volgens mij is het gewoon vergelijkbaar met elkaar”, zegt Dr. Fran.
- Let altijd op je slaaphouding. Gedurende de eerste twee à drie weken raden we aan om best op de rug te slapen, met je bovenlichaam en hoofd omhoog waardoor je lichaam licht gebogen is. Het gebruik van kussens of een ligstoel zijn goede opties om dit mogelijk te maken en resulteren erin dat er geen spanningen ontstaan op de incisies. Ook de buikweefsels en spieren zullen er niet mee uitgerekt worden waardoor het genezingsproces beter zal lopen.
- Een tweetal weken na de operatie zal je je normale activiteiten kunnen hervatten. Toch zal je het rustig aan moeten doen. “Het herstelproces kan je niet forceren, want dan schaad je gewoon het resultaat. De operatie is niet goedkoop, dus het zou jammer zijn om dat te verpesten”, zegt een patiënt.
- Sommige artsen raden tenslotte aan om tot zes weken te wachten met seksuele activiteiten. Deze verhogen je hartslag en bloeddruk, wat niet goed is voor het herstel. Anderen zeggen echter dat je gewoon twee weken moet wachten en vervolgens enkele weken eerder passief moet zijn tijdens de seks. Op die manier worden de complicaties ook verminderd.
Is een buikwandcorrectie gevaarlijk?
Over het algemeen wordt de buikwandcorrectie als veilige ingreep gezien, zeker als deze uitgevoerd wordt door ervaren chirurgen met een certificaat. De meeste patiënten ondervinden slechts enkele bijwerkingen zoals blauwe plekken, tijdelijke gevoelloosheid op de incisies, of zwellingen. Toch is het een grote ingreep met een hoog complicatiepercentage, vooral in vergelijking met enkele andere cosmetische ingrepen.
In een studie van 2015 is aangetoond dat het complicatiepercentage van de buikwandcorrectie maar liefst het dubbele is van de andere cosmetische ingrepen. Het ging hierbij om 3% (i.p.v. 1,5%). Dit zijn de meest voorkomende risico’s na een buikwandcorrectie:
- Trombose (bloedstolsels)
- Seroma (ophoping van helder vloeistof)
- Infecties
- Hematoom (bloedverzameling onder de huid)
Een eerder zeldzame bijwerking is wanneer patiënten pulmonale trombo-embolieën hebben. Dit zijn bloedstolsels die de longen bereiken. Deze bijwerking wordt echter beperkt indien men gebruikmaakte van een IV-sedatie en tumescente anesthesie.
Om het risico op seroma en hematomen te beperken, kan men de Lockwood-techniek gebruiken. “Op die manier zal er een grotere hoeveelheid huid aan de spieren gehecht blijven zodat er minder ruimte is voor ophoping van seroma en hematomen”, zegt Dr. Roels.
Buikcorrecties lijken verder ook een hoger sterftecijfer te hebben in vergelijking met de andere cosmetische ingrepen. Echter, zoals Dr. Rich opmerkt, zullen “gepubliceerde sterftecijfers na een buikwandcorrectie variëren van 0,02% tot 0,16%. Bij een keizersnede is dat bijvoorbeeld 0,02%, dus je moet dat altijd wat in perspectief plaatsen.”
Het niet opvolgen van de richtlijnen die door de chirurg verteld zijn die betrekking hebben op rust en beweging, zal vrijwel altijd leiden tot meer pijn of schade aan de incisie. Dit zal vervolgens leiden tot een langere hersteltijd, meer littekens, of zelfs de noodzaak op corrigerende chirurgie. Toch zal enige beweging je kunnen helpen tijdens het genezingsproces en het voorkomen van bloedstolsels. Overleg dus zeker met je arts hoe je terug kunt beginnen lopen en hoe je dit veilig kunt doen.
Hoelang duurt de zwelling na een buikwandcorrectie?
De zwelling na een buikwandcorrectie kan tot drie maanden lang duren. Zodra de zwelling weggetrokken is uit het buikgebied, zal je de echte resultaten zien.
Hoe snel zie je het resultaat van een buikwandcorrectie?
Indien je vóór de operatie een groot huid- en vetoverschot hebt, zal je na de operatie meteen een enorme verandering waarnemen. Het uiteindelijke resultaat zal pas zichtbaar zijn eenmaal de zwelling weg is.
Binnen een paar weken zullen de eerste resultaten te zien zijn, maar het kan zelfs drie maanden of langer duren voordat je het echte resultaat ziet.
Hoelang blijven de resultaten van een buikwandcorrectie zichtbaar?
De resultaten van een buikwandcorrectie zijn enorm langdurig en duren vaak 10 à 20 jaar. Sommigen zeggen zelfs dat ze voor veel langer de resultaten konden zien. De levensduur van het resultaat zal echter afhangen van het al dan niet aanhouden van een gezonde levensstijl. Vermijd hierbij aanzienlijke gewichtstoenames gezien deze zullen bijdragen tot een vroegtijdig verlies van het resultaat. “De juiste voeding en lichaamsbeweging is noodzakelijk om het resultaat te behouden. Leef deze gewoonten dus gewoon na.” zegt Dr. Kas.
De kwaliteit van de huid vóór de operatie, alsook de veranderingen tijdens het ouder worden, zullen ook een invloed hebben op de resultaten van de correctie. Daarom kun je beter meteen beginnen met een gezond dieet met regelmatige lichaamsbeweging. Verder kun je ook een niet-chirurgische behandeling (zoals Emsculpt) overwegen.
