Fillers : Wat u moet weten

Meest waard om te doen: 2020

Wat zijn fillers?

Fillers zijn een niet-chirurgisch product om de lippen te vergroten gedurende één jaar lang. Ze zijn gemaakt met hyaluronzuur (HA), een stof die van nature in de huid zit en het unieke vermogen heeft om vocht aan te trekken en vast te houden: het kan namelijk 1000 keer zijn eigen gewicht in water vasthouden waardoor de huid er voller en soepeler uit zal zien.  

De gelachtige substantie zal in de huid geïnjecteerd worden en meteen helpen met fijne rimpels. Het verzacht ook de plooien en verbetert de contouren en het volume van het gezicht. Onderzoek wijst verder ook uit dat de fillers de natuurlijke collageenproductie stimuleren en ook zorgen voor een stevigere en elastische huid. 

“Gezien hyaluronzuur ook aangemaakt wordt door het lichaam, zal het lichaam dit meteen accepteren en zal de filler blijven zitten. Naarmate de tijd zal hij wel steeds meer geabsorbeerd worden waardoor nieuwe fillers nodig zijn om te genieten van een blijvend resultaat.” zegt Dr. Mila, plastisch chirurg. 

Tip van Kliniekvergelijker: Mensen vragen zich vaak af of ze botox of fillers moeten nemen. Toch zijn de twee injectiemanieren enorm verschillend van elkaar: fillers voegen namelijk volume toe, terwijl botox een neuromodulator is die een ontspannend effect heeft op de spieren (waardoor rimpels gladgestreken worden en nieuwe rimpels voorkomen worden).  

Botox blijft ook slechts 3 à 6 maanden werkzaam, waardoor de resultaten meestal korter zijn dan deze van fillers. De combinatie van de twee noemt men de ‘liquid facelift’ en heeft heel wat voordelen voor het verjongen van het gezicht. 

Wat zijn de voor en nadelen van Fillers?

Voordelen 

  • Net zoals de andere fillers die gebaseerd zijn op hyaluronzuur, kunnen deze opgelost worden met hyaluronidase. Dit is zeker handig als je niet tevreden bent met de resultaten of indien er te veel complicaties zijn na de injectie.  
  • “Fillers hebben veel haluronzuur die momenteel enkel te verkrijgen is in een dermale filler. Daarom biedt het betere resultaten dan andere fillers”, zegt dermatoloog Dr. Mitchell.  
  • De behandeling is zeer doeltreffend om er jonger uit te zien en heeft ook onmiddellijke resultaten op de modellering en vergroting van het gezicht. Van alle patiënten die het al gedaan hebben, vond 90% het de moeite waard.  
  • De fillers zitten vol met verdovingsmiddellidocaïne. Dit zal de pijn tijdens én na de behandeling enorm beperken.  
  • Gezien hyaluronzuur ook in het lichaam voorkomt, is er weinig kans dat je lichaam het product afstoot. 

 

Nadelen 

  • Leden die op Kliniekvergelijker stelden dat ze het niet de moeite waard vonden, spraken over bobbels, asymmetrie, of bultjes door de slecht gezette injecties.  
  • Fillers kunnen niets veranderen aan verslapte huid of ernstige rimpels. Ze zijn ook geen vervanging voor plastische chirurgie of de chirurgische facelift. Ze werken daarom enkel het beste bij mensen die gewoon wat volume in het gezicht kwijt zijn, maar wel nog een elastische huid hebben.  
  • De resultaten zijn slechts tijdelijk waardoor je voortdurend fillers zal moeten laten zetten om de resultaten te kunnen behouden.  
  • Net als bij elke andere injectie, zal je de eerste dagen na de behandeling gevoeligheid, zwellingen, en blauwe plekken hebben.  

Hoeveel kosten fillers?

Fillers kosten gemiddeld tussen de €150 en €250.  

