CoolSculpting® : Wat u moet weten

Wat is Coolsculpting?

Bij een Coolsculpting-behandeling zal men de contouren van het lichaam beter maken door middel van een vetbevriezing (cryolipolyse). Op die manier kan men gebieden met hardnekkig vet aanpakken zonder een operatie te moeten doen. Het apparaat zal het vet bevriezen en doden zonder schade toe te brengen aan de huid, bloedvaten, zenuwen, of spieren. Er is dus vrijwel geen uitvaltijd na de behandeling en binnen het uur zal er al een gebied behandeld zijn. 

Verder is Coolsculpting reeds goedgekeurd door de FDA als behandeling voor vetbevriezing van de flanken (love handles), bh-vet, dijen, rugvet, buik, bovenarmen, en billen. Artsen gebruiken het echter ook als off-label (dus niet goedgekeurd door de FDA) als behandeling voor de knieën, heupen, of andere gebieden met vetbulten (zoals de schaamstreek). Zolang het in de applicator past, kan het eigenlijk behandeld worden.  

Dr. Ernst, dermatologisch chirurg, gebruikt Coolsculpting apart én als aanvullende behandeling om het lichaam er beter uit te laten zien. “Ik gebruik het soms als spotbehandeling na een liposuctie of chirurgische ingreep om de resultaten nog wat te verfijnen”, zegt hij. 

Wat zijn de voor- en nadelen van Coolsculpting?

Voordelen 

 • Het vermindert overtollig lichaamsvet en kan daardoor een geweldige motivatie zijn om te beginnen met een gezonde levensstijl.  
 • Leden op Kliniekvergelijker vinden de ingreep de moeite waard omdat ze geweldige verbeteringen zagen aan hun lichaam.  
 • Deze procedure om vet te verminderen heeft bijna geen risico’s en is veel minder ernstig dan procedures zoals liposuctie (waarbij er sprake is van incisies en anesthesie).  
 • Eenmaal de huid zich aangepast heeft aan de koude temperatuur, is het een comfortabele procedure.  
 • De resultaten zijn blijvend (mits je een gezonde levensstijl aanhoudt).  

 

Nadelen 

 • Er is een klein risico op PAH (paradoxale adipose hyperplasie) met een toename van vet op het behandelde gebied. Indien dit voorkomt, moet er een liposuctie gebeuren met eventueel een energiebehandeling (Renuvion of BodyTite). In enkele gevallen is er ook een buikwandcorrectie nodig.  
 • Door deze ingreep kunnen er inkepingen of bevroren gebieden ontstaan die permanent zijn. Dit is het geval wanneer het beschermingskussen van de applicator niet goed zat.  
 • Sommige leden kregen ineens een slappere huid nadat het vet weg was. Dit probleem komt echter voornamelijk voor bij de oudere patiënten die reeds een minder elastische huid hadden. Een oplossing voor dit probleem is dan een huidverstrakkingsbehandeling. 
 • Indien je bij bepaalde grote zones een drietal sessies nodig hebt, kan het duurder uitkomen dan een liposuctie (die veel dramatischere resultaten vertoont in slechts één sessie).  
 • De meesten hebben 2 à 3 behandelingen nodig om blij te zijn met de resultaten.  
 • Het kan, net zoals bij andere behandelingen, soms twee maand of langer duren tegen dat de eerste resultaten zichtbaar worden.  
 • Leden op Kliniekvergelijker vonden de procedure ‘niet de moeite waard’ omdat ze weinig verschil zagen of enkele complicaties zoals hyperpigmentatie, aanhoudende zenuwpijn, of pijn hadden.  
 • Studies hebben aangetoond dat bij 66% van alle patiënten gedurende acht weken een aanhoudende gevoelloosheid is.  

Hoeveel kost Coolsculpting?

Het bedrag zal tussen de €450 en €700 liggen. 

Het uiteindelijke kostenplaatje zal afhangen van wat je precies als resultaten wilt zien, welke zones behandeld moeten worden, en nog enkele andere factoren. 

Wie zijn goede kandidaten om hun vet te laten bevriezen?