Laat de buikwandcorrectie een litteken achter?
De littekens van een buikwandcorrectie lopen altijd horizontaal van de ene heup naar de andere. Dit litteken zal meestal heel laag zitten (net boven de schaamstreek) waardoor je het makkelijk kan verbergen door ondergoed of een minibroekje.
De plaats waar het litteken zit, kan ook overlegd worden met de chirurg. Je hebt echter geen garantie dat de incisie niet groter is dan gehoopt. Bij overtollige huid kan het bijvoorbeeld ook nodig zijn om een verticale incisie te maken.
Om een idee te krijgen van het litteken, kan je de volgende truc uitproberen:
- Ga rechtop zitten en span je kernspieren op.
- Knijp met beide handen in je overtollige huid. Begin bij je buik en ga zo naar je heupbeen toe.
- Vanaf het moment dat je niet meer kunt knijpen in je huid, heb je de plaats waar het litteken zich zal bevinden.
Het litteken van een buikwandcorrectie zal nooit volledig weggaan. Toch zal het met de tijd vervagen en steeds minder opvallen. Je chirurg zal je daarom ook instructies geven om voor de incisie te zorgen waardoor het litteken nog kan minimaliseren of vervangen. Hij kan je ook een littekenbehandeling aanraden (zoals Biocorneum).
Het belangrijkste is uiteindelijk om te voorkomen dat er onnodige kracht op de incisie terechtkomt. Vermijd dus minstens acht weken spannen, buigen, draaien, en tillen. “Zolang je de incisie goed beschermd hebt, zal het er uiteindelijk uitzien als een dun, fijn lijntje”, zegt Dr. Pete.
Kan je nog kinderen krijgen na een buikwandcorrectie?
De meeste plastische chirurgen vinden dat het volledig veilig is om na een buikwandcorrectie nog kinderen te krijgen. Toch zullen de zwangerschappen onvermijdelijk de huid en de spieren uitrekken waardoor het geen garantie is dat er geen revisieoperatie nodig is. Er wordt dan ook aangeraden om na de zwangerschap meteen een afspraak te maken.
Verder is het ook voordelig om met de buikwandcorrectie te wachten totdat je kinderwens voltooid is. In een studie kon men aantonen dat een buikwandcorrectie rugpijn en urine-incontinentie na het bevallen kan verbeteren” (American Society of Plastic Surgeons, 2018).
Hoelang moet je een Faja dragen na de operatie?
De meeste artsen zeggen dat je drie tot zes weken een compressiekledingstuk moet dragen. Er zijn echter ook chirurgen die dit allesbehalve aanraden of de voorkeur geven aan een veel kortere periode. Dr. Hardwood raadt bijvoorbeeld aan om het kledingstuk twee weken lang te dragen, gevolgd door een achttal weken vergelijkbare kleding, zoals Spanxs.
Dr. Rhodes, plastisch chirurg, zegt het volgende: “Na de operatie doe ik mijn patiënten meteen een bindverband om. Bij het eerste weekbezoek gebruik ik een Spanx of een vergelijkbaar bindverband. De volgende drie weken laat ik ze dit dag en nacht dragen, behalve tijdens het douchen. Tot slot laat ik het hen nog twee weken overdag dragen. Nadat ik de drains verwijderd heb (wat na 10 dagen is), kunnen ze eigenlijk prima functioneren zonder het verband.”
Zijn er alternatieven voor de buikwandcorrectie?
Een buikwandcorrectie kan gezien worden als de meest effectieve manier om overtollig vet en huid rond de buik weg te krijgen en tegelijkertijd de spieren sterker te maken. “Er is niets op de markt dat de spieren van de buikwand zo strak zal maken en tegelijkertijd de huid verwijderen als de buikwandcorrectie”, zegt Dr. Rhodes. “Als iemand je een of ander niet-chirurgisch alternatief probeert te verkopen, zou ik er alvast niet op ingaan.”
Als je je zorgen maakt over het onderste deel van de buik, kan een minibuikwandcorrectie zeker een goede optie zijn. Wees je er echter van bewust dat je bij deze ingreep enkel verwijdering van de losse huid in de onderbuik hebt. “Een minibuikwandcorrectie geeft, zoals de naam het al zegt, enkel mini resultaten. Slechts 2% van de vrouwen zal baat hebben bij deze ingreep”, zegt Dr. Hardwood.
Misschien heb je ook al eens gehoord van een buikwandcorrectieverband. Dit is een compressiekledingstuk dat je kan vergelijken met een gordel en beweert extra vet te verbranden in combinatie met een topische crème en lichaamseigen buiksamentrekkingen; de gordel heeft dus een thermisch vetverbrandend effect. Op de website van het product wordt gezegd dat je in de eerste week al bijna 1 cm omtrek kwijt zal hebben terwijl dit na een maand al 2,5 cm kan zijn. Verder wordt er ook beweerd dat deze techniek ondersteund wordt door twee universiteiten (maar niemand weet welke). Er is ook geen medisch bewijs dat deze beweringen kan staven.
Desondanks de eventuele werking van het verband, is het veilig om te zeggen dat het niet dezelfde resultaten zal geven dan de buikwandcorrectie, zeker als het gaat over het verwijderen van overtollig vet of het strakker maken van de spieren.