De prijs die je zal betalen voor de fillers, zal afhangen van het type, hoeveel fillers ze toedienen, het ervaringsniveau van de arts, diens locatie, en nog enkele andere zaken. 

Hoelang zijn de resultaten van fillers merkbaar?

Fillers zullen in de meeste gevallen een 18-tal maanden meegaan. Toch is de levensduur enorm afhankelijk van de formule van de filler en de hoeveelheid die men gebruikt heeft. Als algemene regel zeggen we dat de fillers het langste blijven zitten in de delen met een dunne huid én die weinig bewegen gedurende de dag. 

Fillers resorberen echter geleidelijk aan na verloop van tijd. In de meeste gevallen zal het er dus altijd symmetrisch en natuurlijk uitzien. Concreet, zal de levensduur van de filler voornamelijk bepaald worden door de snelheid waarmee je lichaam de filler absorbeert. “Als je een snelle stofwisseling hebt, zal je merken dat de fillers snel uitwerken”, zegt Dr. Aton, plastisch chirurg. “Langs de andere kant, zal je na twee of drie injectierondes merken dat ze al wat langer blijven zitten.” 

Hoe ziet een fillerbehandeling eruit?

Niet elke fillerbehandeling zal exact dezelfde zijn. Toch is er een algemeen overzicht over hoe de afspraak er uit zal zien: 

  • Eerst worden de doelstellingen, de anatomie van het gezicht, en het beste type filler besproken zodat de behandeling veilig kan gebeuren en de risico’s beperkt worden. 
  • Indien je je zorgen maakt over de pijn van de behandeling, kan je een verdovende crème aanvragen. Ook ijspacks kunnen helpen om het gebied wat te verdoven en de bloedvaten te vernauwen. Dit zorgt er ook voor dat je minder kans hebt op blauwe plekken rond de injectieplaats. 
  • Bespreek op voorhand altijd de injectiemethode. “Het gebruik van canules zal zwellingen en blauwe plekken enorm verminderen”, zegt Dr. Shaan. Een canule is een flexibele naald die een stompe punt heeft. Dit maakt het minder waarschijnlijk dat je met de scherpe punt een bloedvat doorboort tijdens het injecteren van de fillers (met vervolgens minder kans op blauwe plekken).  
  • Na afspraak met je arts, is er de optie om de huid te reinigen met een antiseptisch middel of alcohol. 
  • Nadat alles klaargezet is, zal de arts de filler injecteren. Hij zal ondertussen de behandelde gebieden masseren zodat de filler mooi verdeeld wordt. Het injecteren van de fillers kunnen gebeuren met meerdere injecties. 
  • De meeste fillers hebben in de formule pijnstillende lidocaïne zitten. Dit zal het weefsel meteen verdoven waardoor de behandeling vrijwel geen pijn zal doen. Je kan echter wel enkele ongemakken voelen, wat voornamelijk het geval is bij lipfillers.  

Hoe snel zie je de resultaten van fillers?

Bij fillers zal je na de ingreep meteen volheid en een gladdere huid zien. “Bij de meeste injectables zie je meteen wat je gekregen hebt”, zegt Dr. Celk. “Er zal wel nog een kleine zwelling zijn met wat blauwe plekken, maar meestal zie je de dag zelf nog alle resultaten.” Toch kan het echter een tweetal weken duren voordat de volledige zwelling verdwenen is. Dit is vooral het geval indien de lippen geïnjecteerd zijn. 

Indien je niet helemaal tevreden bent met de resultaten, kunnen de fillers altijd opgelost worden met een nieuwe injectie (met hyaluronidase). Wees je je echter bewust van het feit dat heel wat leden die deze injectie hebben laten uitvoeren, het niet de moeite waard vonden. Ze meldden heel wat verontrustende bijwerkingen zoals een enorm groot verlies aan volume in het gezicht. 

Wat zijn de bijwerkingen en risico's van het nemen van fillers?