Coolsculpting zal de beste resultaten leveren bij mensen met een BMI van 25 of lager. Je zal ook meer dan 0,66cm knijpbaar vet moeten hebben zodat het in de Coolsculpting-applicator past.  

“Ik vind dat de beste kandidaten fitte en atletische mensen zijn met enkele probleemgebieden die ze niet kunnen verhelpen met een dieet of lichaamsbeweging”, zegt Dr. Ernst. “Hoe groter iemand is, hoe meer behandelingen ik inplan om mooie resultaten te zien. Indien je bijvoorbeeld een BMI tussen de 25 en 30 hebt, zijn er meestal een drietal behandelingen nodig voordat er significante resultaten te zien zijn.” 

Vrouwen die zwanger zijn of momenteel borstvoeding geven, alsook mensen met een slechte bloedsomloop, een pacemaker, neuropathie, of een defibrillator, vermijden ook beter Coolsculpting. Je kunt de behandeling ook niet ondergaan indien je geïnfecteerde of open wonden hebt, littekens, eczeem, huiduitslag, en dergelijke op de te behandelen gebieden.  

Wat gebeurt er allemaal tijdens Coolsculpting?

Bij Coolsculpting zal er gedurende een half uur tot één uur vet bevroren worden en zal deze tijd afhangen van het gebied dat je wilt laten behandelen. Verder is het ook mogelijk dat artsen je ‘Dualsculpting’ of ‘Coolsculpting Elite’ aanbieden om meerdere gebieden in één keer te bevriezen zodat het minder lang duurt. Bijna alle behandelingen gaan als volgt: 

Eenmaal aangekomen, ga je liggen en zal je arts met een pen de gebieden markeren die behandeld moeten worden. Vervolgens wordt er een beschermend gelkussen op de huid gelegd en zal je huid en vet in de applicator gezogen worden. Eenmaal deze erin zitten, zal je weefsel een temperatuur van -10°C krijgen. Na de behandeling zal de arts de applicator terug verwijderen en zal hij het bevroren vet beginnen masseren om het natuurlijke proces van het lichaam om dode vetcellen uit te scheiden, op gang te brengen. 

Tip van Kliniekvergelijker: Het drinken van alcohol in kleine of matige hoeveelheden is veilig tussen de sessies, maar is 24 uur vóór een sessie niet aangeraden omdat je anders meer kans hebt op blauwe plekken. 

Is Coolsculpting een effectieve behandeling om vet te bevriezen?

Studies hebben kunnen aantonen dat Coolsculpting wel degelijk effectief is in het verminderen van vet. Zo heeft een studie laten blijken dat het volume met maar liefst 14,7% à 28,5% verminderd was. Een fabrikant laat gelijkaardige resultaten zien en spreekt over vetlaagverminderingen van 20% à 25% na één sessie. Ze zeggen bovendien dat 77% van de patiënten na één à drie maanden significante verbeteringen zien. Ze merken de grootste verbeteringen bij patiënten die de binnenkant van de dijen hebben laten bevriezen en de kleinste verbeteringen bij de buikstreek.  

“Coolsculpting werkt en het is echt indrukwekkend”, zegt Dr. Karol, dermatologisch chirurg. Hoe goed het voor jou zal werken, zal echter altijd afhangen van je aanbieder. “Het is enorm belangrijk om goed na te denken over wie de Coolsculpting uit zal voeren, want de resultaten worden echt door diens ervaring bepaald.” 

Het bevriezen van vet is verder ook geen cellulitisbehandeling, maar kan er wel een mooie impact op hebben. “Indien mijn patiënten last hebben van cellulitis, kan het wel eens zijn dat we Cellfina-behandelingen toevoegen. Dit zijn behandelingen die de spieren verstevigen en zijn vaak Emsculpt, TruSculpt Flex, Evolve, of Sculptra-injecties. We vullen dan de cellulitiskuiltjes op en stimuleren de collageenproductie”, zegt Dr. Ernst. Dr. Loren, dermatoloog, gebruikt soms ook QWO-injecties indien er sprake is van cellulitis. De injecties zullen de bindweefselbanden oplossen waardoor kuiltjes minder voor zullen komen. 