Na fillers is er geen downtime, maar de injectieplaats zal wel een tweetal weken gevoelig zijn met eventuele blauwe plekken en zwellingen. Het aanbrengen van ijs of een koud kompres kan dus zeker handig zijn om deze ongemakken te verlichten. Over het algemeen is er ook geweten dat fillers vaak zwellingen veroorzaken bij de lippen (gezien dit gebied goed doorbloed is). Het kan echter overal in het gezicht voorkomen. 

Verder is het ook normaal dat, na het injecteren van fillers, enkele bobbels en knobbels ontstaan. Dit is vooral het geval bij injecties rond de lippen. Ze kunnen zich al tijdens de injecties vormen (al zal de arts deze meteen kunnen wegmasseren), maar worden vooral zichtbaar als de zwellingen weg zijn. Ze verdwijnen gelukkig meestal uit zichzelf, maar kunnen wel sneller weggaan met voorzichtige massages. 

“Als de knobbeltjes niet vanzelf verdwijnen, kan je altijd wat hyaluronidase injecteren zodat de filler opgelost wordt”, zegt Dr. Ree. “Binnen enkele dagen zijn de bultjes dan weg. Merk echter op dat het niet bij alle gebieden mogelijk is om deze injecties toe te dienen: als fillers kruislings geïnjecteerd zijn, zijn deze moeilijker weg te krijgen. Het is daarom enorm belangrijk om een expert te raadplegen die ervaren is met de fillerinjecties.” Andere tijdelijke bijwerkingen die vaak voorkomen na fillers zijn jeuk, verkleuring, en roodheid van de huid. 

Artsen die ervaring hebben met fillers, raden aan om minstens twee weken vóór speciale gelegenheden de fillers te laten injecteren. Ze vinden namelijk dat je na twee weken er terug geweldig uitziet. Kristine, een lid op Kliniekvergelijker, zegt dat haar lippen na de behandeling er meteen vol en gezwollen uitzagen. Na anderhalf uur ging ze meteen naar haar werk. Bijna niemand zag een verschil, behalve één collega! 

Zijn fillers veilig?

Gezien hyaluronzuur van nature reeds in het lichaam zit, gebeurt het vrijwel nooit dat iemand ernstige bijwerkingen heeft. Indien dit zich toch voordoet, komt dat meestal omdat de fillers verkeerd geïnjecteerd zijn. De belangrijkste reden waarom men zich toch bezorgd moet maken, is indien de injectie in een bloedvat gebeurde. Dit kan namelijk resulteren in ernstige complicaties zoals permanente littekenvorming, beroertes, gezichtsverlies, of zelfs weefseldood. 

Gerelateerd: De vasculaire occlusie is een ernstige complicatie waarover bijna niemand spreekt. Het risico van de filler is een van de belangrijkste redenen waarom verzorgers fillers gebruiken met hyaluronzuur, zodat het meteen opgelost kan worden in geval van bijwerkingen. 

Het is inderdaad mogelijk om de filler op te lossen, maar we raden nog steeds aan om een ervaren injector te kiezen die goed op de hoogte is van hoe alles werkt. Hij moet ook een certificaat van dermatoloog, chirurg, of plastisch chirurg voor het gezicht hebben. “Een ervaren injector zal altijd weten welk type filler het beste voor je is. Dat is dan ook een van de grootste redenen waarom je blij zal zijn met de resultaten”, zeggen dermatologen.  

Dr. Michel is het daarmee eens. “Het is enorm belangrijk dat je weet wat de verschillen tussen de fillers zijn. Ze moeten ook weten waar ze deze moeten injecteren. Het injecteren van de fillers is een kunst, niet enkel een wetenschap”, zegt ze.  

Fillers zijn ook de meest voorkomende niet-chirurgische behandelingen die in Nederland uitgevoerd worden. Het is dus niet zo moeilijk om een ervaren injector te vinden in je buurt. Lees gewoon patiënten hun beoordelingen en bekijk de voor en na foto’s voordat je een afspraak boekt.