Verder is Coolsculpting niet bedoeld om losse huid strakker te maken. Sommige leden op Kliniekvergelijker zeggen zelfs dat hun huid losser werd nadat de vetcellen weg waren

. Een studie van 2014 heeft echter aangetoond dat Coolsculpting een positief effect heeft op verslapping van de huid. 

Tot slot merkt Dr. Ernst op dat er vaak huidverstrakking is na een Coolsculpting-behandeling, maar dat hij vindt dat andere behandelingen voor meer verstrakking zorgen. Zelf geeft hij de voorkeur aan Evolve Tite, Forma, of Morpheus8 voor de huidverstrakking en CoolTone of truSculpt Flex voor een spierversteviging. 

Verlies je gewicht door Coolsculpting?

Coolsculpting heeft geen enkele impact op je gewicht en zal enkel je lichaam een mooiere vorm geven. 

Verder zal het ook enkel goed werken bij mensen die relatief fit zijn en niet meer dan 10 kg van hun ideale gewicht zitten. Het kan ook enkel vetophopingen aanpakken waarvan gebleken is dat je ze niet kunt verhelpen met een dieet of sport. 

Hoe pijnlijk is Coolsculpting?

Tijdens deze behandeling zul je enkele minuten wat ongemakkelijk zijn door de koude druk, maar zal je erna bijna geen pijn voelen. Sommige leden op Kliniekvergelijker zeggen zelfs dat ze zich comfortabel genoeg voelden om ondertussen een boekje te lezen, tv te kijken, of zelfs een dutje te doen. “De plaats van de behandeling kan aanvoelen als een klein knijpje met koude tintelingen of wat krampen”, zegt de fabrikant. Naarmate het gebied echter gevoelloos wordt, zal je dat allemaal niet meer voelen.  

Verder lijkt Coolsculpting de laatste jaren steeds minder oncomfortabel te zijn. “De vroegere applicators hadden een enorme zuigkracht, maar nu is dat niet meer zo”, zegt Dr. Warren. “We hebben ze nu vervangen door CoolAdvantage-applicators. Deze bieden een koeling over het hele oppervlak en gaan minder hard zuigen. De plaatsing is echter wel van groot belang omdat je enkel op die manier volledig contact zult hebben met het vet. Gelukkig zijn de applicators nu zodanig afgesteld dat er een alarm afgaat en ze zelfs stoppen indien de huid er niet volledig in zit. Zo kunnen we vochtophoping en bevriezing altijd voorkomen.” 

Wat zijn de risico's en bijwerkingen van Coolsculpting?

Enkele bijwerkingen na het bevriezen van vet, zijn tederheid, zwellingen, roodheid, bleke plekken, blauwe plekken, tintelingen, hardheid, of krampen. Deze kunnen enkele dagen tot weken aanhouden. Bij een Coolmini-behandeling aan de onderkin melden sommige patiënten gedurende maximaal twee weken een vreemd gevoel in de keel.  

Hoewel het niet aangeraden is om je vet te laten bevriezen tijdens een zwangerschap, zal het geen impact hebben op de vruchtbaarheid en ook geen schade berokkenen aan je buikweefsel of organen.  

Leden op Kliniekvergelijker leken ook zenuwpijn te krijgen na de behandeling. Dit duurde dan vijf dagen. Indien het bij jou langer duurt, raden we aan om je arts te contacteren (zeker indien pijnstillers je niet kunnen helpen).  

Verder is er ook één melding geweest van ernstige brandwonden na Coolsculpting. Daarom heeft de FDA in augustus 2021 de Coolsculpting Elite-apparaten teruggeroepen omdat er door fouten in het systeem 2e en 3e graadsbevriezingsbrandwonden konden ontstaan. Breng na de behandeling ook geen ijs aan op het gebied en zeg het meteen aan je arts indien je ongemakken voelt tijdens de behandeling. Het kan namelijk zijn dat de applicator verkeerd rond de huid zit.  

Over het algemeen zal Coolsculpting vrijwel geen risico’s met zich meebrengen, maar PAH (paradoxale adipose hyperplasie) lijkt heel zeldzaam toch voor te komen. Dit ontstaat nadat vetcellen uitzetten na een extreme koude. Indien dit bij patiënten het geval is, zal het na drie maanden ontstaan na de vetreductie. Op basis van wat Dr. Ernst echter gezien heeft, is het vooral een risico indien de applicators niet goedgekeurd zijn door de FDA. “Zelf ben ik het nog nooit tegengekomen”, zegt Dr. Warren. Dr. Liza voegt er nog het volgende aan toe: “Wij gebruiken vier Coolsculpting-applicators en gebruiken die al meer dan 15 jaar. In al die tijd heb ik nog maar één PAH-geval gezien.” Indien er sprake is van PAH, kan er een liposuctie uitgevoerd worden. Dit is echter enkel mogelijk indien er reeds enkele maanden gewacht werd na de operatie (dit om het risico op herhaling te vermijden). Sommige patiënten hebben meerdere liposuctierondes nodig.  

“Ik zie vaak dat PAH-patiënten een VASER ultrasone liposuctie nodig hebben, meestal in combinatie met BodyTite of Renuvion, maar dat is echt onvoorspelbaar”, zegt Dr. Ernst. “Soms is er ook een huidverwijdering vereist en snijd ik littekenweefsel weg.”  

Gerelateerd: Linda deelt foto’s van haar Coolsculpting-complicaties 

Allergan, de fabrikant van het Coolsculpting-apparaat, zegt dat men altijd deels de kosten dekt bij PAH-gevallen. “De meeste negatieve reacties na Coolsculpting, is dat ze gewoon niet tevreden zijn door de amper merkbare resultaten, onregelmatige vetoplossingen, of klontering met PAH als gevolg”, zegt Dr. Liza. Een andere ervaren dokter, zegt het volgende: “Ik merk soms een depressie of ongelijkmatig vetverlies op na Coolsculpting. Ik los dit dan altijd op met Kybella-injecties of een vettransplantatie.” Dr. Ernst geeft tenslotte nog de voorkeur aan enkele methoden die onregelmatigheden kunnen behandelen. “Ik gebruik vaak Renuva, een synthetische matrix die eigen vet regenereert in een ingedeukt gebied. Ik gebruik soms ook fillers, maar ben niet zo blij met hoelang die resultaten blijven.” 

Hoe ziet het herstel eruit?

Bij Coolsculpting zijn er veel uiteenlopende herstelervaringen. Dit is namelijk afhankelijk van hoe je lichaam erop reageert en hoeveel gebieden er behandeld zijn. De volgende zaken kun je echter altijd verwachten: 

 • Je kunt meteen naar je werk, maar je zal wel wat pijn met eventueel zwellingen hebben. De meesten kiezen daarom voor enkele dagen verlof.  
 • Na vijf dagen zal je zenuwprikkelingen voelen in de behandelde gebieden. Dit is normaal en komt omdat de zenuwen zich regenereren. Dit gevoel kan je omschrijven als stekende, tintelende ervaringen, maar zullen snel weer verdwijnen. Indien het toch langer aanhoudt of het enorm pijnlijk is, neem je best contact op met je arts.  
 • Binnen de drie weken zal de gevoelloosheid in het behandelde gebied afgenomen zijn. 
 • Je lichaam zal de beschadigde vetcellen automatisch wegspoelen. Dit kan tot drie à vier maanden duren. Indien je dit proces sneller wilt laten gaan, drink je best veel water in combinatie met gezonde voeding en veel sport.  
 • Het is volkomen normaal dat je behandelde gebied een tweetal weken jeukt. Dit is een histaminereactie op het ontstekingsproces en kan behandeld worden met orale antihistaminica.  
 • Het kan het herstelproces aangenamer maken door Spanx of compressiekleding te dragen om zwellingen en ongemak te verlichten. 

Hoelang houden de zwellingen aan?

Een zwelling zal meestal een tweetal weken aanhouden, al zijn er ook gevallen die spreken over een maand. “Ik heb al patiënten gezien die binnen een paar dagen vrijwel geen enkele zwelling meer hadden. Anderen zijn soms een viertal weken opgezwollen. Bij de meerderheid zie ik echter dat de grootste zwellingen binnen de twee weken verdwenen zijn”, zegt Dr. Eden. De zwellingen kun je zelf ook wat beperken met behulp van compressiekleding, veel water, en sport.  

“We zien dat zwellingen aanzienlijk verminderen door twee à drie keer per dag intraveneuze therapie met vitamine C en glutathion in te plannen”, zegt Dr. Ernst. “Ik geef soms ook orale diuretica en hyperbare zuurstoftherapie. Als je echt heel snel beter wilt worden, stel ik mijn patiënten soms voor om gedurende drie weken elke nacht een waisttrainer te dragen.” 

Hoe snel kan je beginnen aan een volgende behandeling?

“De tweede behandeling kan je meestal al na één of twee maanden inplannen”, zegt Dr. Loren. Uit een studie is gebleken dat de eerste behandeling die een ontstekingsreactie teweegbrengt, terug na 60 à 90 dagen verdwenen is. Je plant je tweede behandeling dus best na 60 dagen pas in om zo een grotere vetreductie te hebben. 

Hoelang duurt het voordat je de eerste resultaten ziet van Coolsculpting?

Binnen een maand na de eerste behandeling zal je al resultaten zien, maar de echte resultaten zullen er pas na twee maand zijn. “Gedurende zes maanden zal je lichaam voortdurend vetcellen elimineren”, zegt Dr. Liza.  

Maar waarom duurt dat zo lang? “In tegenstelling tot liposuctie (waar het vet meteen weg is), zal Coolsculpting ervoor zorgen dat je lichaam zelf het vet zal elimineren”, zegt Dr. Loren. De snelheid waarmee het vet dus weggaat, zal volledig bepaald worden door de reactie van je lichaam.  

Verder kan je ook altijd extra behandelingen inplannen indien je niet helemaal tevreden bent met de resultaten. “Ik merk dat de resultaten enorm cumulatief zijn. We kunnen doorheen de tijd echt iemand extreem veranderen”, zegt Dr. Warren. “Met elke behandeling zien we steeds minder resterend vet. We zien ook dat de te behandelen gebieden steeds kleiner worden en we steeds kleinere applicators kunnen gebruiken na verloop van tijd.” 

Om nog betere resultaten te zien, raadt Dr. Ernst aan om Coolsculpting steeds te combineren met peptide- of hormonale therapieën en spierversterkende apparaten. Hij zegt ook dat het goed kan helpen om meteen na de behandeling te gaan sporten.  

Hoe kan je het proces van vetbevriezing versnellen?

Om de resultaten nóg sneller te zien, raden artsen aan om steeds een perfect gewicht te behouden en voortdurend een gezond dieet te volgen. Ze raden ook aan om iedere dag minstens een uur te bewegen. Uit onderzoek blijkt dat het ook enorm effectief is om het behandelde gebied na de sessie vijf minuten te masseren. Dit zal helpen om het vetvolume maar liefst 68% lager te krijgen na slechts twee maanden. 

Dr. Warren, dermatoloog, zegt dat het elimineren van vetcellen nog sneller kan gebeuren door een radiogolfapparaat te gebruiken. “Ik gebruik heel graag de Zimmer Z Wave Pro die kristallen breekt.” Dr. Ernst is ook positief te spreken over gelijkaardige apparaten, zoals Cellutone en eVive. 

Hoelang kan ik genieten van de resultaten van Coolsculpting?

Indien de vetcellen verwijderd zijn door vetbevriezing, zullen deze nooit meer terugkomen. De resultaten zijn in die zin dus permanent, mits je geen gewicht bijkomt. Dit betekent dat het dus enorm belangrijk is om een gezond dieet te volgen en je gewicht zo stabiel mogelijk te houden. 

Indien je echter tóch aankomt, zullen de vetcellen die achtergebleven zijn zich opnieuw uitbreiden. Vervolgens kunnen er ook ineens onregelmatigheden ontstaan bij de behandelde gebieden.